Łysomice 20.08.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam, jak wygląda sprawa opłat za podłączenie prądu? Za przyłączenie budowlane fachowiec z energii zarzyczył sobie 900 zł. Energia nas o tym nie uprzedziła. Rzekomo Energa daje zlecenia na podłączenie prądu podwykonawcy z którym my się musimy rozliczyć. Jak to wygląda? Czy za podłączenie prądu stałego również zaskoczy nas jakaś opłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.08.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Masz w cenniku ryczałt do 200m stawka zależna od mocy przyłączeniowej poniżej 100zł/kW. I to płacisz ZE za postawienie skrzynki.Osobna kwestia to zbudowanie WLZ i rozdzielni/erbetki. To już Twoja broszka (byle zgodnie z umową i warunkami od ZE), Twój elektryk, Twój materiał i Twoje koszty niezależne od przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 03.10.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Witam, jak wygląda sprawa opłat za podłączenie prądu? Za przyłączenie budowlane fachowiec z energii zarzyczył sobie 900 zł. Też tak miałem i zapłaciłem 989zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 03.10.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Masz w cenniku ryczałt do 200m stawka zależna od mocy przyłączeniowej poniżej 100zł/kW. Ja mam jeszcze przy okazji inne pytanie. Mam w ogrodzeniu skrzynke już zamontowaną teraz kopie rów na kabel, tylko nie wiem jak mam przeprowadzić kabel do skrzynki. Czy pod skrzynką i tak by wyszedł w peszlu w szafie gdzie bedzie mój licznik i do której mam kluczyk. Oraz czy jak przyjadą panowie z elektryki to mi podepną ten kabel do sieci czy to musi zrobić ktoś inny. Bo jeśli kabel ma wyjść od dołu w tej mojej szafie ( a mam dwie do drugiej brak dostępu) to jak mam kabel wypuścić od dołu skoro jest tam zamontowana taka półka , której nie da sie wyjąć tylko trzeba by wybić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.10.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Elektryk powinien wiedzieć, JAK jest zbudowane złącze i w jaki sposób podłączyć kabel zgodnie z WTP wydanymi przez Dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 03.10.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Elektryk powinien wiedzieć, JAK jest zbudowane złącze i w jaki sposób podłączyć kabel zgodnie z WTP wydanymi przez Dystrybutora. No własnie rów mam już prawie wykopany ossprzęt kupiony. Myślełem że wystarczy wpuścić kabel do skrzynki a elektrownia jak przyjedzie to pozapina wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.10.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 ZE zajmuje się przyłączem do działki a nie przyłączem do budynku - tym zajmuje się elektryk. W warunkach technicznych powinno być to chyba w jaki sposób ma być przyłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 07.10.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 ZE zajmuje się przyłączem do działki a nie przyłączem do budynku - tym zajmuje się elektryk. W warunkach technicznych powinno być to chyba w jaki sposób ma być przyłączone Tak jest. Kabel wkopany i doprowadzony ale ekektryk musi przyjść i przepuścić kabel z dolnej szafki do góry oraz sprawdzić czy mam założone wewnątrz bezpieczniki i bezpiecznik różnicowy oraz ich poprawne połączenie. Na koniec wystawi papirek do elektrowni że mogą przyjechać i zapiąć licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.10.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 No normalnie uśmiałem się Elektryk musi a elektrownia zapnie;-) No i ten papierek do elektrowni, szkoda że głupota nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 07.10.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 No normalnie uśmiałem się Elektryk musi a elektrownia zapnie;-) No i ten papierek do elektrowni, szkoda że głupota nie boli. Jak cie coś ciśnie to se upuść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.10.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Elektrownia nie ma nic wspólnego z Twoim przyłączem na działce . Nawet nie wiedzą że masz działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 08.10.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Elektrownia nie ma nic wspólnego z Twoim przyłączem na działce . Nawet nie wiedzą że masz działkę. No zgadza się ale by przyjechali i podpieli licznik muszą mieć wpuszczony kabel do skrzynki i rozprowadzony od dołu skrzynki ( z ziemi do otwieranej szafki ) oraz wpuszczony do domu i zrobioną małą skrzynke z bezpiecznikiem różnicowym. Takie info dostałem w TAURON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.10.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zgadza się to są wymagania lokalnego dostawcy a nie elektrowni . Praktycznie każdy dostawca (PGE, Tauron, ENEA, RWE, Engie, Energa itd) chce żeby przyłącze tyczyło się gotowej instalacji czyli podpięcie kabla w kabel. Tego zrobić się nie da w każdym przypadku bo potrzeby są indywidualne. Czasem taka gra nie jest warta zachodu, jeśli dostawca stawia nierealne warunki, to można po prostu go olać i kupić np agregat. Ja zużyłem prądu na całe 40 zł na całą budowę. I na dobrą sprawę przyłącze wcale nie było potrzebne, poradziłbym sobie właśnie agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts