Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana EPS na XPS

bielaPL

Recommended Posts

Liczyłem kiedyś dla swojego budynku. Mam 10cm xpsa. Wyszło mi że zwiększenie do 20cm zwróci sie coś po około 45latach a i tak przyjałem wyjątkowo ostre zimy i idealnie wykonaną izolację poniżej gruntu co jest w praktyce niewykonalne.

Zapominacie że xps jest bardzo drogi a straty do gruntu stosunkowo małe w stosunku np do okien i dachu.

Edytowane przez cactus

cactus napisał:
Liczyłem kiedyś dla swojego budynku. Mam 10cm xpsa. Wyszło mi że zwiększenie do 20cm zwróci sie coś po około 45latach

Podzielisz się metodologią obliczeń?

Mam problem ze znalezieniem sposobu policzenia, że posadzka ma 20cm izolalacji od gruntu, który jest odizolowany od gruntu z zewnątrz i atmosfery kolejnym ociepleniem.

Pomiary temperatury pod płytą fundamentową i jej izolacją przez osoby z FM pozwalają raczej przypuszczać, że izolacja fundamentu ma dosyć długi czas zwrotu, bo temperatura tam zawsze jest na sporym plusie.

bielaPL napisał:
W projekcie mam na fundamenty 18cm EPS. Chciałem to zmienić na XPS bo grunt gliniasty jest, ale jak patrze po necie to nie ma takich grubości... jaką grubość zastosować w takim wypadku?

Projekt z Archonu? Też mam w projekcie 18cm EPS (piwnica), ale ja dam chyba 15cm XPS. Nad ziemią mam 20cm.

A propos, czy różnica między grubością ścian (wraz z ociepleniem) parteru a fundamentów (lub piwnic) nie powinna być większa niż 2cm (18cm vs 20cm)?