chilli banana 11.09.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Dziś w końcu ładny dzień, może coś się uda zrobić w tym tygodniu efekt pracy weekendowej, mimo siąpienia deszczu, bardzo zadowalający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 12.09.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Wygląda jak sporej wielkości głęboki basen, o którym każdy marzy, kawał dobrej samodzielnej roboty...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 13.09.2017 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 @RysiekWLKP dzięki basen ma być na dachu, ale czy mojemu mężowi starczy sił na niego heh ************************** zdjęcia z wczoraj z południa, na fajrant 2 bloczki zostały do wymurowania - zabrakło zaprawy, reszta zrobiona yeah yeah yeah tu z lewej strony nad "drzwiami" mąż jeszcze zrobił szalunek pod belkę: główny wykonawca - wypocił ze 20 kg przy tych bloczkach pogoda dopisuje, plan na dzisiaj - szalunki słupów (przynajmniej część) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.09.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Dobrze idzie. Ja na swojej budowie też zrzuciłem zbędny balast kg. Teraz wszyscy pytają o przepis na tak spektakularne efekty diety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.09.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 [ATTACH=CONFIG]396608[/ATTACH] Czy tylko ja mam takie wrażenie że ściany z bloczków nie trzymają pionu?? i jakby chciały kipnąć na zewnątrz?? Bardzo fajnie prowadzony dziennik, oby tak do samego końca. Fajnie się macie że nie musicie się martwić o zalanie piwnicy przez wody gruntowe. Gdyby było inaczej to koszty izolacji przeciwwodnej byłyby znaczące. Jak już garaż to przy okazji jakiś kanał by się przydał. Warto to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 13.09.2017 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 (edytowane) @Daniellos_ dzięki, ja też jestem zadowolona z postępu prac i ubytku tego balastu @kamilb1987b dzięki za słowa uznania to musi być wrażenie i moje zdolności fotograficzne mój mąż każdy rząd bloczków mierzy poziomicą w pionie i poziomie także ten teges chyba nie kipną kanału nie ma w planach, tylko podnośnik co do zalania, to fakt, dobre ziemie tam mamy, wolę nie myśleć ile byśmy musieli dopłacić do porządnej izolacji przeciwwodnej.. ******************** zdjęcia znowu z południa, do fajrantu udało się skończyć szalunki oprócz 3 największych narożnych słupów - wykorzystaliśmy te same płyty co na szalowanie dołu, ale zdziebko za krótkie niestety są, teraz docięcie pasków na ostatni bloczek wg mojego męża - praca z płytami idzie szybko, ale na mój gust to i tak robota do d.. w pojedynkę - nie dość, że wysoko, to latanie z jednej strony na drugą wczoraj zalewana belka: Edytowane 13 Września 2017 przez chilli banana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.09.2017 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Kotłownia chyba gazowa? Jeśli tak to zamieńcie kotłownię przy garażu z pomieszczeniem gospodarczym za pralnią. Nie ma lepszej suszarni niż kotłownia gazowa ze zbiornikiem c.w.u. Nawet izolowany zbiornik lekko grzeje, a w sezonie grzewczym to najcieplejsze pomieszczenie w piwnicy i szkoda byłoby tego "darmowego" ciepełka nie wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 15.09.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Drogie Panie Trzeba sobie ułatwiać życie. Suszarka to stoi na pralce i ma bęben na wsad od 5-7kg. I nie wiem do dziś dlaczego w Polsce się to urządzenie nie przyjęło, przecież zmywarki wszyscy kochają. Podpisano zadowolony użytkownik suszarki w M-2 Rysiek taki Off top, żeby nie było tylko o bloczkach i prętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 15.09.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 @ RysiekWLKP jak najbardziej w punkt poza tym powinnam chyba rozważania na temat styropianu zacząć @ Berth gazu nie mamy na działce, a co do pralki i suszarki w piwnicly to jeszcze temat nie jest zamknięty.. *********************** mały update - znowu pada, ale z przerwami od ostatniego wpisu nic nie zrobione, nici z jutrzejszego zalewania, ale wrzucę aktualne fotki - nie wiem jak obejść limit 5 zdjęć w poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.09.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Czy tylko ja mam takie wrażenie że ściany z bloczków nie trzymają pionu?? i jakby chciały kipnąć na zewnątrz?? ... To jest cecha tego rodzaju obiektywów, wszystko co nie jest centralnie jest zniekształcone, im dalej od centrum tym bardziej jest to zauważalne, szczególnie na budynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 20.09.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Krótki update - w weekend udało się skończyć szalunki W poniedziałek lało niemiłosiernie, we wtorek wykorzystaliśmy lukę pogodową i zamówiliśmy beton - 4m3 b25 za 900 zł. Poszło sprawnie, młodziutki operator pompy był niezwykle precyzyjny - chyba jakiś miłośnik konsoli gier nam się trafił Betonu starczyło, nowo zakupiony wibrator też się spisał. Żeby nie było tak kolorowo - jeden narożny szalunek trochę odjechał. Ten narożnik tochę odjechał: Słupy zalane, roboty jeszcze dużo, ale i tak jest satysfakcja, że kolejny etap za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 20.09.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Trochę zdolności akrobatycznych potrzebne do chodzenia po tych kładkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 21.09.2017 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Trochę zdolności akrobatycznych potrzebne do chodzenia po tych kładkach no właśnie, a mój mąż się dziwił, jak mu mówiłam, że w 9tym m-cu ciąży nie dam rady po tym przeleźć ************************************* Wczoraj udało się wszystko ładnie rozszalować, ściąć nadmiar betonu w ferelnym rogu i ogólnie ogarnąć trochę ten bajzel - ale ciągle nie wiem jak ominąć 5 fotek w poście, więc to już będzie w następnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.09.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Jeśli Wstawiasz zdj na forum to nie ominiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 22.09.2017 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 @aiki - dzięki ******************************* Fotki środowe, wczoraj udało się przykleić trochę papy. Dzisiaj pada Kupiliśmy też 11 rolek papy 5mm (60zł/rolka) i kręgi 1000/600mm (110 zł/szt) z pokrywami (120zł/szt) i 3 kominki (40 i 60 zł/szt) - całość z transportem 1300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.09.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 To kwestia zdjęć, czy nie masz w ścianach żadnych okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 22.09.2017 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 To kwestia zdjęć, czy nie masz w ścianach żadnych okien? to kwestia czytania ze zrozumieniem - piwnica będzie zasypana, nie mamy tam okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.09.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Ou, nie czytałem dziennika od początku, mea culpa Ale fakt, ma to teraz sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 28.09.2017 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Dziecko nam się rozchorowało i mnie uziemiło, więc ostatnio mało bywam na działce. Ale dzieje się - stan na wczorajsze południe, do wieczora udało się położyć papę także z zewnątrz prawie na całym budynku Acha, papy zabrakło, ale tym razem sprzedali nam po 11zł/m2. 2 kręgi już też wkopane. Pogoda piękna, w końcu Na jutro zamówiliśmy żwir - 5 wywrotek, jeśli się nie przesłyszałam, gdzie my to wysypiemy? W sobotę będzie koparka, zagęszczamy grunt i zamawiamy beton Teraz kwestia izolacji piwnicy - w projekcie mamy 20 cm styroduru, ale biorąc pod uwagę jego cenę, nasuwa się pytanie, które pewnie niejeden inwestor sobie zadawał - czy jest sens tyle dawać? Rozumiem, że dając mniej ocieplenia, przełoży się to na koszty ogrzewania, ale dokładając kilka tysięcy do grubej warstwy styroduru, kiedy się to zwróci? No i czy dawać styrodur poniżej strefy przemarzania? Wody mamy nisko. Może jakieś aqua/hydro będzie ok? Wiem, że są wątki na forum o izolacji piwnic, czytała, wiem, że najlepszy pod gruntem jest styrodur, ale jakby ktoś chciał coś wnieść, to fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 28.09.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Cześć, myślę, że EPS aqua/hydro też da radę, w końcu jest też do tego dedykowany, a kosztuje jednak mniej niż XPS. Oszczędność to pewnie przynajmniej 25% w zależności jaki EPS się weźmie. XPS ma lepszą lambdę, bo 0,029 - 0,034 (na ogół), a większość EPS hydro ma chyba powyżej 0,034. Oprócz Swisspor Lambda Hydro i Yetico (nie pamiętam nazwy), one mają 0,031. Trzeba tylko pamiętać, że ważne jest, którą stroną do muru. Ja używałem Swisspor Lambda Hydro na cokół płyty fundamentowej i na nim było oznaczenie, z której strony kleić do muru. Na Waszym miejscu dałbym 20cm EPS hydro o jak najlepszej lambdzie i zadbał o to, żeby woda się zbytnio do niego nie zbliżała. Chyba, że chcecie na bogato, to wtedy XPS Co do pięciu wywrotek żwiru, zniknie zanim skończą sypać. To się tylko wydaje, że to strasznie dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts