coachu13 25.06.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ile odczekać ?Tak, żeby potem kafelki nie pękały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 30.06.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Ile odczekać ? Tak, żeby potem kafelki nie pękały ? Wszystko w zależności od rodzaju wylewki. Jeśli chodzi o wylewkę anhydrytową, to już pojawiały się pytania na forum. Jeśli zamierzamy przykleić płytki na całej powierzchni domu, musimy wcześniej uzyskać tak zwany suchy jastrych o poziomie wilgotności szczątkowej wynoszącej ≤0,3%CM w przypadku jastrychów grzewczych oraz ≤0,5%CM przy niegrzewczych. Przy ogrzewaniu podłogowym konieczne jest przed położeniem płytek na całej powierzchni odpowiednie wygrzanie jastrychu zgodnie z protokołem wygrzewania oraz zeszlifowanie mleczka anhydrytowego (w zależności od wybranego materiału, nie które nie potrzebują). Wylewka anhydrytowa wysycha ok. 1mm/dziennie bez ogrzewania podłogowego - w zależności od warunków panujących w domu oraz jej grubości. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.06.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Przy odpowiednim wietrzeniu i pogodzie na zewnątrz są to ok 3 - 4 tygodnie.Weź kawałek folii budowlanej 1m2 lub większy i połóż na podłodze zostawiając go na noc.Jeśli następnego dnia podłoga będzie ciemniejsza i wilgotna a na folii może skraplać się woda to oznacza że jeszcze nie jest pora.Jeśli woda przestanie się pojawiać to po tygodniu można układać płytki a z wygrzewania jastrychu przy ogrzewaniu podłogowym można zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Mnie się wydaje , że trzeba odczekać 28 dni i kłaść u mnie po ok miesiącu układano płytki na ogrzewaniu podłogowym po wcześniejszym wygrzaniu posadzki - do dzisiaj spokój i żadnych problemów - posadzka cementowa z mixokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 po ok miesiącu układano płytki na ogrzewaniu podłogowym po wcześniejszym wygrzaniu posadzki - Wygrzewałeś zanim cement związał? Gdzie nie czytam, to zalecają pozostawienie w spokoju 28 dni i dopiero potem wygrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.06.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Posadzki u siebie wygrzewałem dwukrotnie, 5 miesięcy po ich położeniu. Płytki kilka miesięcy po wygrzaniu, a i tak w dwóch miejscach jakimś cudem pękły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Wygrzewałeś zanim cement związał? Gdzie nie czytam, to zalecają pozostawienie w spokoju 28 dni i dopiero potem wygrzewanie. Tak napisałem......po 28 dniach i wygraniu ......układało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Tak napisałem......po 28 dniach i wygraniu ......układało. No i jak to rozumieć? 28 dni + dni na wygrzanie? Wygrzewałeś wg jakiej procedury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2017 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 A co ja będę pisał - jak nie wiem jak była procedura po czterech tygodniach fachowcy układający glazurę zapytali czy mogą włączyć ogrzewanie w celu osuszenia posadzki....przyjechałem odpaliłem piec i tak było ok tygodnia z temperaturą w pomieszczeniach ok 23*C. Włączyłem wentylację i posadzka schła. Po tygodniu fachowcy zmierzyli wilgotność posadzki robiąc kilka otworów czym mnie wkurzyli bo mogli uszkodzić ogrzewanie i stwierdzili, że jest dobrze. Ze względu na pewną przerwę w pracy przez trzy dni w domu było ok 25*C zwiększyłem temperaturę zasilania podłogówki do 45*C. Następnie zmniejszyłem temperaturę do 17 *C na zewnątrz było ok 10 bo pracownicy powiedzieli, że w takich warunkach nie da się pracować. Wtedy też ułożyli wszystkie płytki na podłogach. Tak jak pisałem do dzisiaj nic nie popękało płytki grubości 12 mm.na pozostałej części domu deski. Ale nawiasem pisząc znalazłem na forum sposób wygrzewania - jestem ciekaw czy ktoś tak robił? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-podłogówki&p=1293483&viewfull=1#post1293483 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.07.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Ja u siebie nie stosowałem procedury wygrzewania. . Piec i ogrzewanie musiał być włączony bo późnym latem wchodził stolarz który okładał schody betonowe i zażądał sobie aby wilgoć spadła przynajmniej poniżej 10%.Po skończonych schodach zacząłem kłaść płytki wymiaru 30 x 60 .rektyfikowane na 1mm fugiW kuchni, wiatrołapie, holu i części salony wokół kominka wyszło tego ze 35m2.Za mną 3 zimy i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emillka 02.07.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 U brata też "wygrzewali", również nic nie pęka, dom ma jakieś 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Posadzki u siebie wygrzewałem dwukrotnie, 5 miesięcy po ich położeniu. Płytki kilka miesięcy po wygrzaniu, a i tak w dwóch miejscach jakimś cudem pękły. Samo wygrzewanie jest bardzo istotne, jednak nie przeciwdziała wszystkim przyszłym problemom. Podstawą jest prawidłowe wykonanie wylewki, gdzie warto zainwestować w zbrojenie oraz pamiętać o pielęgnacji podczas wczesnego wiązania betonu (do kilkunastu dni od wylania). Pielęgnacja to nie tylko przykrycie powierzchni folia, to również osłona przez intensywnym przewiewem, nasłonecznieniem, ewentualnie zimnem. Brak zbrojenia lub odpowiedniej pielęgnacji przyczynia się do powstania naprężeń w płycie wylewki z wewnętrznymi pęknięciami. Powyższe jest przyczynkiem późniejszego pękania okładzin ceramicznych. Wygrzewanie wylewki służy oddaniu nadmiaru wilgoci do otoczenia pozwalając na zachowanie wilgoci wylewka/otoczenia w pewnym zakresie równowagi bezpiecznym dla drewna. Dopóki wylewka ma więcej wilgoci w dolnej części niż w górnej, to w naturalny sposób może unosić swoje brzegi i naroża. Ukształtowanie wilgotnościowe jest jednoznaczne z powrotem płaszczyzny wylewki do płaszczyzny pierwotnej, co w przypadku ceramiki, daje trwale ukształtowaną powierzchnię wylewki będącej "fundamentem posadzki z płytek." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.08.2017 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Czyli już nie wiem. Wystarczy odczekać te 4 tygodnie.Czy odczekać, a potem jeszcze wygrzewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 w marcu sąsiad robił wylewkę z miksokreta , w sierpniu przyszli goście od podłóg/paneli, zmierzyli wilgotność i powiedzieli ze za mokro, musi wyschnąć.takze policz sobie, a lepiej zmierz wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.08.2017 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Uuu, no ładnie. Taka przerwa i jeszcze za wilgotno ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 no widzisz, sąsiad tez był zdziwiony. ja robiłem w tym samym czasie, ale mnie jeszcze daleko do podłóg jak masz podłogówke, to wygrzej i bedzie sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.08.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Mi jeden fachowiec powiedział że aby sprawdzić czy jest jeszcze wilgoć wystarczy położyć jakąś większą folię (np. czarną) powiedzmy kilka metrów kwadratowych na posadzce i zostawić do następnego dnia. Jeśli pod folią będzie wilgoć to znaczy że ciągle posadzka jest wilgotna ... Jak nie to można spokojnie kłaść panele / kafle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 tez tak myślałem i sąsiad też, nawet położył folie i trzymał tydzień, folia nic nie wykazała, przyjechali panowie, zmierzyli i .... wczesniej napisałem.Co prawda niewiele za dużo tej wilgoci było, ale nie ma mowy o kładzeniu paneli, za mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 15.08.2017 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Panele to rozumiem.Mi najbardziej rozchodzi się o płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.08.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 ja czekałem miesiąc potem zagrzałem podłogówkę chyba 2 dni i kładłem kafelki 60x60 na pow ok 90m2 i w zasadzie do dziś wszystko jest w porządku poza dwiema kafelkami gdzie zabrakło mi kleju wysokoelastycznego mapeia i kilka szt przykleiłem atlasem też wysokoelastycznym ale chyba coś nie poszło tak bo właśnie dwie klekoczą i trzeba będzie to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts