Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłata za podłączenie prądu

Recommended Posts

Witam, jak wygląda sprawa opłat za podłączenie prądu? Za przyłączenie budowlane fachowiec z energii zarzyczył sobie 900 zł. Energia nas o tym nie uprzedziła. Rzekomo Energa daje zlecenia na podłączenie prądu podwykonawcy z którym my się musimy rozliczyć. Jak to wygląda? Czy za podłączenie prądu stałego również zaskoczy nas jakaś opłata?

Masz w cenniku ryczałt do 200m stawka zależna od mocy przyłączeniowej poniżej 100zł/kW. I to płacisz ZE za postawienie skrzynki.

Osobna kwestia to zbudowanie WLZ i rozdzielni/erbetki. To już Twoja broszka (byle zgodnie z umową i warunkami od ZE), Twój elektryk, Twój materiał i Twoje koszty niezależne od przyłącza.

• 1 month później...
Masz w cenniku ryczałt do 200m stawka zależna od mocy przyłączeniowej poniżej 100zł/kW.

Ja mam jeszcze przy okazji inne pytanie. Mam w ogrodzeniu skrzynke już zamontowaną teraz kopie rów na kabel, tylko nie wiem jak mam przeprowadzić kabel do skrzynki. Czy pod skrzynką i tak by wyszedł w peszlu w szafie gdzie bedzie mój licznik i do której mam kluczyk. Oraz czy jak przyjadą panowie z elektryki to mi podepną ten kabel do sieci czy to musi zrobić ktoś inny.

Bo jeśli kabel ma wyjść od dołu w tej mojej szafie ( a mam dwie do drugiej brak dostępu) to jak mam kabel wypuścić od dołu skoro jest tam zamontowana taka półka , której nie da sie wyjąć tylko trzeba by wybić .

Elektryk powinien wiedzieć, JAK jest zbudowane złącze i w jaki sposób podłączyć kabel zgodnie z WTP wydanymi przez Dystrybutora.

No własnie rów mam już prawie wykopany ossprzęt kupiony. Myślełem że wystarczy wpuścić kabel do skrzynki a elektrownia jak przyjedzie to pozapina wszystko.

ZE zajmuje się przyłączem do działki a nie przyłączem do budynku - tym zajmuje się elektryk. W warunkach technicznych powinno być to chyba w jaki sposób ma być przyłączone

Tak jest. Kabel wkopany i doprowadzony ale ekektryk musi przyjść i przepuścić kabel z dolnej szafki do góry oraz sprawdzić czy mam założone wewnątrz bezpieczniki i bezpiecznik różnicowy oraz ich poprawne połączenie. Na koniec wystawi papirek do elektrowni że mogą przyjechać i zapiąć licznik.

Elektrownia nie ma nic wspólnego z Twoim przyłączem na działce ;). Nawet nie wiedzą że masz działkę.

No zgadza się ale by przyjechali i podpieli licznik muszą mieć wpuszczony kabel do skrzynki i rozprowadzony od dołu skrzynki ( z ziemi do otwieranej szafki ) oraz wpuszczony do domu i zrobioną małą skrzynke z bezpiecznikiem różnicowym. Takie info dostałem w TAURON.

Zgadza się to są wymagania lokalnego dostawcy a nie elektrowni ;). Praktycznie każdy dostawca (PGE, Tauron, ENEA, RWE, Engie, Energa itd) chce żeby przyłącze tyczyło się gotowej instalacji czyli podpięcie kabla w kabel. Tego zrobić się nie da w każdym przypadku bo potrzeby są indywidualne. Czasem taka gra nie jest warta zachodu, jeśli dostawca stawia nierealne warunki, to można po prostu go olać i kupić np agregat. Ja zużyłem prądu na całe 40 zł na całą budowę. I na dobrą sprawę przyłącze wcale nie było potrzebne, poradziłbym sobie właśnie agregatem.