Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w domku jednorodzinnym

pawelprab

Recommended Posts

witam forumowiczów! Pyt 1- jaka jest minimalna średnica dla kanału wentylacyjnego w budownictwie jednorodzinnym? proszę o podanie konkretnego zapisu w warunkach technicznych, prawie budowlanym. Czy mozna zastosować rurę o średnicy fi110mmm. Proszę nie pisać że rura powinna mieć średnicę. Sformułowania-słowa POWINNY ,NALEZY to inny temat , mi chodzi o słowu MUSI BYĆ. Wiem że w wielorodzinnych budynkach i użyteczności publicznej kanały muszą mieć przekrój min 14x14cm lub średnicę 150mm.Pyt 2-wentylacja rurą PVC Jest duzo producentów rur wentylacyjnych z tworzywa ,sprzedawane są np w Castoramie ,LeruaMerlin Czy Kominiarz ma prawo zakwestionować rurę wentylacyjna z tworzywa z atestami ITB- element systemu wentylacyjnego? Pyt3 czy rury wentylacyjne MUSZĄ być oizolowane. Jeszce raz podkreślam mi chodzi o paragraf ,przepis ,a nie o to że powinna być oizolowana bo się skrapla woda na ściankach. Czy brak izolacji może byc podstawą do jej nieodebrania przez kominiarza? Szanuj swój czas nie odpowiadaj jeżeli nie możesz przytoczyć paragrafu lub przepisu. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POŚWIĘCONY CZAS!!!

Zakładam, że mówisz o wentylacji grawitacyjnej, choć nie jest to do końca jasne z Twojego postu. Jeśli tak, to w Warunkach Technicznych:

§ 140. 5. Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej powinny mieć powierzchnię przekroju co najmniej 0,016 m² oraz najmniejszy wymiar przekroju co najmniej 0,1 m.

Edytowane przez Lew2

WIELKIE DZIĘKI jeszcze jedno pytanie § 148.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. ...... Z reguły pomieszczenie kuchni ma wentylację grawitacyjną kratka wentylacyjna pod sufitem i okap kuchenny wiatrak-wentylacja mechaniczna wywiew. To dwa różne systemy grawitacyjny i mechaniczny w jednym pomieszczeniu. Wg przepisu nie może być okapu mechanicznego w kuchni jeżeli jest kratka wentylacyjna?!? proszę o opinię Edytowane przez pawelprab

To dwa różne systemy grawitacyjny i mechaniczny w jednym pomieszczeniu. Wg przepisu nie może być okapu mechanicznego w kuchni jeżeli jest kratka wentylacyjna?!? proszę o opinię

Co tu opiniować - przepis jest jasny. I ma sens, bo jak odpalisz okap, to powietrze może być zasysane z kanałów wentylacyjnych którymi powinno być wyrzucane na zewnątrz. A niektórzy ludzie się obawiają tego, co pomimo filtrów może zalęgnąć się w kanałach wentylacji mechanicznej - a tu możesz zassać cały syf z komina wentylacji grawitacyjnej. A może i dym, jak akurat jest komin wentylacyjny razem z dymowym i się w nim pali.

Ale masz jeszcze par. 93 ust. 3, który zostawia trochę do interpretacji. IMO mowa w nim o okapie podpiętym do wentylacji mechanicznej, ale to "lub" można też interpretować, że można podpiąć do grawitacyjnej, a to by było sprzeczne z wcześniej omawianym przepisem.

Edytowane przez Kaizen

KAIZEN przytaczam cały paragraf

Rozdział 7 Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych

paragraf dotyczy budynków wielorodzinnych

690 § 93. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu......................

paragraf dotyczy budynków wielorodzinnych a nie domku jednorodzinnego bo Rozdział-7

dodatkowo w paragrafie użyto sformułowania dodatkowy otwór wywiewny a nie dodatkowy kanał wentylacyjne więc jest rozwiązanie (znalazłem w necie) po prostu podłaczamy okap do kanału grawitacyjnego nowym otworem dwa w jednym. kanał grawitacyjny został zmieniony na kanał wentylacji mechanicznej wymuszonej bo jest wentylator i pozostawiamy starą kratkę mamy więc dodatkowy oprócz starego otwór wywiewny jeden typ wentylacji jeden kanał dwa otwory i jest OK

ale wtakim razie jeżeli to dotyczy budynków wielorodzinnych to z automatu dotyczy jednorodzinnego domku bo domek zaliczany jest jako mieszkanie wielopokojowe to nie wiem

Edytowane przez pawelprab

KAIZEN przytaczam cały paragraf

690 § 93. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu......................

Chodziło mi o to, że można interpretować ten przepis jako:

pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej to jeden przypadek

lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym to drugi przypadek.

I teraz jak masz wentylację grawitacyjną, to w tej interpretacji nie możesz do niej podpiąć okapu. IMO ta i interpretacja jest słuszna, bo inna jest sprzeczna z zakazem łączenia wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Interpretacja, że można podpiąć okap do "wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej" byłoby pustym przepisem, bo inny tego zabrania w przypadku grawitacyjnej.

Zwróć też uwagę, że to przepis o aneksach kuchennych - jak je należy dodatkowo wentylować.

dziki za odpowiedź ale drążę temat ........lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym to drugi przypadek........

1-zamieniam kanał grawitacyjny na mechaniczny wstawiam wentylator w dachu w wywietrzaku

2-podłączam do niego okap

czy to zalatwi wg ciebie sprawę? próbuję znaleść rozwiązanie dla przypadku który teraz mam na budowie i brak mi kanału nie jestem teoretykiem