Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy silnik forum - co zmienić, co poprawić? Wasze propozycje...

Redakcja

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

zaczynamy pracę nad przeniesieniem forum na nowy silnik. Chcemy by ta zmiana poprawiła jakościowo forum to i forum mobilne. Gorąco prosimy o Wasze uwagi, czego brakuje na forum, co zmienić, co poprawić, co dodać. Wasze uwagi bardzo pomogą nam w pracy. Dziękujemy!

Dla pierwszych 10 osób egzemplarz najnowszego numeru "Muratora"

automatyczne blokowanie postów zawierających słowa uznane za obelżywe i dające automatycznego bana na określony przez Redakcję czas. Ostudzi to i uporządkuje reguły dyskusji.

Dawanie dożywotniego bana ( po IP) osobom które w czasie "jedzenia bananów" ( choć nie tylko wtedy) posługują się nowym, bądź dwoma kontami.

1. Obsługa TT.

2. Usprawnienie działania w przeglądarce na telefonie (teraz reklamy nieźle to utrudniają - w szczególności kliknięcie w ikonkę prowadzącą do nowego postu w wątku).

3. Zniesienie bezsensownego, tyciego limitu ilości zdjęć dołączonych do postu i wpisu do DB. Czy to jako załączniki, czy to wstawianych do postu jako linki zewnętrzne

Edytowane przez Kaizen

1) System punktowy oceniania postów oraz użytkowników taki jak ma np. https://stackoverflow.com/. Przy tym również możliwość wyróżnienia przez głosowanie postów zawierających kwintescencję wątku; możliwość zrobienia skrótowego linku do takiego wyróżnionego postu.

2) Możliwość tagowania postów do wyboru ze zdefiniowanej (sztywnej) listy tagów.

3) Większe możliwości formatowania tekstu: pogrubienie, czcionki, kolory, linki, listy, itp.

Edytowane przez Lew2

1. Dzienniki budowy - żeby były czytelniejsze.

A właśnie. Domyślam się, że historycznie nie było wydzielonej funkcjonalności DB/Bloga i został do tego stworzony dział forum i zwyczaj DB i drugiego wątku z komentarzami. Ale po jakimś upgradzie silnika się pojawiło i zrobił się bałagan, że jedni prowadzą DB jako wątki forum, inni jako bloga.

IMO blog gdzie każdy wpis może być osobno komentowany jest bardzo czytelny i to jest lepsza forma. To może już teraz zablokować możliwość zakładania nowych tematów (jak ktoś już zaczął, to niech ma możliwość kontynuowania) w dziale DB i DB Komentarze tym samym zaprowadzić porządek, że wszystkie nowe DB są jako DB, a nie wątki na forum? IMO powinno zawsze być tylko jedno aktywne miejsce do prowadzenia DB.

Jest też kwestia tutoriali przyklejonych, które IMO wprowadzają więcej zamętu, niż porządku = np. ten czy ten

Przy okazji jest też bałagan w wielu starych tematach, które są nieaktualne i/lub linki w nich zawarte (te prowadzące do wątków na FM) nie działają. Znowu domyślam się, że format linków do postów po którymś upgrade się zmienił.

Więc też dla mnie bardzo istotne by było, żeby po upgrade silnika nie przestały działać linki.

Edytowane przez Kaizen

Czyli nie wiedząc jeszcze jak miałyby dzienniki w nowej wersji wyglądać, chcesz innym zablokować "zły" sposób, z którego z jakiegoś powodu sam korzystasz?

Korzystam z obydwu. I mam bałagan. I przeszkadza mi to. A korzystam z obydwu (dubluję posty) bo zacząłem od gorszego moim zdaniem pod wpływem starych tutoriali.

Mam taki i taki

Powinien być dostępny tylko jeden sposób, dla porządku i IMO ten blogowy jest lepszy.

Wątpię czy sobie na to pozwolą - nie wszyscy korzystający od razu się połapią, część się zniechęci (bo nie zrozumie i nie będzie im się chciało tego rozumieć), a forum straci ileś tam wyświetleń. Jak zrobią system bloga, gdzie do każdego wpisu można dodać komentarz, to kto będzie chciał - skorzysta. Kto już ma DB - być może się przeniesie, część osób namówią te osoby, które rozumieją sens "bloga". Reszta niech robi co chce.

Korzystam z obydwu. I mam bałagan. I przeszkadza mi to. A korzystam z obydwu (dubluję posty) bo zacząłem od gorszego moim zdaniem pod wpływem starych tutoriali.

Mam taki i taki

Powinien być dostępny tylko jeden sposób, dla porządku i IMO ten blogowy jest lepszy.

Masz bałagam na własne życzenie, a blogowy jest tragiczny.