Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknieta płyta fundamentowa

stef4n

Recommended Posts

Pojawienie się pewnej ilości i rys, i spaczeń w płycie jest normalne i nie musi świadczyć o brakach i wadach jakościowych wykonawstwa.

Pytanie czy są to pęknięcia powierzchniowe świadczące o nienależytym przebiegu fazy pielęgnacji poprzez wibrowanie, nasłonecznienie, nadmierny przewiew i ingerencja wody, czy też pęknięcia głębokie świadczące raczej o jakości betonu czy osiadaniu gruntu.

Ocena ze zdjęć raczej nie będzie miarodajna.

Masz zdjęcia zbrojenia ? w jaki sposób układają się rysy względem zbrojenia tzn prętów, stężeń, czy rysy układają się w jakiś porządek czy są rozsiane chaotycznie/przypadkowo ? oraz w którym miejscu występują pęknięcia (punktowo zagęszczone, skupione, na rogach) i jak dużo ich jest ? Daj więcej zdjęć z zaznaczonymi rysami z oddalenia. Edytowane przez Kemotxb

Ja dowiedziałem się w trakcie budowy że nie chcesz takich rys to pilnuj żeby nie było za dużo wody w betonie.

Ekipie jest łatwiej rozgarniać beton jak jest więcej wody ale wtedy powstają częściej te rysy skurczowe przy wysychaniu.

Na płycie fundamentowej pilnowałem i nie ma chyba ani jednej czego nie mogę powiedzieć o stropach...

Takie uroki cementu. Skurcz jest zawsze. A nikt indywidualny nie zamawia betonów specjalistycznych aby rysy do 0,1 były.

Beton wodoszczelny odpowiednia klasa ekspozycji zbrojenie rozproszone warunki lania i rys nie ma.

Takie rysy są i będą w normalnych warunkach.

W betoniarnii w kruszywie jest sonda wkładana badająca wilgotność kruszywa potem podajnik i tak bierze z innego miejsca kruszywo a komputer recepturę ustalił i tak na podstawie sondy, więc w praktyce to co jest na wz nie pokrywa się z faktami.

Wykonawca skuł kawałek "największej" rysy i nie ma ona nawet centymetra głębokości. W betonie nie było zbyt dużo wody, ponieważ są miejsca w XPS'ie na bokach, w które "nie wszedł". Co do opóźniacza, to po 5h dalej nie można było wejść na górę. Z opinii wykonawcy i kierownika, są to rysy skurczowe, mimo prawidłowej pielęgnacji, tak jak pisałem sprawdzałem kilku krtonie czy beton był podlewany.

Tu powinien wejść po wibrowaniu?

[ATTACH=CONFIG]395234[/ATTACH]

Oczywiście. Po to się wibruje, żeby beton dokładnie otulił zbrojenie i wszedł we wszystkie zakamarki. Powoduje też odgazowanie - a pęcherzyki powietrza osłabiają beton.

Ale czemu pytasz? Nie wiesz, czy wibrowali?

Twierdzą, że wibrowali, ale nie miałem możliwości przy tym być.

edit.

KB twierdzi, że beton został zatrzymany przez kamyki, które zablokowały, a beton jest na 100% zawibrowany. Rozkuta zostałą największa rysa i pęknięcie nie się dalej niż kilka mm, żadne z pęknięć nie idzie wzdłuż zbrojenia, więc w zasadzie nie ma się czym przejmować.

Edytowane przez stef4n