Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotne ściany w nowej piwnicy po wykonaniu tynków

misiekle1985

Recommended Posts

Izohan WM jest środkiem podobnym do zastosowanego przeze mnie Botamentu. Nie wypowiadam się, czy lepszy czy gorszy, choć pewnie ktoś będzie miał na ten temat swoje zdanie.

Co do zasady wydaje mi się, że w razie wątpliwości lepiej wietrzyć intensywnie cały czas, niż kombinować. W piwnicy są cieplejsze i zimniejsze elementy (na pewno strop jest cieplejszy niż podłoga) i chociaż trochę wilgoci odparuje.

Ja bym kupił w supermarkecie za paręset zł oszuszacz powietrza i wstawił tam niech chodzi cały czas. Ponadto zmierz wilgotność powietrza i ścian. Nie wiem czy intensywne wietrzenie pomaga czy pogarsza, ale NA PEWNO osuszacz pomoże. Tylko nie podgrzewacz! (który zwiększa temperaturę) tylko osuszacz, który wyciąga wilgoć. Podgrzewanie to jest oszukiwanie piwnicy, że się ją osusza. Przestaniesz podgrzewać, temperatura spadnie i wilgoć znowu się wykropli. Miałem zalanie piwnicy, na ścianach mokre plamy. W tydzień osuszacz wyciągnął z powietrza kilka wiader wody.

Osuszacz świetna sprawa, też korzystałem. Tylko wtedy trzeba zrezygnować z jednoczesnego wietrzenia... Trzy rady: wydajność rośnie im cieplej w pomieszczeniu, dwa - trzeba wybrać taki, który ma możliwość odprowadzenia do osobnego pojemnika (wbudowane mają litr-dwa pojemności i nie nadążysz opróżniać), a trzy - im wyżej tym cieplej, więc opłaca się postawić na jakiejś drabince czy coś.

Może coś takiego:

Osuszacz adsorpcyjny TTR 55E do pomieszczeń nieogrzewanych

Moc osuszania maks. 24godz.: 8,7 litra

Przeznaczony do pomieszczeń* o wielkości do 25 m²

Przeznaczony do pomieszczeń o pojemnoćci do 50 m³

Zakres pracy przy temperaturze: 1°-35°C

Zakres pracy przy wilgotności względnej: 45 do 100 % w.w.

Przepływ powietrza maks. 160 m³/godz.

Zasada działania: osuszacz adsorpcyjny

Automatyka odmrażania: brak (osuszanie przez cały czas)

Moc przyłączeniowa: 230V (50Hz)

Pobór mocy maks.: 0,63 kW

Pojemnik na wodę (wartość wyłączeniowa): 2,8 litra

Poziom hałasu dB (A): 54

Długość: 180 mm

Szerokość: 300 mm

Wysokość: 480 mm

Waga: 6,8 kg

• 2 weeks później...