Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, mam problem. Otóż w 2016 rozpoczęliśmy budowę domu który wydawał się być idelany, oczywiście po wybudowaniu zaczęłam zauważac że kilka rzeczy mogłoby być inaczej ale nie jest to nic co przesadzaloby w funkcjonowaniu aż do momentu kiedy zobaczyłam projekt 'ignacy' który jest idealny. Absolutnie każdy metr 2 domu jest przemyślany i zawiera każda zmianę jaka chciałabym wprowadzić w obecnym projekcie, niestety już nic nie mogę zrobić. Dom w zasadzie mamy na wykończeniu ale ilekroć wchodzę do domu którego powinnam się cieszyć zauważam błędy, niedociągnięcia, tysiące innych rozwiązań itd itd czy ktoś tak miał? Jak sobie z tym poradzić :(

Ten Ignacy to ma sporo wad.

Piszą, że mieści się w WT2017, ale "w trakcie aktualizacji" - czyli pewnie pudrują projekt, żeby się zmieścił. A nie będzie to łatwe, skoro wykombinowali schowek pod schodami z obniżonym poziomem, który jest pięknym mostkiem do gruntu.

Do tego pokój nad garażem, balkony, liczne okna dachowe - ani energooszczędnie, ani tanio nie będzie.

Obecnie mamy 'dom pod wierzba g' tyle że z pokojem nad garażem, korytarz pomiędzy łazienka a pokojem, zlikwidowana garderoba na rzecz pokoi rozszerzou salon i kuchnia o 0.5m oraz zrobimy wykusz.

Głównie chodzi o to że w naszym projekcie jest brak np spiżarki przy kuchni i pralni, baaaardzo podoba mi się wejście z garażu do kotłowni od strony wiatrołapu a nie tak u nas (ogrzewanie będzie gazowe). Kotłownia od strony wejścia lepsza niż pokój, podobnie na piętrze łazienka zamiennie z pokojem. Pokój nad garażem ma świetny balkon my w tym momencie mamy tam pralnio/szuszarko-garderobe...

Ehhh domu nie sprzedamy a nowego nie wybudujemy :(

Dodam że wiem iż powinnam się cieszyć i być zadowolona bo to jednak dom ale jak sobie pomyślę o całkowitym koszcie inwestycji, kredytach i pracy już włożonej to mi słabo że tyle pieniędzy a nie jest to w 100% takie jak być powinno. Co niestety wyszło w trakcie budowy...

Twoja sytuacja jest idealnym przykladem tego aby nie kupowac gotowych projektow, i przerabiac cudowac i kombinowac tylko zlecic projekt indywidualny.

ten projekt jest prawie identyczny na parterze co Ignac (z tymi samymi wadami), tylko nieco mniejszy.

Co za problem w czasie adaptacji odwrócić miejscami pokój i kotłownię?

W garderobie na poddaszu zrobiłabym pralnię

3c26493c17ef7cfdgen.gif

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...

Znasz to powiedzenie - "Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"?:bash:

Nie martw się, to chwilowa depresja pobudowlana. Zaczniesz wykańczać, dekorować, ozdabiać i okaże się, że to wymarzone gniazdko. W końcu z jakiegoś powodu wybrałaś ten projekt. Więc koniec z mazaniem się i finiszuj z tym co zaczęłaś. Będzie dobrze i pięknie :rolleyes:

• 2 weeks później...