arkadioo 12.06.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 z wypisu rejestru gruntów mam 1340m2 działki ( do kupienia ) jednak kiedy staram się obliczyć mniej więcej ( z linijką ) ze skali 1:1000 wyrys z mapy ewidencji gruntów. to jakoś mi wychodzi okolo 1210m2? działka jest pochylona nierówna około 1-2 metry różnicy w niektórych miejscach. Geodeta bierze pod uwagę wysokości i nachylenia przy obliczaniu i to jest powód tych moich śmiesznych obliczeń ? i w rzeczywistości działka jest mniejsza niż faktyczne pomiary czy tez skoro mam napisane ze 1340 to po z sumowaniu boków tyle ma wyjść i kropka nie ważne ukształtowanie terenu. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.06.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 na mapie 1:1000 to możesz sobie z grubsza popatrzeć, mierzyć trzeba w terenie. na tej mapie 1mm=1m w terenie 0,5mm-50cm, mapa jest wydrukowana w skali 1:1000, ale błąd drukarki może wynieść nawet 1mm na długości papieru A3.W ten sposób nigdy nie obliczysz powierzchni, albo robisz pomiar w terenie w/g współrzędnych pobranych ze starostwa, albo opierasz sie na liczbach na mapie. Mapa do celów projektowych albo taka pobrana z internetu nie posiada wymiarów działki. Taką mapę z wymiarami kupisz w wydziale geodezji w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 na dodatek rzut płaski działki która jest pochylona zawsze wykaże, że działka jest mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.06.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Dobrze że to tylko 3m2 bo mierząc linijką po mapce taka poważna różnica wychodzi z grubości lini oddzielającej działki.Jeśli potrzebny jest miarodajny pomiar to radzę zwrócić się do geodety a dopiero potem o ewentualne rozbieżności wnosić uwagi pretensję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 16.06.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Ja swoją działkę kupiłem jako 4200m2. Po inwentaryzacji, którą gmina zleciła przeprowadzić w części sołectw okazało się, że moja działka ma nie 4200, a 4350m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts