stef4n 18.08.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Hej, Czy takie pęknięcia na płycie fundamentowej są normalne? Na dole jest zagęszczona pospółka (zagęszczeni sprawdzone przez geologa), 30cm XPS, zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Pojawienie się pewnej ilości i rys, i spaczeń w płycie jest normalne i nie musi świadczyć o brakach i wadach jakościowych wykonawstwa.Pytanie czy są to pęknięcia powierzchniowe świadczące o nienależytym przebiegu fazy pielęgnacji poprzez wibrowanie, nasłonecznienie, nadmierny przewiew i ingerencja wody, czy też pęknięcia głębokie świadczące raczej o jakości betonu czy osiadaniu gruntu.Ocena ze zdjęć raczej nie będzie miarodajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.08.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Masz zdjęcia zbrojenia ? w jaki sposób układają się rysy względem zbrojenia tzn prętów, stężeń, czy rysy układają się w jakiś porządek czy są rozsiane chaotycznie/przypadkowo ? oraz w którym miejscu występują pęknięcia (punktowo zagęszczone, skupione, na rogach) i jak dużo ich jest ? Daj więcej zdjęć z zaznaczonymi rysami z oddalenia. Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez Kemotxb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 20.08.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Ja dowiedziałem się w trakcie budowy że nie chcesz takich rys to pilnuj żeby nie było za dużo wody w betonie. Ekipie jest łatwiej rozgarniać beton jak jest więcej wody ale wtedy powstają częściej te rysy skurczowe przy wysychaniu. Na płycie fundamentowej pilnowałem i nie ma chyba ani jednej czego nie mogę powiedzieć o stropach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 20.08.2017 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wody w betonie podobno nie bylo za duzo, wykonwca lał wode 3 razy dziennie, kilka razy go sprawdzalem i plyta byla mokra, wiec raczej tak bylo. Nie wydaje mi sie zeby pekniecia byly wzdłuż zbrojenia Zdjecia plyty https://goo.gl/photos/cVZR5gtfcqd42ZVg6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wody w betonie podobno nie bylo za duzo Pytanie podstawowe, czy było tyle, co betoniarnia wlała? Ja w każdej betoniarni miałem gdzieś zapis w stylu Uwagi z lewej strony na różowej WZ: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 21.08.2017 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Ciezko to teraz sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.08.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Takie uroki cementu. Skurcz jest zawsze. A nikt indywidualny nie zamawia betonów specjalistycznych aby rysy do 0,1 były. Beton wodoszczelny odpowiednia klasa ekspozycji zbrojenie rozproszone warunki lania i rys nie ma. Takie rysy są i będą w normalnych warunkach. W betoniarnii w kruszywie jest sonda wkładana badająca wilgotność kruszywa potem podajnik i tak bierze z innego miejsca kruszywo a komputer recepturę ustalił i tak na podstawie sondy, więc w praktyce to co jest na wz nie pokrywa się z faktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 21.08.2017 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Wykonawca skuł kawałek "największej" rysy i nie ma ona nawet centymetra głębokości. W betonie nie było zbyt dużo wody, ponieważ są miejsca w XPS'ie na bokach, w które "nie wszedł". Co do opóźniacza, to po 5h dalej nie można było wejść na górę. Z opinii wykonawcy i kierownika, są to rysy skurczowe, mimo prawidłowej pielęgnacji, tak jak pisałem sprawdzałem kilku krtonie czy beton był podlewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 W betonie nie było zbyt dużo wody, ponieważ są miejsca w XPS'ie na bokach, w które "nie wszedł". Jak to "nie wszedł"? Nie wibrowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 21.08.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Tu powinien wejść po wibrowaniu? Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez stef4n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Tu powinien wejść po wibrowaniu? [ATTACH=CONFIG]395234[/ATTACH] Oczywiście. Po to się wibruje, żeby beton dokładnie otulił zbrojenie i wszedł we wszystkie zakamarki. Powoduje też odgazowanie - a pęcherzyki powietrza osłabiają beton. Ale czemu pytasz? Nie wiesz, czy wibrowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 21.08.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Twierdzą, że wibrowali, ale nie miałem możliwości przy tym być. edit. KB twierdzi, że beton został zatrzymany przez kamyki, które zablokowały, a beton jest na 100% zawibrowany. Rozkuta zostałą największa rysa i pęknięcie nie się dalej niż kilka mm, żadne z pęknięć nie idzie wzdłuż zbrojenia, więc w zasadzie nie ma się czym przejmować. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez stef4n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts