Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

35.5-39.1

35,5 - 36,7 =1,2 KWh Pralka

39,1 - 36,7 =2,4 KWh szuszarka

wzrost temperatury w pomieszczeniu 6m2 po podłodze o 7,5 st.

Pralka program 1:20 bawełna eco

Szuszarka program 1:35 suche do szafy

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie masz chyba pojęcia o tym ile zjada suszarka. To jest po prostu grzejnik. Typowa suszarka zjada od 3.8 do 4.7 KWh czyli miedzy 2 a 3zł na cykl. Specjalnie sprawdziłem 4 najpopularnijesze modele na ceneo. Chyba że masz drogi sprzęt z pompą ciepła ale ten wydatek nigdy sie nie zwróci a awaryjność takich suszarek jest kilka razy wieksza niż tych prostych. Suszarka to bardzo komfortowe i przydatne urzędzenie ale na pewno nie jest tanie w uzywaniu. U nas to okolo 80zł miesiecznie na prąd więcej (dwójka dzieci).

Trochę tego wpisu nie rozumiem. Oglądanie TV też kosztuje , pisanie na necie itd.

Jakby wszystko przeliczać to mój odpoczynek też kosztuje $$ - mógłbym w tym czasie zarabiać.

Tak to oglądałem mecz, zjadłem kebaba i wypiłem 4 piwa sama strata.

Najlepiej to nie żyć;)

Jakby wszystko przeliczać to mój odpoczynek też kosztuje $$ - mógłbym w tym czasie zarabiać.

Tak to oglądałem mecz, zjadłem kebaba i wypiłem 4 piwa sama strata.

Najlepiej to nie żyć;)

Ale to każdy z nas ponosi i nie marudzi, a suszarka to wybór albo wyjmujesz nosisz suszysz albo włączasz program i ci sporo odpada ale kosztuje.

Fakt kosztuje, ja kupiłem z myślą o okresie zimowym w lecie to na tarasie będę suszył - nie że zaoszczędzę tylko z powodów jak koledzy pisali.

Wątek trochę zboczył

z ciekawości pranie wieszasz ty czy małżonka?

Żona :)

Dodatkowo od znajomej która ma suszarkę dowiedzieliśmy się że suszarka niszczy ubrania i że już jej nie używa i stoi sobie nie używana , dodatkowo jakiś dziwny zapach tak suszonych obrań jest ...

Więc opinie dośc skrajne.

Problemu z miejscem nie mamy więc jest gdzie suszyć i szybko schnie .w lato będzie suszone na zewnątrz ...

Ale sami myśleliśmy o suszarce , ale opinie skrajne a czas suszenia podany tez mało zachęcający ...

Z tym czasem może być jak w zmywarkach. Jedynie tryb "ECO" odpowiada zużyciu prądu i wody podawanym przez producenta i tymi wartościami się chwali na certyfikacie energetycznym a inne programy zużywają już duuuzo więcej prądu i wody ...

Być może tak samo jak w suszarkach. Jest program ECO ktgóry długo trwa ale zużywa najmniej prądu ..

Ale to każdy z nas ponosi i nie marudzi, a suszarka to wybór albo wyjmujesz nosisz suszysz albo włączasz program i ci sporo odpada ale kosztuje.

No wiesz zamiast kebaba mógł zjeść kanapkę a zamiast piwa wypić 4 szklanki wody :D

Mógłby, tylko po co? ;)

Mozna suszyć na dworze lub zimą w przedpokoju, tylko po co?

Można prać w domu, w wannie na tarce jak nasze babcie zamiast kupować pralke, tylko po co?

Można się raz w tygodniu całą rodziną w misce wody wykąpać, tylko po co?

I tak można jeszcze długo :) Nie ma co namawiać jedni drugich. Chyba że chcecie podyskutować o "wyższości mojszej wyższości nad twojszą wyjszością" to proponuję założyć osobny temat, bo się jakiś dziwny bałagan robi :)

Pozdrawiam!

Mozna suszyć na dworze lub zimą w przedpokoju, tylko po co?

Tu akurat jest drobna zaleta suszenia rozwieszonego prania - nawilżanie powietrza (to tak w temacie "po co").

jak reku wyszusza powietrze to wie każdy kto go ma więc jak ktoś pisze że suszenie prania w domu to jakaś wada ze względu na powietrze bo mogę się tylko skrzywić.

I jasne że wszystko kosztuje, można jeździć Fiatem a można Mercem jak kogoś stać, kwestia komfortu. Ale porównywanie konieczności jedzenia z koniecznością suszarki do prania jest conajmniej nietrafione.

Jak ktoś ciułał każdy grosz żeby sie wybudować a teraz oszczędza do raty kredytu to ja mu suszarki nie polece, można bez niej żyć, a rachunek za prąd może być nawet o stówke mniejszy jesli sie sporo pierze i suszy. Ja suszarkę mam, producent podaje na normlanym programie 4.2KW a pełnym załadunku no i jak zmierzyłem to tyle bierze. Jakby nie było 2.5zł za każdym razem. Okolo 30-40 prań miesiecznie i jest stówka.

Edytowane przez dwiecegly
Dla każdego to sprawa indywidualna,niemniej jest racją że powoduje szybsze niszczenie ubrań, dla jednych to wada dla innych zaleta - można szybciej odświeżać garderobę. Co do kominka to też zależy od punktu siedzenia. Znajoma miała kominek i kotłownie na paliwo stałe, w ciągu 8 lat zapaliła w nim 6 razy, stwierdziła że tylko miejsce w salonie jej zajmuje, wystawiła za 600zł jako używany i w tym samym dniu był kupiec.Ja akurat lubię palić dla ognia i atmosfery - wadą niestety jest to że jest za gorąco i muszę okna otwierać.
  • 1 month później...
Suszenie pewnie nie zje wiecej niz 1kwh wiec 0,60 pln wiec juz nie przesadzajmy z ttmi kosztami

Oczywiście, że może tyle zjeść prądy a często i więcej.

Wracając do tematu ja nie wyobrażam sobie małego ogródka, który niebyłby zasłonięty iglakami, to taki skrawek prywatności, gdzie mógłbym bez krępacji robić grila, opalać się czy pić piwko ze znajomymi :)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Ale o jakim ogrodzie mówimy? Mini ogrodzie botaniczny, czy kawałku zieleni z krzewami, iglakami i paroma kwiatami?

Wiadomo że pierwszy jest przyjemniejsza opcją, ale wymaga sporo pracy.

Ale fakt - dom bez tarasu, i nawet kawałka zieleni to bardzo słaba opcja.

A swoją drogą fajny temat o suszeniu prania się zrobił - już wyliczenia czy suszarka jest ECO czy nie, czy warto, analiza zużycia prądu vs zużycia wiatru podczas suszenia :)

I Jedni próbują udowodnić że suszenie jest opłacalne i kosztuje mało, drudzy że to zbędny wydatek.

Moim zdaniem to jest właśnie odpowiedź - dla jednych wydanie nawet 4zł za to że za godzine mają suche i chowają do szafy to super sprawa, dla innych to wywalanie pieniędzy w błoto...e tzn. w pranie :)

Jedni mają dom 400m2, inni 66m2, jedni jeźdzą V6 na benzynie, inni na LPG, a jeszcze inni rowerem.

Każdy ma inny pułap budżetu i w innych dziedzinach szuka oszczędności oraz ma inne potrzeby.

I każdy ma troche racji.