samotnik 12.08.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Izohan WM jest środkiem podobnym do zastosowanego przeze mnie Botamentu. Nie wypowiadam się, czy lepszy czy gorszy, choć pewnie ktoś będzie miał na ten temat swoje zdanie. Co do zasady wydaje mi się, że w razie wątpliwości lepiej wietrzyć intensywnie cały czas, niż kombinować. W piwnicy są cieplejsze i zimniejsze elementy (na pewno strop jest cieplejszy niż podłoga) i chociaż trochę wilgoci odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.08.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Ja bym kupił w supermarkecie za paręset zł oszuszacz powietrza i wstawił tam niech chodzi cały czas. Ponadto zmierz wilgotność powietrza i ścian. Nie wiem czy intensywne wietrzenie pomaga czy pogarsza, ale NA PEWNO osuszacz pomoże. Tylko nie podgrzewacz! (który zwiększa temperaturę) tylko osuszacz, który wyciąga wilgoć. Podgrzewanie to jest oszukiwanie piwnicy, że się ją osusza. Przestaniesz podgrzewać, temperatura spadnie i wilgoć znowu się wykropli. Miałem zalanie piwnicy, na ścianach mokre plamy. W tydzień osuszacz wyciągnął z powietrza kilka wiader wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.08.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Osuszacz świetna sprawa, też korzystałem. Tylko wtedy trzeba zrezygnować z jednoczesnego wietrzenia... Trzy rady: wydajność rośnie im cieplej w pomieszczeniu, dwa - trzeba wybrać taki, który ma możliwość odprowadzenia do osobnego pojemnika (wbudowane mają litr-dwa pojemności i nie nadążysz opróżniać), a trzy - im wyżej tym cieplej, więc opłaca się postawić na jakiejś drabince czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.08.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Może coś takiego: Osuszacz adsorpcyjny TTR 55E do pomieszczeń nieogrzewanych Moc osuszania maks. 24godz.: 8,7 litra Przeznaczony do pomieszczeń* o wielkości do 25 m² Przeznaczony do pomieszczeń o pojemnoćci do 50 m³ Zakres pracy przy temperaturze: 1°-35°C Zakres pracy przy wilgotności względnej: 45 do 100 % w.w. Przepływ powietrza maks. 160 m³/godz. Zasada działania: osuszacz adsorpcyjny Automatyka odmrażania: brak (osuszanie przez cały czas) Moc przyłączeniowa: 230V (50Hz) Pobór mocy maks.: 0,63 kW Pojemnik na wodę (wartość wyłączeniowa): 2,8 litra Poziom hałasu dB (A): 54 Długość: 180 mm Szerokość: 300 mm Wysokość: 480 mm Waga: 6,8 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.08.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Zacznijmy od podstaw, proponuję lekturę obrazującą występujące zależności temperaturowo - wilgotnościowe: http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 13.08.2017 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Osusacz hym pomysle znowu pare stówek w plecy. A ta izolacja podlogi e piwnicy ktos ma cos jeszcze do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 24.08.2017 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witajcie jeszcze raz. Otóż po ostatnich ulewach zauważyłem w kącie coś takiego . Mokre z góry i dołu papy. Co z tym skutecznie zrobić przed wylewkami.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.08.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Dobrze wysuszyć i zalać szkłem wodnym?No, są tez inne środki, ale trzeba szukać i tanie nie są. Gdzieś pdcieka...Trzeba by poszukać - czemu! Co jest spaprane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts