Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena klatki schodowej - prawda czy oszustwo?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Szanowni użytkownicy jestem kompletnie zdezorientowana. Razem z mężem, pragniemy szybko dobudować zewnętrzną klatkę schodową, aby oddzielić się od rodziców. Ojciec zgadza się na każde ceny fachowców uważając, że są normalne i jak najbardziej podstawne. On zajmuję się dachem. My klatką schodową. Mamy wszystkie projekty, mieliśmy takiego Pana, który za dwa tygodnie ma ruszyć z budową wraz z przyjacielem. Notabene Pan ten jest również znajomym. Dzisiaj przyszedł do nas z wyceną. Materiały około 40-50 tysięcy, robocizna 25-30 tysięcy ( całość w stanie surowym). Gdy wyszła mi suma 80 tysięcy byłam w szoku + docieplenie i ogrzanie to sama klatka schodowa wyjdzie nas 100 tysięcy!! a gdzie remont mieszkania.

Klatka schodowa 5X7 m.

Rozumiem, że mój strach może być bezpodstawny. Nie mam jakiekolwiek wiedzy na ten temat, niestety. Nie jest nam w stanie nikt doradzić i nie wiem czy jesteśmy w stanie zrobić klatkę taniej?? Ta kwota wydaje mi się bardzoo duża. Proszę o odpowiedź czy szukać innych ludzi? Czy samemu spróbować kupować materiały?? Czy po prostu pogodzić się z tym, bo takie są ceny.

Pozdrawiam,

będę ogromnie wdzięczna za każdą pomoc.

Edytowane przez nieFachowiec

Hmm, robocizna 100tys zł za 35m2? To przecież cena ponad 2800zł/m2! Takie ceny to są dla budowy domu w stanie deweloperskim/wykończonym (zależy gdzie i w jakim standardzie, z jakimi instalacjami), a nie klatki schodowej. U mnie robocizna ponad 200m2 z dachem będzie kosztować 90tys, a u Ciebie chcą 1/3 tej ceny za 35m2. ABSURD!! Szukajcie innych murarzy i zróbcie minimum 3-5 wycen.

Nie wiemy, ile pięter ma mieć ta klatka i jakie schody.

Pytanie też, po co klatka schodowa? Pewnie schody na zewnątrz i drzwi zewnętrzne to byłaby zdecydowanie mniejsza kwota. Może ktoś ma podejście, że jak ktoś ma taką fanaberię, że chce klatkę schodową dobudować, to szasta pieniędzmi i się dopasowuje.