woozny 31.07.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Niedługo rozpoczynam budowę domu i pojawił mi się taki dylemat:W projekcie ocieplenie podłogi na gruncie rozwiązane jest tak, że styropian znajduję się pod płytą, z kolei firma budowlana chce go układać na jej wierzchu (oczywiście upraszczam pomijając resztę warstw). Dom ma być energooszczędny. Dodam, że stosujemy bloczek isomur pod ścianami nośnymi tak jak to jest zaprojektowane. Jeśli zdecydujemy się na ułożenie styropianu na płycie to pewnie trzeba będzie zastosować isomur również przy ścianach działowych, co podniesie koszt budowy. Jakie rozwiązanie jest lepsze? czy zgodzić się na to co proponuje firma budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Sens jest taki by materiały izolujące tworzyły ciągłość. Nie widząc przekroju z projektu ciężko to określić, jak ma być prawidłowo. A wykonawca być może chce robić jak mu wygodnie a niekoniecznie jak ma być prawidłowo. Tutaj masz schemat w którym są dwa poprawne rozwiązania:http://static.e-izolacje.pl/articles/4917_izolacje-zdjecia_1_jpg_budowa-domu-wysokoenergetycznego-2.jpg?0 Przy czym wersja 1 wydaje się tańsza w realizacji (jedna warstwa izolacji) Edytowane 31 Lipca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.07.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Niedługo rozpoczynam budowę domu i pojawił mi się taki dylemat: W projekcie ocieplenie podłogi na gruncie rozwiązane jest tak, że styropian znajduję się pod płytą, z kolei firma budowlana chce go układać na jej wierzchu (oczywiście upraszczam pomijając resztę warstw). Dom ma być energooszczędny. Dodam, że stosujemy bloczek isomur pod ścianami nośnymi tak jak to jest zaprojektowane. Jeśli zdecydujemy się na ułożenie styropianu na płycie to pewnie trzeba będzie zastosować isomur również przy ścianach działowych, co podniesie koszt budowy. Jakie rozwiązanie jest lepsze? czy zgodzić się na to co proponuje firma budowlana? Guzik wiadomo z tego co masz w projekcie i co proponuje Ci firma bo jak sam piszesz "oczywiście upraszczam pomijając resztę warstw". Sprecyzuj pytanie podaj wszystkie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Jak masz płytę, to XPS pod (ewentualnie dodatkowo EPS nad). Jak masz tradycyjne ławy, to EPS na chudziaku. Ja projekcie miałem część ocieplenia pod, cześć na chudziaku. Długo szukałem w tym sensu, i nie znalazłem (kierbud i wykonawca też). Może to miało na celu wykorzystanie chudziaka do akumulacji? Ale to doszukiwanie się sensu na siłę. Elfir podała dwa rozwiązania prawie dobre. Drugie z punktu widzenia konstrukcji i nośności jest prawidłowe. Ale pod względem energooszczędności i kosztów niema sensu. Bo to płyta fundamentowa położona na ścianach fundamentowych. Po co te ściany? To kosztuje i w czasie inwestycji, i w utrzymaniu (przerwanie ciągłości ocieplenia i ucieczka ciepła do gruntu przez ściany fundamentowe). A pierwsze też bez sensu "kładzie" chudziaka na ścianach fundamentowych. Trzeba go wtedy zazbroić i praktycznie też zrobić ścianę fundamentową. Standardowo to wygląda mniej więcej tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394055 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woozny 01.08.2017 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Tak to wygląda na przekroju: https://www.dropbox.com/s/1tzdcbg5wh0rcnb/IMG_20170801_175151.jpg?dl=0 Biuro projektowe twierdzi, że jeśli nie zrobimy izolacji od spodu to nie zaizolujemy mostków cieplnych od ścian działowych. Generalnie budujemy z Ytonga Energo 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Biuro projektowe twierdzi, że jeśli nie zrobimy izolacji od spodu to nie zaizolujemy mostków cieplnych od ścian działowych. Generalnie budujemy z Ytonga Energo 24cm Ciekawe, jakie są różnice i w którą stronę. Bo za to ich rozwiązanie to dociągnięcie chudziaka całkiem nieźle przewodzącego ciepło do ściany fundamentowej. Nawet jak tam super zaizolujesz (nie ma legendy co to, ale pewnie jakieś kosmicznie drogie rozwiązanie o lambdzie znacznie gorszej od tego Ytonga) to i tak przez taką "izolację" z chudziaka bardzo słabo odizolowanego od płyty grzewczej (a więc nagrzewającego się) sporo ciepła ucieknie do ściany fundamentowej. Która owszem, jest izolowana - ale tylko od zewnątrz. A gdyby to zdaniem biura projektowego wystarczy, to czemu pod chudziaka dają 20cm? Przecież to ogrzewa ten sam grunt pod domem. Na zewnątrz też chudziaka oddziela tylko styropian ocieplenia pionowego cokołu, więc cieńszy. Wyżej masz nie tylko grubsze ocieplenie muru, ale też Ytong jest dobrym izolatorem. Ciekawe, czy są w stanie przeliczyć dokładnie, ale obstawiam, że to rozwiązanie jest zauważalnie gorsze energetycznie i sporo droższe, niż wylanie chudziaka na piasku, wewnątrz ścian fundamentowych (zlicowane z nimi) i na to EPS (na wysokości Ytonga i grubej izolacji ścian zewnętrznych). Uzasadnienie, że ciepło ucieka ścianami działowymi do chudziaka przy BK nie ma większego sensu. Przede wszystkim BK ma lambdę tylko 2,6x gorszą od tego styropianu. Więc sama ściana niewiele przepuści do chudziaka. No i rozwiązanie z projektu wymaga zazbrojenia płyty opierającej się na fundamencie praktycznie jak stropu, bo nie może pracować i bez zbrojenia popęka, jak fundament osiądzie inaczej, niż grunt pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 No i rozwiązanie z projektu wymaga zazbrojenia płyty opierającej się na fundamencie praktycznie jak stropu, bo nie może pracować i bez zbrojenia popęka, jak fundament osiądzie inaczej, niż grunt pod chudziakiem. Przy grubości 10 cm zbrojenie 2-3 krotnie większe niż w stropie by było. Ten projekt to jakaś masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 02.08.2017 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Kaizen, mógłbyś podlinkować jaki zastosowałeś kit plastyczny między izolacją pionową fundamentów a elewacją?PozdrawiamTulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Kaizen, mógłbyś podlinkować jaki zastosowałeś kit plastyczny między izolacją pionową fundamentów a elewacją? Na ścianie fundamentowej mam położoną papę (od zewnętrznego krańca XPSa, do wewnętrznej krawędzi ściany). Do elewacji nie dawałem listwy startowej - jest normalna listwa narożna z siatką i tynk ten sam, co na elewacji. A na cokole do tego dochodzi tynk mozaikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 02.08.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Na ścianie fundamentowej mam położoną papę (od zewnętrznego krańca XPSa, do wewnętrznej krawędzi ściany). Do elewacji nie dawałem listwy startowej - jest normalna listwa narożna z siatką i tynk ten sam, co na elewacji. A na cokole do tego dochodzi tynk mozaikowy. Rozumiem że między papą a styro nie ma już żadnego dodatkowego uszczelnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Tutaj przekrój z poradnika firmy Isomur: http://www.liderbudowlany.pl/userfiles/image/1-cokol-izolowany.jpg I jeszcze porównanie twojej ściany z tym, co radzi producent bloczków: Twoja ściana ma układ jak płyta fundamentowa (ściany oparte o płytę betonową), a przecież osadzona jest na normalnym fundamencie (czyli ściany powinny być na ścianach fundamentowych)? Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Lambda isomur to 0,19 czy nawet 0,24, ytong energo 0,095 Więc jaki sens ma taka konstrukcja? Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 odnoszę się do tego, co napisał autor, że w projekcie ma Isomur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 odnoszę się do tego, co napisał autor, że w projekcie ma Isomur. Ja też. Ten projektant chyba udaje, że projektuje energooszczędnie. Ale tańszymi środkami można osiągnąć dużo lepsze efekty. Albo skopiował rozwiązania z materiału konstrukcyjnego o tragicznej lambdzie (gdzie jakiegoś sensu można by się doszukiwać) do projektu z ytongiem termo i wyszedł potworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Kaizen - nie jestem ani konstruktorem, ani architektem by sugerować zamianę na produkty o innych parametrach od tych, które zastosowano w projekcie.Po prostu usiłuję dojść "co autor ma na myśli" i dlaczego tak, a nie standardowo. Mnie najbardziej w tej chwili dziwi dlaczego zastosowano jednocześnie i zwykły fundament i zbrojoną płytę? To dla mnie większe kuriozum niż różnica między Ytongiem a Isomurem. Przecież to podraża koszty budowy. Czy chodzi o to, by faktycznie pod działówkami nie kłaść Isomuru? Ale w takiej sytuacji trzeba było od razu robić tylko płytę, bez klasycznego fundamentu. Wówczas nawet Isomuru/Ytonga nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts