Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkając w domu, nie wyobrażam sobie życia bez...

Recommended Posts

to jaki jest sens budowac dom z pietrem skoro na stare lata i tak wyladujesz na parterze i do dyspozycji bedziesz miala maly pokoik :cool:

Otóż to... otóż to... kwintesencja - nie ma sensu budować domu piętrowego, bo (może) na starość nie dacie rady wejść na piętro... nic to, że przez 40 lat będziecie śmigać na to piętro. A jak was dzieci do domu starców wywiozą, to nie wiem, może w ogóle się nie budujcie ?

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nieprawdą jest forsowana tutaj teza, że wybór domu piętrowego podyktowany jest małą działką, czy innymi ograniczeniami.

W naszej gminie minimalna powierzchnia działki budowlanej wynosi 1500 m2. My mamy 2x tyle, mogliśmy więc zbudować cokolwiek.

Co ciekawe - budujące się okoliczne domy to stosunek 50:50 (kostki : parterówki), chyba zrobię wywiad z okolicznymi sąsiadami co skłania ich ku budowie tej, konkretnej bryły :rolleyes:

O innych ograniczeniach się nie wypowiadam gdyż nie posiadam :D

W naszej gminie minimalna powierzchnia działki budowlanej wynosi 1500 m2. My mamy 2x tyle, mogliśmy więc zbudować cokolwiek.

Co ciekawe - budujące się okoliczne domy to stosunek 50:50 (kostki : parterówki), chyba zrobię wywiad z okolicznymi sąsiadami co skłania ich ku budowie tej, konkretnej bryły :rolleyes:

O innych ograniczeniach się nie wypowiadam gdyż nie posiadam :D

Wątek zboczył na złe tory, na pewno nie o to autorowi chodziło. Spór porterówka czy z piętrem przypomina mi dywagacje o wyższości świat Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem. Niech każdy buduję to co się mu podoba... :)

Schody to nie taki problem, ale za skosy podziękuję ;)

Nie wybudowałbym domu bez:

- tarasu z dużą przesuwką

- bezobsługowego źródła ciepła

- wentylacji mechanicznej

- otwartej kuchni

- ogrodu

- psa

- duzego pomieszxzenia technicznego (domku narzędziowego)

Kiedyś myślałem, że na tej liście musi być kominek, teraz wiem, ze nie

- tarasu z dużą przesuwką

+tarasu, NIE dla duzej przesuwki

- bezobsługowego źródła ciepła

+tak

- wentylacji mechanicznej

+tak

- otwartej kuchni

-mam i bardzo żałuje, nigdy już tego błedu nie zrobie. Wielki minus za hałas z kuchni oraz brak rozdzielenia pomeiszczenia do relasku od pomieszczenia "brudnego"

- ogrodu

+ oczywiście

- psa

mogę mieszkać bez psa :)

- duzego pomieszxzenia technicznego (domku narzędziowego)

tak, maż dobudował sobie nawet warsztat za garazem po wprowadzeniu.

To nie tak... w tych czasach wizyty są zapowiadane i mieszkanie się gruntownie sprząta przed wizytacją gości. Sypialnia jest ładnie zasłana a majtki poupychane w szafach.

TO my chyba żyjemy w innych czasach, czy to goście czy nie staramy się trzymać ład i porządek. A goście potrafią wpaść niezapowiedzianie i co mamy się wstydzić pierdolnika w domu? Najlepiej burdel i nagle sprzątanie bo ktoś przyjdzie.

Pietro w domu ma ten atut ze doswietlenie jest duzo lepsze niz na parterze. Widok z okien jest lepszy i jest wiecej swiatla ktore na wysokosci inaczej wpada niz na parterze (nie jest zaslaniane przez drzewa czy sasiadujace budynki). Osobiscie wole bardziej przebywac na pietrze niz na parterze. Oczywiscie mam na mysli pietro pelne. Skosy to konstrukcja ktorej polecam unikac.

Gość Arturo72
TO my chyba żyjemy w innych czasach, czy to goście czy nie staramy się trzymać ład i porządek. A goście potrafią wpaść niezapowiedzianie i co mamy się wstydzić pierdolnika w domu? Najlepiej burdel i nagle sprzątanie bo ktoś przyjdzie.

Święta racja ale może ja to już inne "tamte" pokolenie ;)

• 2 weeks później...

Nie wyobrażam sobie życia bez .. suszarki.

Gdy zaczynaliśmy przebudowe domu, łazienki na piętrze i parterze projektowałam pod kątem " latania" z praniem i miejsca suszenia. Kto ma dzieci, zwłaszcza chłopaków ( bo dziewczynki mam wrażenie czystsze ) to wie o czym mówię .Codziennie GÓRA prania. Miałam wrażenie, że moje życie wypełnione jest praniem, rozwieszaniem , czekaniem jak wyschnie , prasowaniem itp...

Az tu nagle zepsuła się nasza 20-letnia pralka ( szczęśliwie) i zaczęliśmy rozglądać się za nową. Najpierw padł pomysł pralko-suszarki. Stanęło osobno na pralce i osobno suszarce. Kupiliśmy tańsze modelę . I uważam, ze to był NAJLEPSZY mój zakup w ciągu ostatnich 15 lat. Zmywarka i suszarka to absolutny "must have". Rzeczy wyjęte z suszarki jeszcze na ciepło i poukładane można spokojnie włożyć do szafy i nie trzeba prasować. Swoje bluzki wieszam po prostu na wieszak. Dzięki temu całe pranie po 2 tygodniowych wakacjach ogarniamy w kilka godzin. Naprawdę WARTO

O suszarce myśleliśmy , bo mamy oddzielne pomieszczenie (pralnio-suszarnia) ale jak wyczytałem że program suszenia to 3 godziny to odpuściliśmy.

My korzystamy z programu szybkiego (40 minut jak dobrze pamietam) i rzeczy di prania zbieramy i duuuże pranie jest w sobotę robione. Są spokojnie 3-4 prania w pralce 7kg. Czasami więcej.

Gdybyśmy mieli za kazdym razem po 40minutach później dawać na 3 godziny do suszenia i tak z każdym praniem to pranie zajęło by nam kilka razy więcej czasu ..

To może i dobre jak się robi jedno pranie i później od razu suszy , ale przy dużej ilości prania raczej już nie ...

W domu mamy WM i pranie sobie wisi na sznurakch i suszarkach i szybko schnie :)

suszarka to moj najlepszy zakup w ub. roku, zaluje ze tak pozno sie na to zdecydowalam.

Kaszpir jeszcze zadne pranie nie suszyło mi sie 3 godziny, cala suszarka zaladowana 7 kg. max 80 minut suche na pieprz. podane w tabelach czasy suszenia sa maksymalne dla prania, ktore nie jest odwirowane. odwirowana letnia koldra suszyla sie mniej niz godzine. przy mniejszym zaladunku suszenie tez trwa mniej niz godzine. tez daje na krotkie prania i jedno sie pierze, drugie w tym samym czasie suszy, w zasadzie oba urzadzenia zazebiaja sie czasowo.

potwierdzam suszarka jest super, dla mnie jest rownorzedna z posiadaniem zmywarki.

Miałam wrażenie, że moje życie wypełnione jest praniem, rozwieszaniem , czekaniem jak wyschnie , prasowaniem itp...
no wlasnie, weekendy spedzone w pralni zamiast na odpoczynku:sick:

W domu mamy WM i pranie sobie wisi na sznurakch i suszarkach i szybko schnie http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

wmawialam sobie to samo ale z wiekiem po prostu ma sie tego dosyc ;)

z ciekawości pranie wieszasz ty czy małżonka?

Edytowane przez TAR