Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sam ustawisz ile trzeba.

Instrukcja podpowie co i jak.

NA 100%wydajności to centrala chodzi rzadko. Duże gotowanie w wigilię, przewierzenie chaty, duża impreza albo po imprezie..;

Normowe 20-30 m3 na godzine na osobę uzyskasz ustawiając ją na 30-50%, zakąłdając że masz kilka osób w domu potrzebujesz ze 120 m3 przepływu na godzinę.

Instalator powinien Ci to pokazac albo ustawić co i jak. Masz na sterowniki program dobowy zapewne.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Airmobile - to zawsze musi dzialac przez "ich" serwery -tzn serwery padna... komuniacja padnie tak?

A to nie wystarczy sieć lokalna WiFi (bez dostępu do Internetu), żeby połączyć się komórką z Airmobilem? Jeżeli nie, to czy ten Airmobile ma wbudowaną jakąś kartę SIM z pakietem internetowym?

Witam ,czy nadal do pełnego dostępu jest potrzebny Air+ ,czy na dzień dzisiejszy wystarczy Airmobile?Zamówiłem Thessla Green AirPack Home 400H + CF + Airmobile i Air+. Dystrybutor mi odpisał że Air+ nie pasuje do tej centrali i powinienem kupic AirL+ ,więc jak to jest ? Zalezy mi na airmobile ,na pełnej funkcjonalności i dostępie do wszystkich zaawansowanych ustawień oraz chciałbym sam przeprowadzać kalibrację ,co powinienem jeszcze dokupić?

Jest tak, jak napisałem. Używam to wiem. AirMobile i zwykły Air+ za 200 zł w celu dostępu do opcji serwisowych.

Co do chłodzenia domu rekuperatorem to nie działa bo jest za mało wydajne. Wydajność chłodzenia rekuperatorem jest dobra jesienią lub wiosną ale nie latem. Otwarcie okien na noc i zamknięcie w dzień wychładza dom znacznie skuteczniej od rekuperacji, a jeszcze lepiej robi to klimatyzacja.

Edytowane przez JanWerbinski

• 2 weeks później...
Czy w przypadku napraw gwarancyjnych Thessla rzeczywiście wymaga poświadczenia w karcie, że instalacja centrali została wykonana przez wykwalifikowanego instalatora? Ja rozumiem, że każdy chce zarobić, ale ceny rzędu 2500 zł netto za instalację urządzenia uważam, za trochę za wysokie. Chyba, że się mylę...

Hmm, a skąd w takim razie biorą się oferty, które w cenie rekuperatora maja montaż jednostki?

Jak rekuperator kosztuje 10 tysięcy netto, to kupując bez montażu wychodzi z VATem 12300zł, a bez montażu 10800zl - zostaje 1389 zl na montaż. IMO to więcej niż godziwa zaplata jak dwóch ludzi potrzebuje na to pół dniówki.

Edytowane przez Kaizen

Co do chłodzenia domu rekuperatorem to nie działa bo jest za mało wydajne. Wydajność chłodzenia rekuperatorem jest dobra jesienią lub wiosną ale nie latem. Otwarcie okien na noc i zamknięcie w dzień wychładza dom znacznie skuteczniej od rekuperacji, a jeszcze lepiej robi to klimatyzacja.

Czy zatem jak chłodzimy klimatyzatorami dom to da się tak ustawić baypas by powietrze schłodzone w domu po prostu przechodziło przez filtr i wracało z powrotem do budynku, czy w tym czasie trzeba całkiem wyłączyć rekuperator? Chodzi o to by rekuperator nie pobierał gorącego powietrza z czerpni - jak to ustawić?

Czy zatem jak chłodzimy klimatyzatorami dom to da się tak ustawić baypas by powietrze schłodzone w domu po prostu przechodziło przez filtr i wracało z powrotem do budynku,

To nie ma najmniejszego sensu. Zostawałoby CO2 i brakowałoby tlenu.

Jeżeli wewnątrz jest chłodniej, niż na zewnątrz, to bypass ma być zamknięty i wymiennik odzyskuje chłód.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...