jacentyy 27.06.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 jacentyy@ przejrzyj jeszcze raz swoje wyliczanki no mały błądzik teraz sie już zgadza , dzis nie jest moj dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engineer lukasz 27.06.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 No chyba nie jest to Twój dzień. Wg Twojego założenia powinno Ci wyjść, że 1 m2 ściany ma ciężar 1,92 kN a nie 48 kN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 27.06.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) ^^ teraz to Ty sie mylisz ja nic nie pisalem o m2 sciany tylko jaki nacisk wywiera 3 m wysoka sciana z silikatow i jest to okolo 3x16=48 kN/m2, a ze jest to na szerokosci 12 cm stad 5,76 ķN/mb sciany jako obciazenie liniowe Edytowane 27 Czerwca 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 27.06.2017 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) dziekuję za rozwinięcie tematu... Odpowiadając na pytania temat dotyczy "podkładu chudobetonowego B7,5". Piach (ok 200 ton) warstwami został ubity "skoczkiem", teraz zostaje zalać to 10 cm B7,5 i ustaliliśmy, że zostanie on zmieszany z włókniną stalową zamiast siatki zrobionej z drutu. Grunt rodzimy to glina obecnie twarda jak skała. Mam nadzieje że ta włóknina stalowa jest ok względem siatki (zbrojenia) Edytowane 27 Czerwca 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.06.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 To jest charakterystyczne dla pewnych osób na forum, dostałeś w odpowiedzi trochę wyliczeń i teorii ... drobna kłótnia i kilka mądrości, z czego dla Ciebie nic nie wynika. Pamiętaj że za swoją budowę Ty odpowiadasz (no i kierownik budowy), więc rozsądnych decyzji życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.06.2017 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) ^^Mam nadzieje, ze nie byl to przytyk do mnie:) ja tylko chcialem odpowiedziec na pytanie jednego z forumowiczow, a co do chudziaka to zwazywszy ze jest to warstwa jakby nosna dla izolacji przeciwwilgociowej i na tym uklada sie scianki dzialowe to tez bym zazbroil albo tradycyjnie albo jak pisze autor watku wloknami np stalowymi. W tym przypadku nie jest to typowy chudziak w tego slowa znaczeni. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engineer lukasz 28.06.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Właśnie o to mi chodziło, ten chudziak nie jest chudziakiem, stanowi już w pewnym sensie konstrukcję. Jeśli tak to rozsądne wydaje się jego zazbrojenie w taki, czy inny sposób. Pod ściankami działowymi może nawet pokusiłbym się o miejscowe pogrubienie i poszerzenie chudziaka w celu wywołanie czegoś na kształt ławy fundamentowej. Radzę po skoczku ubijać zagęszczarką płytową (dostaniesz równą powierzchnię), skoczek jest dobry do małych powierzchni, wykopów i "zakamarków" @piotrek0m @jacentyy- nikt się nie kłócił, nie zrozumieliśmy się z kolegą o który m2 chodzi, on myślał o swoim m2 i ja o swoim, oba obliczenia są poprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.06.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) dziekuję za rozwinięcie tematu... Odpowiadając na pytania temat dotyczy "podkładu chudobetonowego B7,5". Piach (ok 200 ton) warstwami został ubity "skoczkiem", teraz zostaje zalać to 10 cm B7,5 i ustaliliśmy, że zostanie on zmieszany z włókniną stalową zamiast siatki zrobionej z drutu. Grunt rodzimy to glina obecnie twarda jak skała. Mam nadzieje że ta włóknina stalowa jest ok względem siatki (zbrojenia) Ta obecnie twarda jak skała glina po wiosennych roztopach może zmienić konsystencję diametralnie. Kierownik budowy jest od tego aby decydować, natomiast Ty możesz jedynie konsultować z nim swoje pomysły i spostrzeżenia nie decydując za niego, pilnując tylko aby trzymał się minimalnych założeń zawartych w projekcie. No chyba ze ten władny człowiek dopiero pierwszy raz pojawił się na budowie, co oznacza że to Ty powinieneś tłumić zapędy ekipy budowlanej do radosnej twórczości. Swoją drogą u siebie miałem podkład z B 10 ....... Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 28.06.2017 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Chudziak będzie lany jednak z B15 (projekt B7,5) z tego co mówią w betoniarni dopiero przy B25 jest zasadność dodawania włókien stalowych. Zastosuje więc chyba siatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.06.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Odgrzebałem : Tak to robiłem. Kierownik - jak pisałem - powiedział, że ani to strop ani podłoga na gruncie ani płyta - takie konstrukcyjnie nie wiadomo co ?! Beton chyba był B20. Generalnie dom stoi, zarysowań na ścianach żadnych nie ma, czy to zbrojenie coś dało? Trudno powiedzieć? Przy czym zagęszczenie piasku dopilnowane i zbadane ?! Nie wiem ... fanaberia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.06.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 fanaberia ? Niemal płyta fundamentowa na ławach. Tylko po co te ławy? Nie lepiej było już zrobić "normalną" płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.06.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Ja dziś zazbroiłem siatką zgrzewaną fi 4mm po całości, w miejscach ścian działowych dałem podwójnie siatkę na jej szerokość czyli 1,2 m i zalałem wszystko betonem C12/15, dookoła dałem piankę dylatacyjną, a pod spód folię 0,3 mm jak podkład żeby beton nie wsiąkł w piasek bo był już suchy mimo lania wodą (od 2 tygodni nie padało prawie wcale). Teraz pielęgnuje beton zraszając go co 45 min bo słońce grzeje jak szalone, mimo lania wodą beton chłonie i wysycha bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.06.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Teraz pielęgnuje beton zraszając go co 45 min bo słońce grzeje jak szalone, mimo lania wodą beton chłonie i wysycha bardzo szybko. Przykryj folią malarską ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.06.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Bym się zamęczył, od wczoraj wieje też silnie tak więc folia malarska pofrunęłaby już dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.06.2017 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Niekoniecznie - folia malarska przykleiła by się do mokrego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts