Mateuszr89 22.08.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Cześć, zmagam się z wyborem projektanta wnętrz, niestety w moim mieście nie znalazłem nikogo, kto by spełniał moje oczekiwania. Co sądzicie o projektancie z innego miasta (oddalonego o około 500km)? Całą współpraca odbywała się przez Internet, meilowo, telefoniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.08.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Myśmy zaprojektowali tak dom - my z wybrzeża, architekt z Wrocławia. Dwa spotkania (jedno na starcie, drugie prawie na koniec). Musisz ocenić kontaktowość takiej osoby, w naszym przypadku pierwsza odpowiedź pojawiła się 3 godziny po wysłaniu zapytania (a była niedziela), przez telefon konkretnie i na temat. Moim zdaniem nie masz się czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.08.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 " dla chcącego nie ma nic trudnego ". - dla projektów domów jednorodzinnych w zasadzie na dzień dzisiejszy ( internet ) nie ma znaczenia gdzie znajduje się projektant, a gdzie działka budowlana. Ja mieszkając na Śląsku projektuje domy na Śląsku ale również w Warszawie, w Wielkopolsce ... lub domy w różnych innych lokalizacjach w Polsce, gdzie np. Inwestor jest fizycznie w Polsce, ale może i przebywać w Norwegii, Niemczech, ... itd - bez znaczenia ! - ważna jest sama komunikacja / wymiana informacji : od sprecyzowanych, konkretnych wytycznych projektowych. po odp. na nie, która jest w wersji elektronicznej i może być dołączana jako np. załącznik do maila. - z projektami wnętrz pewnie jest podobnie, przy czym na pewno dochodzi szczegółowa inwentaryzacja pomieszczeń wykonywana przez projektanta, czego nie ma przy projektach domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_marshmallow 23.08.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 chyba zależy od osoby, z którą będziesz współpracować, u mnie się sprawdziło, ale pani była bardzo solidna i byliśmy w ciągłym kontakcie telefonicznym i mailowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeo210570 28.12.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Odpowiedź na Twoje pytanie jest dość złożona. Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz na to przeznaczyć i co ma się rozumieć jakość projekty jaką chcesz otrzymać. Ja osobiście na projekcie nie oszczędzałem i determinuje to moje zadowolenie teraz. Wracając do wątku: - przy niskich kwotach lepiej brać kogoś nad kim będzie się miało stały nadzór (współpracowało się z nim). Łatwiej będzie nanosić zmiany, pokazywać własny punkt widzenia. Tutaj polecam zdolnych studentów. Mają kreatywność, chce im się i są stosunkowo tani. - przy większych kwotach możemy zatrudnić wysokiej jakości specjalistów i zaufać że zrobią coś "wow" kontakt przez tel, skypa i maila i dużo prostszy sposób komunikacji (na zasadzie ogólnoludzkiej). Warto byś też wiedział juz na wstępie czego chcesz od projektu. To wpłynie na zaczoszczędzenie wiele czasu i nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.12.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Ja będę budował pod Warszawą, a projekt robi nam biuro z Krakowa. Na obecną chwilę współpraca przebiega zgodnie z harmonogramem, na maile odpisuja szybko, kontakt telefoniczny też ok. Z kolei projekt zagospodarowania działki i uzyskanie PnB będzie wykonywał architekt lokalny, bo tutaj już wg mnie bez fizycznej obecności może być trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.12.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Odpowiedź na Twoje pytanie jest dość złożona. Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz na to przeznaczyć i co ma się rozumieć jakość projekty jaką chcesz otrzymać. Ja osobiście na projekcie nie oszczędzałem i determinuje to moje zadowolenie teraz. Wracając do wątku: - przy niskich kwotach lepiej brać kogoś nad kim będzie się miało stały nadzór (współpracowało się z nim). Łatwiej będzie nanosić zmiany, pokazywać własny punkt widzenia. Tutaj polecam zdolnych studentów. Mają kreatywność, chce im się i są stosunkowo tani. - przy większych kwotach możemy zatrudnić wysokiej jakości specjalistów i zaufać że zrobią coś "wow" kontakt przez tel, skypa i maila i dużo prostszy sposób komunikacji (na zasadzie ogólnoludzkiej). Warto byś też wiedział juz na wstępie czego chcesz od projektu. To wpłynie na zaczoszczędzenie wiele czasu i nerwów Tylko czy zawsze maja krytyczne podejście do wyniku pracy? Słyszałem o dyskusji ze studentem na wypomóżkach w biurze projektowym: - dlaczego ten podciąg taki skromny (w znaczeniu cienki, mały przekrój) ? - bo tak komputer wydrukował. Zero refleksji, bo zero doświadczenia. Jak do PC wprowadzisz shit to shit wydrukuje. Że 2+2 = 4 to niby wszyscy wiedza, ale nie każdy to obroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.12.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 w przypadku projektu wnętrz na odległość problemem będzie chociażby wybór tapicerki, tapet - jak obejrzeć próbniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 ... Z kolei projekt zagospodarowania działki i uzyskanie PnB będzie wykonywał architekt lokalny, bo tutaj już wg mnie bez fizycznej obecności może być trudno. ... nie no można zatrudnić więcej niż jednego architekta tylko dlaczego uważasz, że " bez fizycznej obecności może być trudno " ? - mając Projekt Budowlany stanowi od załącznik do wniosku, który składa Inwestor w Urzędzie ( lub jego pełnomocnik jeśli takiego ustanowi ) - moim zdaniem troszeczkę sobie skomplikowałeś ( projekt budynku z Krakowa / architekt lokalny do projektu zagospodarowania ). Jeśli będą poprawki projektu i tak będziesz go przesyłał do Krakowa, jeśli poprawki Zagospodarowania - również, chyba że autorzy budynku nie będę w tabelkach zagospodarowania ( ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.01.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 W moim przypadku architekt z Krakowa tworzy projekt indywidualny na podstawie koncepcji ze swojego gotowca - stwierdziliśmy, że tak będzie łatwiej niż gdyby mój lokalny architekt podjął się dość znacznej adaptacji. No i budowlańcy nie będą mieć pokreślonych na czerwono rysunków Pomysł, żeby projekt zagospodarowania przygotował architekt lokalny, który zna specyfikę urzędów itp., wyszedł od architekta z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts