bielaPL 18.07.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 WitamW projekcie mam na fundamenty 18cm EPS. Chciałem to zmienić na XPS bo grunt gliniasty jest, ale jak patrze po necie to nie ma takich grubości... jaką grubość zastosować w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.07.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 10+8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.07.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Po kiego grzyba aż 18cm.... to się nie ma prawa nigdy zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 18.07.2017 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 cactus napisał: Po kiego grzyba aż 18cm.... to się nie ma prawa nigdy zwrócić. tak mam w projekcie... może to przez nowe normy energetyczności budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 cactus napisał: Po kiego grzyba aż 18cm.... to się nie ma prawa nigdy zwrócić. Przeliczałes? jezeli tak podaj wyniki obliczen (nie)oplacalnosci tych 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.07.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 (edytowane) Liczyłem kiedyś dla swojego budynku. Mam 10cm xpsa. Wyszło mi że zwiększenie do 20cm zwróci sie coś po około 45latach a i tak przyjałem wyjątkowo ostre zimy i idealnie wykonaną izolację poniżej gruntu co jest w praktyce niewykonalne.Zapominacie że xps jest bardzo drogi a straty do gruntu stosunkowo małe w stosunku np do okien i dachu. Edytowane 18 Lipca 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.07.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 bielaPL napisał: Witam W projekcie mam na fundamenty 18cm EPS. Chciałem to zmienić na XPS bo grunt gliniasty jest, ale jak patrze po necie to nie ma takich grubości... jaką grubość zastosować w takim wypadku? 10+10.Prościej i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 cactus napisał: Liczyłem kiedyś dla swojego budynku. Mam 10cm xpsa. Wyszło mi że zwiększenie do 20cm zwróci sie coś po około 45latach Podzielisz się metodologią obliczeń? Mam problem ze znalezieniem sposobu policzenia, że posadzka ma 20cm izolalacji od gruntu, który jest odizolowany od gruntu z zewnątrz i atmosfery kolejnym ociepleniem. Pomiary temperatury pod płytą fundamentową i jej izolacją przez osoby z FM pozwalają raczej przypuszczać, że izolacja fundamentu ma dosyć długi czas zwrotu, bo temperatura tam zawsze jest na sporym plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.07.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 bielaPL napisał: W projekcie mam na fundamenty 18cm EPS. Chciałem to zmienić na XPS bo grunt gliniasty jest, ale jak patrze po necie to nie ma takich grubości... jaką grubość zastosować w takim wypadku? Projekt z Archonu? Też mam w projekcie 18cm EPS (piwnica), ale ja dam chyba 15cm XPS. Nad ziemią mam 20cm. A propos, czy różnica między grubością ścian (wraz z ociepleniem) parteru a fundamentów (lub piwnic) nie powinna być większa niż 2cm (18cm vs 20cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts