Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi do łazienki - otwierane do wewnątrz czy na zewnątrz

Recommended Posts

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części – otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

powinny być na zewnątrz ze względów bezpieczeństwa - zwłaszcza w małych łazienkach (jak ktoś zemdleje w środku nie ma jak otworzyć drzwi) i to dotyczy każdego małego pomieszczenia w domu (spiżarki, pralni itp.).

Ale nikt ci tego w domu sprawdzać nie będzie.

powinny być na zewnątrz ze względów bezpieczeństwa - zwłaszcza w małych łazienkach (jak ktoś zemdleje w środku nie ma jak otworzyć drzwi) i to dotyczy każdego małego pomieszczenia w domu (spiżarki, pralni itp.).

Ale nikt ci tego w domu sprawdzać nie będzie.

Poza kominiarzem.

I może być problem.

nikt nie przyhodzi ogladac domu jednorodzinnego do odobioru. Odbior jest na podstawe dziennika budowy i oswiadczenia kierownika

Nie wiem jak u was ale u nas nie spotkałem kominiarza który podpisuje wentylacje w ciemno. Chodzi po pomieszczeniach i ogląda wentylację i kratki w drzwiach i kierunki drzwi. Z tym papierem (między innymi) idzie się do nadzoru i od nich już nikt nie łazi. Wiec chyba deko ludzi wprowadzasz w błąd. Poza tym oświadczenie kierwonika....nie wiem czy tak kierownicy się chętnie podpiszą pod drzwiami do środka.

Podpiszą się niestety, bo 90% kierowników papiery do odbioru wypełnia, nie widząc domu przed samym odbiorem. Drzwi mamy w łazienkach na zewnątrz otwierane. W sumie sami montowaliśmy i tak nam jakoś naturalniej się wydawało. Z nadzoru nikt nie przyjeżdża w większości przypadków na odbiór, ale to nie tak, że się nie zdarza - akurat nadzór z Tarnobrzega przyjechał na odbiór do kolegi. U nas w Stalowej nie przyjechali, za to byli wcześniej na kontroli. Różnie może być.

Nie wiem jak u was ale u nas nie spotkałem kominiarza który podpisuje wentylacje w ciemno. Chodzi po pomieszczeniach i ogląda wentylację i kratki w drzwiach i kierunki drzwi. Z tym papierem (między innymi) idzie się do nadzoru i od nich już nikt nie łazi. Wiec chyba deko ludzi wprowadzasz w błąd. Poza tym oświadczenie kierwonika....nie wiem czy tak kierownicy się chętnie podpiszą pod drzwiami do środka.

Ja mam wentylację mechaniczną, więc ciężko sprawdzać kratki. A docelowe drzwi do łazienki wstawiłam rok po oddaniu budynku do użytkowania :D

I akurat u mnie otwierają się do środka (spontaniczna zmiana układu ścianki w łazience), ale łazienka duża.