miluszka 29.06.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Hej, Prośba o porady. Mamy generalnego wykonawcę, który chce rozliczyć kolejny etap a ja mam pewne obawy, że nie wszystko jest ok. Dlatego pytanie do was. wylano nam fundament, pomalowano wewnętrznie i zewnętrznie 2xdysperbitem. Następnie przyklejono styroptian i teraz tu jest cała agadaka. Otynkowano i część pomalowano ponownie 2x dysperbitem, część nie (to co bardziej na wierzchu już nie, co zasypali jest pomalowane). Tłumaczą, że teraz będą dawać taki kołnierz (nine wiem jak to się tam fachowo zwie, który będzie przysypany ziemią i zabezpieczał z górą). I nie wiem czy faktycznie nie muszą w związku z tym malować czy jak? To zgodne ze sztuką? W wycenie mamy 2x pomalowanie dysperbitem po izolacji,a dla mnie to jakby część roboty?? Co uważacie? Poradźcie proszę!! Zdjęcia poniżej. Dzięki z góry za info. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 29.06.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Malowanie styropianu nie ma ta samo sensu jak traktowanie siuwakem typu dysperbit ścian a co gorsza styropianu.To sztuka dla sztuki.Wytłumaczy mi ktoś po co mazać czarną smołą po izolacji??To są wyrzucone w błoto pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Co uważacie? IMO podstawa do rozliczenia wykonawcy to projekt. Jak tak jest w projekcie - to należy mu się uzgodniona kwota. A założę się, że w projekcie jest coś więcej, niż dysperbit - może papa termozgrzewalna, a może membrana. Kto to wymyślił, że ma być dysperbit na styropianie? Kto w ogóle wymyślił dysperbit na fundamencie? To radosna twórczość wykonawcy, czy tak projektant zaprojektował? Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.06.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 powyżej gruntu nie trzeba. A jeżeli nawet zmienisz poziom ziemi za jakiś czas to że tam nie ma dysperbitu to nic się nie stanie. A jeżeli tam będą jakieś płytki cokołowe to dysperbitu nie może pod nimi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miluszka 29.06.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) dzięki wszystkim za odpowiedzi.@kaizen - Tak, będzie jeszcze papa. Dysperbit jest w projekcie na fundamencie. Masa jest filmikow prezentujących to rozwiązanie i prezentowano na to jako zgodne ze sztuką. NIe rozważaliśmy, że może być inaczej. Czy coś jednak nie tak z tym?@andrzej733 - tak, będą płytki cokołowe (wyleciało mi to fachowe określenie - to ten mój "kołonierz" z postu powyżej - czyli cokół i folia kubełkowa) Edytowane 29 Czerwca 2017 przez miluszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Jak papa? Odkopią to wszystko i styropian będzie zrywany, żeby na fundament położyć papę? Czy papę będą przygrzewali do styropianu? Albo wierzysz w wagę izolacji pionowej, i robisz tak: Albo nie wierzysz i nie przejmujesz się, nie wnikasz. EPS nasiąka wodą i traci właściwości. Więc dawanie go w ziemię to trochę słaby pomysł. Niby wersje "hydro" są pozbawione tej wady, ale są opinie, że tylko dzięki cienkiej powłoce i byle zarysowanie robi z wersji "hydro" zwykły EPS, tylko bardzo drogi. Może i dysperbit by przed tym trochę chronił - ale lepie folia kubełkowa. A jeszcze pytanie, czemu ten styropian nie kończy się równo z fundamentem? Co tam będzie? Mostek cieplny? Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.06.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dysperbit od wewnątrz to nie błąd to takie gruntowanie - przed wodą nie uchroni, ale przed wilgocią na lekko no i konserwuje. Dysperbit od zewnątrz - nie jako hydroizolacja, a jedynie jako grunt pod właściwą izolację. Dysperbit na szlichtę (ten ów "tynk") można - będzie coś tam konserwował i ładnie wyglądał w ziemi . To co powyżej ziemi nie musi być malowane, zwłaszcza jak będzie cokół bo płytki klei się do styropianu. Więc tak na dobrą sprawę to nie wiemy jakie warunki gruntowe masz na działce i czy masz wodę wysoko, bo na tą chwilę nie posiadasz izolacji przeciwwilgociowej a tylko grunt pod nią czyli 2x dysperbit często mylony z izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.06.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Jak mieli dawać papę to nie potrzebnie zasypywali. Podejżewam że coś sknocili bo przed zasypaniem na tynk lub klej z siatką mieli położyć folię kubełkową do wysokości gruntu i wykończyć listwą do tejże folii.Papa na klej z siatką jakoś do mnie nie przemawia.Te malowanie dysperbitem kleju z siatką do styropianu było niepotrzebne i cuchnie mi tu jakąś niedoróbką w formie że folii kubełkowej dadzą 50 cm w głąb ziemi i wykończą listwą, natomiast głębiej pozostanie tak jak jestMalowanie dysperbitem ponad poziom gruntu faktycznie zbędne w przypadku gdy cokół będzie pokryty żywicą , płytkami lub innym matriałem. Radzę skontrolować projekt budowlany i warstwy na ścianach fundamentowych, oraz egzekwować to od wykonawcy.Jeśli pominiesz ten szczegół i przymkniesz oko wykonawca będzie stosował takich odstępstw coraz więcej. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BFTBudowlaniec 04.12.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Pamiętaj, że dysperbitem powinno się malować na głębokość około 80 centymetrów w dół. Przeglądając posty o dysperbicie wpadłem na tą stronę, która opisuje nieco działanie i sposób nakładania dysperbitu: http://firmabudowlana.net.pl/2017/12/04/jak-zabezpieczyc-fundamenty-i-piwnice-w-zimne-dni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts