Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zbroić chudziaka?

tinjap

Recommended Posts

dziekuję za rozwinięcie tematu...

Odpowiadając na pytania temat dotyczy "podkładu chudobetonowego B7,5". Piach (ok 200 ton) warstwami został ubity "skoczkiem", teraz zostaje zalać to 10 cm B7,5 i ustaliliśmy, że zostanie on zmieszany z włókniną stalową zamiast siatki zrobionej z drutu. Grunt rodzimy to glina obecnie twarda jak skała.

Mam nadzieje że ta włóknina stalowa jest ok względem siatki (zbrojenia)

Edytowane przez tinjap

^^

Mam nadzieje, ze nie byl to przytyk do mnie:) ja tylko chcialem odpowiedziec na pytanie jednego z forumowiczow, a co do chudziaka to zwazywszy ze jest to warstwa jakby nosna dla izolacji przeciwwilgociowej i na tym uklada sie scianki dzialowe to tez bym zazbroil albo tradycyjnie albo jak pisze autor watku wloknami np stalowymi. W tym przypadku nie jest to typowy chudziak w tego slowa znaczeni.

Edytowane przez jacentyy

Właśnie o to mi chodziło, ten chudziak nie jest chudziakiem, stanowi już w pewnym sensie konstrukcję. Jeśli tak to rozsądne wydaje się jego zazbrojenie w taki, czy inny sposób. Pod ściankami działowymi może nawet pokusiłbym się o miejscowe pogrubienie i poszerzenie chudziaka w celu wywołanie czegoś na kształt ławy fundamentowej. Radzę po skoczku ubijać zagęszczarką płytową (dostaniesz równą powierzchnię), skoczek jest dobry do małych powierzchni, wykopów i "zakamarków" :)

@piotrek0m @jacentyy- nikt się nie kłócił, nie zrozumieliśmy się z kolegą o który m2 chodzi, on myślał o swoim m2 i ja o swoim, oba obliczenia są poprawne :)

dziekuję za rozwinięcie tematu...

Odpowiadając na pytania temat dotyczy "podkładu chudobetonowego B7,5". Piach (ok 200 ton) warstwami został ubity "skoczkiem", teraz zostaje zalać to 10 cm B7,5 i ustaliliśmy, że zostanie on zmieszany z włókniną stalową zamiast siatki zrobionej z drutu. Grunt rodzimy to glina obecnie twarda jak skała.

Mam nadzieje że ta włóknina stalowa jest ok względem siatki (zbrojenia)

Ta obecnie twarda jak skała glina po wiosennych roztopach może zmienić konsystencję diametralnie.

Kierownik budowy jest od tego aby decydować, natomiast Ty możesz jedynie konsultować z nim swoje pomysły i spostrzeżenia nie decydując za niego, pilnując tylko aby trzymał się minimalnych założeń zawartych w projekcie.

No chyba ze ten władny człowiek dopiero pierwszy raz pojawił się na budowie, co oznacza że to Ty powinieneś tłumić zapędy ekipy budowlanej do radosnej twórczości.

Swoją drogą u siebie miałem podkład z B 10 .......

Edytowane przez Mareks77

Odgrzebałem :

P040713_16.14a.jpg

Tak to robiłem.

Kierownik - jak pisałem - powiedział, że ani to strop ani podłoga na gruncie ani płyta - takie konstrukcyjnie nie wiadomo co ?! Beton chyba był B20. Generalnie dom stoi, zarysowań na ścianach żadnych nie ma, czy to zbrojenie coś dało? Trudno powiedzieć? Przy czym zagęszczenie piasku dopilnowane i zbadane ?! Nie wiem ... fanaberia ?

Ja dziś zazbroiłem siatką zgrzewaną fi 4mm po całości, w miejscach ścian działowych dałem podwójnie siatkę na jej szerokość czyli 1,2 m i zalałem wszystko betonem C12/15, dookoła dałem piankę dylatacyjną, a pod spód folię 0,3 mm jak podkład żeby beton nie wsiąkł w piasek bo był już suchy mimo lania wodą (od 2 tygodni nie padało prawie wcale). Teraz pielęgnuje beton zraszając go co 45 min bo słońce grzeje jak szalone, mimo lania wodą beton chłonie i wysycha bardzo szybko.