vendea 10.09.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Puść pod płytą. dzięki agb - problem w tym, że ten kominek koza ma taki ażurowy postument, że rurę od dołu będzie widać. dlatego wolałam od tyłu podejść, ale wtedy musiałabym kanałem płaskim w porothermie jakoś zejść w dół i przez płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.09.2017 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 vendea, przemyśl jeszcze raz ten kominek - spójrz na biokominki. Wg mnie, w sam raz 'dla klimatu'. Mam taki przenośny (ok. 700W), choć przez ostatni sezon nie był odpalony ani razu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 11.09.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 vendea, przemyśl jeszcze raz ten kominek - spójrz na biokominki. Wg mnie, w sam raz 'dla klimatu'. Mam taki przenośny (ok. 700W), choć przez ostatni sezon nie był odpalony ani razu... ogień z biopaliwa jest zupełnie inny, taki niebieskawo-niewidoczny, więc odpada. do tego ja mam 3 ha ziemi z której mam własne drewno. naprawdę lubię czasem rozpalić, to taki atawizm pewnie... może powinnam tę rurę poprowadzić po elewacji jednak, pod ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.09.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Te "bio kominki" to takie "opalanie kurczaka nad denaturatem " tylko mocno promowane w TV . Takie szukanie niszy rynkowej , "kominek" dla mieszkających w blokach ... Czyż prawdziwe płomienie nie wyglądają cieplej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.09.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Jak to mówią, "de gustibus non est disputandum". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 13.09.2017 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Kominek z płaszczem wodnym dedykowany do domów pasywnych 2 szyby w tym jedna IR tzw samoczyszcząca Mała emisja ciepła przez szyby ! Dzięki wielkie ale mnie chodzi bardziej o sam przewód kominowy a nie palenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 13.09.2017 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 odświeżę trochę temat - niedługo ruszam z budową domu mocno energooszczędnego i chciałabym mimo wszystko wstawić malutki kominek czysto w celu palenia "dla nastroju". kominek jest oczywiście z zamkniętą komorą, tylko 3 kW mocy, bardzo szczelny i niby "polecany do domów energooszczędnych". komin będzie systemowy izolowany poprowadzony przez nieużytkowy strych nad dach. mam problem z doprowadzeniem powietrza - jak to sprytnie zrobić - mój kominek ma możliwość zasilenia od dołu lub od strony pleców rurą z powietrzem z zewnątrz - będzie stał przy ścianie zewnętrznej ale lepiej chyba puścić ten kanał pod płytą fundamentową? No właśnie mnie też właśnie chodzi o kominek rekreacyjny a nie służący do ogrzewania domu. Ciągnięcie kanału z zewnątrz pod posadzką odpada ale znalazłem takie rozwiązanie: http://www.jawar.com.pl/img/user/files/download/foldery/folder-jawar-aero.pdf http://jotul.com/pl/produkty/akcesoria/kominy-stalowe W tych rozwiązaniach powietrze jest doprowadzane/zasysane od góry poprzez komin więc nie trzeba ciągnąć powietrza pod podłogą i wychładzać pomieszczenie. Na chłopski rozum powyższe kominy stalowe nie powinny wychładzać pomieszczenia choć pewnie zależy to od samego paleniska i szyby w kominku (jej izolacyjności). Te typy kominów są ponoć bardzo popularne w Skandynawii. Czy ktoś spotkał się może z takim rozwiązaniem ? A jeśli nie to co o nim sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 W tych rozwiązaniach powietrze jest doprowadzane/zasysane od góry poprzez komin więc nie trzeba ciągnąć powietrza pod podłogą i wychładzać pomieszczenie. No właśnie jak ciągniesz pod domem, to masz izolację rzędu 20cm styropianu. Jawar wg obrazku nie ma żadnej izolacji między zimnym powietrzem a pomieszczeniem. Jotul nie pokazuje tego a opis gdzie daje izolację jest niejasny IMO - ale nawet jakby, to będą tu góra pojedyncze centymetry izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.09.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Jeśli wybierasz wariant pod podłogą to masz zimne powietrze pod izolacją , na przyłączu do piecyka [ kominka] na poziomie podłogi zakładasz szczelną przepustnicę która całkowicie eliminuje przepływ zimnego powietrza od dołu przez piecyk gdy nie palisz w nim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 15.09.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Jeśli wybierasz wariant pod podłogą to masz zimne powietrze pod izolacją , na przyłączu do piecyka [ kominka] na poziomie podłogi zakładasz szczelną przepustnicę która całkowicie eliminuje przepływ zimnego powietrza od dołu przez piecyk gdy nie palisz w nim . darku, a możesz powiedzieć gdzie się taką przepustnicę kupuje i na którym etapie się ją montuję? czy gdybym jednak chciała iść pod płytą ale wyjść przy ścianie i podejść do mojego kominka od tyłu - względy czysto estetyczne - to też da się taką przepustnicę zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 18.09.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 darku, a możesz powiedzieć gdzie się taką przepustnicę kupuje i na którym etapie się ją montuję? czy gdybym jednak chciała iść pod płytą ale wyjść przy ścianie i podejść do mojego kominka od tyłu - względy czysto estetyczne - to też da się taką przepustnicę zastosować? taka przepustnicę kupisz w każdym większym sklepie budowlanym, Castorama, Leroy itp, allegro. Jest to kawałek rury o średnicy ok 12 cm, z klapką w środku, od niej odchodzi linka w pancerzu którą się prowadzi do domu. Montowane na zewnątrz domu, przy wlocie powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.09.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Dobrze jest montować w takim miejscu aby był dostęp serwisowy. Przepustnice mają różne średnice ; 100 , 120.150 mm Dobór zależy od tego jaka jest średnica przyłą cza na wkładzie czy piecyku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.09.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 W oferowanych przez nas piecykach zazwyczaj można szybko przełożyć króciec doprowadzenia powietrza do spalania z położenia dolnego nas tylne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 19.09.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 No właśnie jak ciągniesz pod domem, to masz izolację rzędu 20cm styropianu. Jawar wg obrazku nie ma żadnej izolacji między zimnym powietrzem a pomieszczeniem. Jotul nie pokazuje tego a opis gdzie daje izolację jest niejasny IMO - ale nawet jakby, to będą tu góra pojedyncze centymetry izolacji. Obie firmy mają takie samo rozwiązanie, sprawdzałem. Jeśli chodzi o zimne powietrze to faktycznie może wychładzać ale na chłopski rozum gorące spaliny będą ogrzewać zaciągane powietrze tak więc nie powinno ono być zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.09.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Na chłopski rozum ... jaka bardzo schłodzisz temperaturę spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.09.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Z kratki.pl: W specyficznych warunkach domu pasywnego lepiej od kominków na drewno czy pellet sprawdzają się biokominki. Ich niewielka moc jest w tym przypadku zaletą, bo zmniejsza się ryzyko przegrzania pomieszczeń, a kontrolowanie temperatury jest łatwiejsze. Można nawet wykorzystać takie urządzenia jako jedyne źródło ciepła, ale jest to rozwiązanie mniej wygodne i praktyczne od elektrycznych grzejników. Inwestor nie musi się martwić pracami budowlanymi, szczelnością połączeń, przechowywaniem drewna, a palnik można ustawić w zasadzie w dowolnym miejscu. Sam biokominek nie kosztuje wiele, najtańsze modele można kupić już za niespełna 200 zł. Koszt systemu kominkowego może być większy o dwa rzędy wielkości, w końcu nie wystarczy zakup wkładu, potrzebny będzie komin i pozostałe elementy systemu. W przypadku biokominków marzenie o trzaskającym ogniu da się więc pogodzić z troską o niskie koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.09.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Taniej będzie postawić świeczkę zapachową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 W przypadku biokominków marzenie o trzaskającym ogniu da się więc pogodzić z troską o niskie koszty eksploatacji. Mają w ofercie biokominki z trzaskającym ogniem? To chyba z mp3 leci? Ma ktoś ogrzewanie na biokominek? Jak to się uwzględnia przy liczeniu EP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.09.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Mają w ofercie biokominki z trzaskającym ogniem? To chyba z mp3 leci? Ma ktoś ogrzewanie na biokominek? Jak to się uwzględnia przy liczeniu EP? Skoro nie potrafisz, to podam na tacy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Skoro nie potrafisz, to podam na tacy: [email protected] Skoro robisz za ich rzecznika, to czemu nie sprostujesz sam "prawdy marketingowej", którą powielasz? Pytanie było retoryczne, ale dawało szansę na przeproszenie się z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts