asolt 15.07.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 A ile ciepła ucieknie łącznie (do gruntu i do wylewki) gdy rura CWU i cyrkulacji o łącznej długości 40m jest odizolowana: a). od wylewki tylko otuliną, a od chudziaka otuliną i 15cm styropianu b). od wylewki 5cm styropianu, od chudziaka 10cm styropianu gdy temperatura chudziaka to 11* a temperatura wylewki 23*? A jeszcze mnie ciekawi, czemu wszyscy puszczają zimną wodę blisko ciepłej? Nie lepiej zimną puścić dalej, np. na chudziaku, a CWU i cyrkulację odrobinę powyżej połowy ocieplenia? Po co ogrzewać zimną wodę ciepłą? Część zimnej może/powinna być całkiem zimna. Nie zamierzam wydawać pieniędzy na sterowanie. Ma chodzić pompa najmniejszej mocy, jaką znajdę za rozsądne pieniądze cały czas. Ewentualnie trochę pieniędzy wydam na ocieplenie rur (ale spodziewam się, że na to pójdą ścinki wełny z ocieplenia stropu). Chyba, że domoticz ogarnie mi (prawie) za darmo wyłączenie cyrkulacji, gdy nikogo nie ma w domu (na podstawie uzbrojenia alarmu). Wyłączanie na dłuższy czas IMO ma sens. Na krótszy nie. Bo co z tego, że ciepła woda stoi w rurach, jak dalej stygnie? Owszem, straty są coraz wolniejsze, ale ciągle są. Przestajemy tracić dopiero, jak woda osiągnie temperaturę pokojową - czyli przy dłuższych przerwach. Tym dłuższych, im lepiej rura ocieplona. Ile ciepła ucieknie? to sobie oblicz. Nie wszyscy puszczają ciepłą obok zimnej, ja staram sie je rozdzielac chociazby z powodu łatiwejszego wykonania obiegu cyrkulacji cwu. Czy puszczac zimną na chudziaku? mozna ale trzeba docinac styropian, a to czy zimna woda powinna byc zimna nie wiem dlaczego powinna. Co sterowania to zrobisz jak zechcesz to twoj dom i twoja instalacja, układ sterowania nie jest az taki drogi, ale twoj bedzie na pewno lepszy i tanszy, czy straty wynikajace z takiego sposobu sterowania bedą najmniejsze nie wiem, ale wątpie by takie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Ile ciepła ucieknie? to sobie oblicz. O, czyli profesjonalnie zajmując się takimi sprawami opierasz się na intuicji? Nie przeliczyłeś różnych opcji? mozna ale trzeba docinac styropian, a to czy zimna woda powinna byc zimna nie wiem dlaczego powinna. Dlaczego zimna woda powinna być zimna... Bo czasami potrzebuję jej do chłodzenia (np. szynkowara)? Bo nie chcę płacić za ogrzewanie wody, którą podlewam ogródek? Bo... bo to zimna woda? Jak chcę ciepłą, to odkręcam ciepłą. układ sterowania nie jest az taki drogi Policzyłeś, kiedy się zwróci? Czy znowu intuicja, zamiast liczb? Oczywiście, że straty u mnie będą większe, niż gdybym wyłączał cyrkulację. Tylko pytanie, kiedy by się zwrócił układ sterujący i w jakich sytuacjach byłby mniej wygodny. Bo nie ma wygodniejszego, niż ciągła praca cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 O, czyli profesjonalnie zajmując się takimi sprawami opierasz się na intuicji? Nie przeliczyłeś różnych opcji? Dlaczego zimna woda powinna być zimna... Bo czasami potrzebuję jej do chłodzenia (np. szynkowara)? Bo nie chcę płacić za ogrzewanie wody, którą podlewam ogródek? Bo... bo to zimna woda? Jak chcę ciepłą, to odkręcam ciepłą. Policzyłeś, kiedy się zwróci? Czy znowu intuicja, zamiast liczb? Oczywiście, że straty u mnie będą większe, niż gdybym wyłączał cyrkulację. Tylko pytanie, kiedy by się zwrócił układ sterujący i w jakich sytuacjach byłby mniej wygodny. Bo nie ma wygodniejszego, niż ciągła praca cyrkulacji. Tak, oczywiscie ze nigdy nic nie liczyłem, a ty to wiesz najlepiej ze nic nigdy nie liczę a zawsze zgaduję. Po prostu wzoruję sie na TB on jest moim guru w sprawach zgadywania i liczenia opłacalnosci. Zimną wodę do ogrodka nie prowadzę pod podłogówką a wyprowadzam bezposrednio od wodomierza, a na pewno jej nie ogrzewam, zresztą po co podlewac ogródek w zimie? Owszem liczyłem, a koszt układu sterującego nie jest duzy, a dodatkowo ten sam układ załacza wyzszy bieg reku przy korzystaniu z wc i łazienki. Tej opłacalnosci juz nie liczyłem to komfortu przeliczyc sie nie da, a przynajmniej ja tego nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.07.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 (edytowane) Dziękuję za podpowiedź. Dam 5+5+10:) Jak się sprawuje co? Jakie ma Pan rozwiązania techniczne co tak od początku do końca? Złożyłem już inst elektryczną i od poniedziałku kanalizacja i woda, tynki, centralny odkurzacz i rekuperacja Opłaty za gaz zależą od rejonu Polski i kaloryczności gazu, od rozwiązań technicznych kotłowni, systemu ogrzewania oraz ocieplenia domu. Jeśli układ CO ma być łączony czyli grzejniki i podłogówka to jedynym sensownym rozwiązaniem dla obwodu podłogówki będzie mieszacz z siłownikiem sterowanym poprzez regulator kotła. Odnośnie rekuperacji to niestety świeże powietrze w domu czasem powoduje zawyżone zużycie gazu na cele grzewcze, dlatego najlepiej aby oba systemy były w jakiś sposób zintegrowane i zarządzane jednym nadrzędnym regulatorem. Ogólnie mówiąc należy wybierać pomiędzy komfortem a oszczędnościami, i po przekroczeniu pewnego minimum te dwie rzeczy są od siebie zależne. Albo mamy ciepło w domu,, zróżnicowanie temperatury w pomieszczeniach, świeże powietrze,i ciepłą wodę na każde żądanie, albo niskie spalanie gazu i niezbędne minimum egzystencji które nas zadowala. Edytowane 16 Lipca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts