Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i komin w domu energooszczędnym oraz pasywnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

vendea, przemyśl jeszcze raz ten kominek - spójrz na biokominki. Wg mnie, w sam raz 'dla klimatu'. Mam taki przenośny (ok. 700W), choć przez ostatni sezon nie był odpalony ani razu...

ogień z biopaliwa jest zupełnie inny, taki niebieskawo-niewidoczny, więc odpada. do tego ja mam 3 ha ziemi z której mam własne drewno. naprawdę lubię czasem rozpalić, to taki atawizm pewnie...

może powinnam tę rurę poprowadzić po elewacji jednak, pod ociepleniem?

odświeżę trochę temat - niedługo ruszam z budową domu mocno energooszczędnego i chciałabym mimo wszystko wstawić malutki kominek czysto w celu palenia "dla nastroju". kominek jest oczywiście z zamkniętą komorą, tylko 3 kW mocy, bardzo szczelny i niby "polecany do domów energooszczędnych". komin będzie systemowy izolowany poprowadzony przez nieużytkowy strych nad dach. mam problem z doprowadzeniem powietrza - jak to sprytnie zrobić - mój kominek ma możliwość zasilenia od dołu lub od strony pleców rurą z powietrzem z zewnątrz - będzie stał przy ścianie zewnętrznej ale lepiej chyba puścić ten kanał pod płytą fundamentową?

No właśnie mnie też właśnie chodzi o kominek rekreacyjny a nie służący do ogrzewania domu.

Ciągnięcie kanału z zewnątrz pod posadzką odpada ale znalazłem takie rozwiązanie:

http://www.jawar.com.pl/img/user/files/download/foldery/folder-jawar-aero.pdf

http://jotul.com/pl/produkty/akcesoria/kominy-stalowe

W tych rozwiązaniach powietrze jest doprowadzane/zasysane od góry poprzez komin więc nie trzeba ciągnąć powietrza pod podłogą i wychładzać pomieszczenie.

Na chłopski rozum powyższe kominy stalowe nie powinny wychładzać pomieszczenia choć pewnie zależy to od samego paleniska i szyby w kominku (jej izolacyjności).

Te typy kominów są ponoć bardzo popularne w Skandynawii.

Czy ktoś spotkał się może z takim rozwiązaniem ?

A jeśli nie to co o nim sądzicie ?

W tych rozwiązaniach powietrze jest doprowadzane/zasysane od góry poprzez komin więc nie trzeba ciągnąć powietrza pod podłogą i wychładzać pomieszczenie.

No właśnie jak ciągniesz pod domem, to masz izolację rzędu 20cm styropianu. Jawar wg obrazku nie ma żadnej izolacji między zimnym powietrzem a pomieszczeniem. Jotul nie pokazuje tego a opis gdzie daje izolację jest niejasny IMO - ale nawet jakby, to będą tu góra pojedyncze centymetry izolacji.

Jeśli wybierasz wariant pod podłogą to masz zimne powietrze pod izolacją , na przyłączu do piecyka [ kominka] na poziomie podłogi zakładasz szczelną przepustnicę która całkowicie eliminuje przepływ zimnego powietrza od dołu przez piecyk gdy nie palisz w nim .

Jeśli wybierasz wariant pod podłogą to masz zimne powietrze pod izolacją , na przyłączu do piecyka [ kominka] na poziomie podłogi zakładasz szczelną przepustnicę która całkowicie eliminuje przepływ zimnego powietrza od dołu przez piecyk gdy nie palisz w nim .

darku, a możesz powiedzieć gdzie się taką przepustnicę kupuje i na którym etapie się ją montuję? czy gdybym jednak chciała iść pod płytą ale wyjść przy ścianie i podejść do mojego kominka od tyłu - względy czysto estetyczne - to też da się taką przepustnicę zastosować?

darku, a możesz powiedzieć gdzie się taką przepustnicę kupuje i na którym etapie się ją montuję? czy gdybym jednak chciała iść pod płytą ale wyjść przy ścianie i podejść do mojego kominka od tyłu - względy czysto estetyczne - to też da się taką przepustnicę zastosować?

taka przepustnicę kupisz w każdym większym sklepie budowlanym, Castorama, Leroy itp, allegro. Jest to kawałek rury o średnicy ok 12 cm, z klapką w środku, od niej odchodzi linka w pancerzu którą się prowadzi do domu. Montowane na zewnątrz domu, przy wlocie powietrza do kominka.

No właśnie jak ciągniesz pod domem, to masz izolację rzędu 20cm styropianu. Jawar wg obrazku nie ma żadnej izolacji między zimnym powietrzem a pomieszczeniem. Jotul nie pokazuje tego a opis gdzie daje izolację jest niejasny IMO - ale nawet jakby, to będą tu góra pojedyncze centymetry izolacji.

Obie firmy mają takie samo rozwiązanie, sprawdzałem.

Jeśli chodzi o zimne powietrze to faktycznie może wychładzać ale na chłopski rozum gorące spaliny będą ogrzewać zaciągane powietrze tak więc nie powinno ono być zimne.

Z kratki.pl:

W specyficznych warunkach domu pasywnego lepiej od kominków na drewno czy pellet sprawdzają się biokominki. Ich niewielka moc jest w tym przypadku zaletą, bo zmniejsza się ryzyko przegrzania pomieszczeń, a kontrolowanie temperatury jest łatwiejsze. Można nawet wykorzystać takie urządzenia jako jedyne źródło ciepła, ale jest to rozwiązanie mniej wygodne i praktyczne od elektrycznych grzejników.

Inwestor nie musi się martwić pracami budowlanymi, szczelnością połączeń, przechowywaniem drewna, a palnik można ustawić w zasadzie w dowolnym miejscu. Sam biokominek nie kosztuje wiele, najtańsze modele można kupić już za niespełna 200 zł. Koszt systemu kominkowego może być większy o dwa rzędy wielkości, w końcu nie wystarczy zakup wkładu, potrzebny będzie komin i pozostałe elementy systemu.

W przypadku biokominków marzenie o trzaskającym ogniu da się więc pogodzić z troską o niskie koszty eksploatacji.

W przypadku biokominków marzenie o trzaskającym ogniu da się więc pogodzić z troską o niskie koszty eksploatacji.

Mają w ofercie biokominki z trzaskającym ogniem? To chyba z mp3 leci?

Ma ktoś ogrzewanie na biokominek? Jak to się uwzględnia przy liczeniu EP?