Ksosik 28.08.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Witam, chciałem na działce postawić niewielki domek narzędziowy drewniany max wymiary podłogi 3x2 metry, tylko mam problem z określeniem, czy muszę w przypadku takiej "budowli" przestrzegać jakichś konkretnych przepisów odnośnie oddalenia tego od granicy działki. Jeśli wiecie, to proszę podzielcie się informacjami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 29.08.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Dla takiego "domku" - budynku gospodarczego - mają zastosowanie przepisy § 12 warunków technicznych: 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271–273, dopuszcza się:4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Tak, musisz. Prawa budowlanego i rozporządzenia w sprawie warunków technicznych Rozporządzenie:3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271–273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowla-nej o szerokości mniejszej niż 16 m; 2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą po-wierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowane-go, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej; 3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wy-miary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okien-nych lub drzwiowych; 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpo-średnio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Prawo budowlane:wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, garaże, wiaty lub przydomowe ganki i oranżerie (ogrody zimowe) o powierzchni zabudowy do 35 m², przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m² powierzchni działki wymagają zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.08.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpo-średnio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. . A od czego zależy czy przy granicy czy te 1,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 To chyba pytanie do ustawodawcy a nie do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.08.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Myślałem, że może ustawodawca zdefiniował kiedy w granicy, a kiedy 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Nie. Jest albo albo. Czyli nie można 0,5 czy 1 m od granicy. Zacytowałam dokładne brzmienie przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 16.03.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 czy muszę w przypadku takiej "budowli" przestrzegać jakichś konkretnych przepisów odnośnie oddalenia tego od granicy działki Witam Jako, że i ja "zamiaruję" postawienie takiego domku, chciałem u źródła dowiedzieć się jak to jest z tymi odległościami. Zadzwoniłem dzisiaj do Starostwa i miła pani dyżurna inspektor z Kancelarii Architektoniczno-Budowlanej poinformowała mnie, że takie cóś typu domek narzędziowy mogę postawić na zgłoszenie w odległości 4m od granicy, natomiast budowla w odległości nie mniejszej niż 1,5m wymaga pozwolenia Aha, dowiedziałem się też, że jeżeli "narzędziówka" będzie z drewna, to musi stać nie bliżej niż 12m od budynku mieszkalnego. Chyba, że coś źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.03.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Zgłoszenie na domek narzędziowy. na większości działek takie domki stoją praktycznie w granicy i pewnie nikt żadnego zgłoszenia nie robi. Nie dajmy sie zwariować. Sam postawie z metr od narożnika i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.03.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 domek narzędziowy 2x3m wysokości pewnie ze 2m, drewniany, stawiamy bez zgłoszeń, pozwoleń itd dowolnie gdzie chcemy, to jest "szopa" nie związana trwale z gruntem.Taki domek kupuje się w markecie budowlanym(lub buduje samemu z desek) za 1000-2000zł stawia i użytkuje. Nie popadajmy w paranoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 17.03.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Tak tak, chyba że ma się sąsiada wariata, to wtedy da się zwariować. Ja zglaszalem dla świętego spokoju. Bodaj 5tys grzywny jest jak się ktoś przyczepi. Zachowajmy pewien poziom, to że jeszcze nikt się nie wtopił na samowoli nie oznacza że tego w przyszłości nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 17.03.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 domek narzędziowy 2x3m wysokości pewnie ze 2m, drewniany, stawiamy bez zgłoszeń, pozwoleń itd dowolnie gdzie chcemy No to stawiajcie. Tak samo możecie przechodzić na czerwonym lub jechać "pod prąd", ale to nie znaczy że prawo na to pozwala.. Dla mnie takie przepisy regulujące co wolno, a co nie na moim własnym terenie zalatują absurdem, ale podobnie jak kol. dez dla świętego spokoju też będę zgłaszał. Tym bardziej, że domek będzie stawiać firma u której go zamówimy, a oni mogą nie chcieć brać udziału w takiej "zbrodni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Dodatkowo występuje obostrzenie, jeśli domek narzędziowy ma mieć tez wiatę na drewno - materiałów palnych ne można przechowywać przy granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 17.03.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Dodatkowo występuje obostrzenie, jeśli domek narzędziowy ma mieć tez wiatę na drewno - materiałów palnych ne można przechowywać przy granicy No masz ci los. A ja właśnie drewno składuję pod płotem Na szczęście sąsiednia działka jest nieużytkowana. W sumie to taki domek narzędziowy jeżeli jest z drewna i nie jest zaimpregnowany jakimś "ogniochronem", to sam w sobie jest materiałem palnym. A u nas, oprócz drewna przy siatce, częściowo odgrodziliśmy się od sąsiadów płotem drewnianym. Taaaaa...... I resztę dnia mam zje....e przez kol. fotohobby Chyba pora wracać do bloku, bo jak kiedy zsumują mi te wszystkie "skuchy", to bankowo mam dożywocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 17.03.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 No masz ci los. A ja właśnie drewno składuję pod płotem Na szczęście sąsiednia działka jest nieużytkowana. W sumie to taki domek narzędziowy jeżeli jest z drewna i nie jest zaimpregnowany jakimś "ogniochronem", to sam w sobie jest materiałem palnym. A u nas, oprócz drewna przy siatce, częściowo odgrodziliśmy się od sąsiadów płotem drewnianym. Taaaaa...... I resztę dnia mam zje....e przez kol. fotohobby Chyba pora wracać do bloku, bo jak kiedy zsumują mi te wszystkie "skuchy", to bankowo mam dożywocie No widzisz, do czasu aż coś się wywinie to możesz spać spokojnie, ale jakby się jakiś grubszy pożar zrobił to obyś sobie nie wykrakał Przestrzeganie przepisów jest dupochronem, czesto rozumie się to dopiero post factum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.03.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Dodatkowo występuje obostrzenie, jeśli domek narzędziowy ma mieć tez wiatę na drewno - materiałów palnych ne można przechowywać przy granicy cholera a ja mam płot drewniany 2cm od granicy, palny jak diabli, chyba będę musiał go przenieść 3m od granicy :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 17.03.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Przestrzeganie przepisów jest dupochronem To prawda, tylko najpierw trzeba je poznać. Inna sprawa, że to jest żadne wytłumaczenie - ignorantia legis non excusat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.03.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Dodatkowo występuje obostrzenie, jeśli domek narzędziowy ma mieć tez wiatę na drewno - materiałów palnych ne można przechowywać przy granicy Czyli prócz zgłoszenia potrzebna będzie pieczątka od uprawnionego pożarnika. Z zaleceń ogniochron, 2 gaśnice 5 kg i instrukcja ewakuacji działki na wypadek pożaru powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.03.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 No to stawiajcie. Tak samo możecie przechodzić na czerwonym lub jechać "pod prąd", ale to nie znaczy że prawo na to pozwala.. Dla mnie takie przepisy regulujące co wolno, a co nie na moim własnym terenie zalatują absurdem, ale podobnie jak kol. dez dla świętego spokoju też będę zgłaszał. Tym bardziej, że domek będzie stawiać firma u której go zamówimy, a oni mogą nie chcieć brać udziału w takiej "zbrodni" Nie zapomnij o pokropku. lepiej być ubezpieczonym na każdą ewentualność. Qrde musicie być szczęśliwy z obecnej władzy. Tyle uzgodnień i zgłoszeń przed wami. Nie zapomnijcie o zgłoszeniu chęci zakupu domku dla dzieci. Wymiary podobne coi domek narzędziowy. Musicie się ubezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 19.03.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Dziś "przeglądłem" trochę przepisy i jest tak, że odległości budowli od granic działki reguluje paragraf 12 Rozporządzenia(ministra) w sprawie warunków technicznych. W skrócie można powiedzieć, że budynek(np.gospodarczy), którego ściana od strony granicy ma okna lub drzwi musi stać nie bliżej niż 4m od granicy(ust.1 pkt 1). Zaś gdy ww. ściana nie ma okien i drzwi budynek może staną metr bliżej(ust.1 pkt 2). Również w przypadku braku okien i drzwi od strony sąsiada dopuszcza się sytuowanie budynku w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli plan miejscowy przewiduje taką możliwość(ust.2). Niestety ust.3,4 i 5 muszę zacytować: 3. Dopuszcza się, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273, sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, jeżeli będzie on przylegał swoją ścianą do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce oraz jego wysokość będzie zgodna z obowiązującym na danym terenie planem miejscowym lub decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. 4. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez okien i drzwi bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości 16 m lub mniejszej; 2) nadbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy tej działki budowlanej, o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy, nie może być okien i drzwi; 3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi. 5. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2–4, powoduje objęcie sąsiedniej działki obszarem oddziaływania obiektu w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane. A obszar oddziaływania obiektu ww. art. 3 pkt 20 P.b. jest to: teren wyznaczony w otoczeniu obiektu budowlanego na podstawie przepisów odrębnych, wprowadzających związane z tym obiektem ograniczenia w zagospodarowaniu, w tym zabudowy, tego terenu. - cokolwiek to znaczy Czyli prawie tak jak pisała wcześniej nieoceniona Elfir, tylko w nowszym, poprawionym wydaniu. Nie zapomnij o pokropku. lepiej być ubezpieczonym na każdą ewentualność. Qrde musicie być szczęśliwy z obecnej władzy. Tyle uzgodnień i zgłoszeń przed wami. Pomijając moje preferencje polityczne, to wydaje mi się, iż Art.29. P.B nie jest wymysłem pisokracji. A co do pokropku..... Hmmm myślę, że bardziej niż w profilaktyce byłby skuteczniejszy w bezpośredniej konfrontacji z ogniem. Piekielnym też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts