Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek narzędziowy - jakie odległości od granic działki?

Ksosik

Recommended Posts

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r. (obwiązuje od 01.07.2010r) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.).

§ 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:

6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

Znam przypadek, że poleciał mandat karny, po "uprzejmie donoszę..." jednego z sąsiadów

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś "przeglądłem" ;) trochę przepisy i jest tak..................

.................

dotyczy to budynków trwale związanych z gruntem, czyli takich z fundamentami. Drewniany "domek" narzędziowy nie jest trwale zwiazany z gruntem i nie podlega tym przepisom, jeśli już to pod architekturę ogrodową.

mylicie kwestię drewutni z domkiem narzędziowym.

Lokalizację domku narzędziowego reguluje rozporządzenie ministra infrastruktury (w granicy lub 1,5 m od granicy dla budynku o konkretnych wymiarach) a drewutni przepisy p.poż.

dotyczy to budynków trwale związanych z gruntem, czyli takich z fundamentami.

No tak, tu muszę przyznać Tobie rację. Nie zwróciłem uwagi na definicję budynku wg. P.b, a to jest słowo-klucz

Drewniany "domek" narzędziowy nie jest trwale zwiazany z gruntem i nie podlega tym przepisom, jeśli już to pod architekturę ogrodową.

Ze względu na brak jednoznacznych zapisów czym jest domek narzędziowy vel budynek gospodarczy, ale nie związany trwale z gruntem, możemy sobie w pewnych granicach to interpretować. W świetle przykładów z Art.3 pkt4 o małej architekturze mnie taki domek narzędziowy pod obiekt architektury ogrodowej nie podchodzi. Jeśli już to prędzej pod śmietnik ;) Natomiast widzę go bardziej(ten domek) jako altanę o której mówi pkt 2d art.29. Oczywiście brak jest definicji "z czym się je" taką altanę, jednak najważniejsze jest to, że zarówno małą architekturę jak i altanę nie musimy zgłaszać. Inną sprawą może być to, jaka będzie interpretacja "domku narzędziowego" przez władzę wykonawczą i sądowniczą. Myślę, że z kumatym "papugą" idzie to wygrać ;)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r. (obwiązuje od 01.07.2010r) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.).

§ 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:

6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

Dzisiaj ponownie "dryndnąłem" do Starostwa i ponownie miła pani poinformowała mnie o konieczności 4m oddalenia domku narzędziowego od granicy działki. Tym razem, gdy wspomniałem że ów domek nie będzie trwale związany z gruntem, uzasadniła to przepisami p. poż; właśnie.

Jednak później naszły mnie wątpliwości. Czy przykłady z paragrafu przywołanego przez fotohobby wyczerpują znamiona materiału palnego dla domku narzędziowego(nawet drewnianego).Toż to czysta profanacja! To tak jakby dom mieszkalny nie nazwać budynkiem tylko miejscem składowania materiału ceramicznego lub w skrócie składowaniem gruzu ;)

Myślę, że kol. Slawko123 i pandzik mają niestety rację, ale i tak domek zgłoszę i oddalę :( Bo jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ..... święty spokój i spokojną swoją rozczochraną.

Domek narzędziowy jest budynkiem gospodarczym. Stawiasz go w takim celu - gospodarczym, nie mieszkalnym.

Nie podciągniesz tego pod altanę - są już wyroki SN. Altana i wiata w rozumieniu Sądu nie ma ścian. "Altanki" na ogródkach działkowych są budynkami.

"Dopuszcza się (...)budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi. "

"wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, garaże, wiaty lub przydomowe ganki i oranżerie (ogrody zimowe) o powierzchni zabudowy do 35 m², przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m² powierzchni działki - budowa na zgłoszenie"

Powyższe obowiązuje o ile obszar oddziaływania obejmuje tylko działkę.

Natomiast p.poż określa miejsce SKŁADOWANIA materiałów łatwopalnych a nie materiał z którego jest zbudowane ogrodzenie, altanka, budynek narzędziowy

Czyli najlepsza opcja - postawić w miejscu, gdzie mamy na to ochotę domek narzędziowy, niazwiązany z gruntem, np:

https://www.meblobranie.pl/keter-manor-4x6s-domek-ogrodowy-narzedziowy.html?gclid=CjwKCAjw4sLVBRAlEiwASblR-yvt5nIMtNrTPyglEnBVWVzAljcz1uTMSMSHwnG2iOmUbt9PyzgsZBoCK_cQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

a w sytuacji, gdyby ktoś się rzucał, "ewakuować na z góry ustalone pozycje" :)

Albo postawić na bloczkach i na wypadek kontroli doczepiać kółka (teoretycznie mobilny).

Problem z obecną władzą jest, że nowelizuje prawo, ale niestarannie.

O to, by w Prawie Budowlanym lub rozporządzeniu znalazły się definicje altany/wiaty/domku gospodarczego/altany działkowej sądy postulują od dawna. Można to było zrobić podczas nowelizacji 2016r.

W tej chwili Sądy posiłkują się (ha, ha) m.in. Wikipedią.

Domek narzędziowy jest budynkiem gospodarczym. Stawiasz go w takim celu - gospodarczym, nie mieszkalnym.

Nie podciągniesz tego pod altanę - są już wyroki SN. Altana i wiata w rozumieniu Sądu nie ma ścian. "Altanki" na ogródkach działkowych są budynkami.

Do trzech. Co jest samo w sobie głupotą, bo rozchodzi się o jedną ścianę

WSA w Krakowie z dnia 15 lipca 2009r. II SA/Kr 448/2009, w którym sąd zajął stanowisko, że: "cechą charakterystyczną wiaty jest brak obudowania ścianami ze wszystkich stron. Konstrukcje tego typu są całkowicie pozbawione ścian albo maja jedną, dwie lub trzy ściany."

No i altana nie służy do przechowywania grabi i kosiarki.

Mam nadzieję, że za to jeszcze nie karzą. Bo jeśli tak to pieski będę musiał z garażu eksmitować.

A propos jeszcze Wiki. Teraz się tam doczytałem, że: "Obecnie za altanę uważane są również konstrukcje zabudowane, letnie domki w ogródku czy na działce, w swoich konstrukcjach wzorowane na wiejskich chatach, często z obszernymi tarasami i podpiwniczone."

Czyli posiłkując się wiedzą internetową, altana wcale nie musi być mniej przewiewną wiatą.

Ponieważ w prawie budowlanym istnieje pojęcie domek letniskowy czy budynek z pomieszczeniami na czasowy pobyt ludzi, prawo budowlane będzie nadrzędne nad tekstem z Wiki, który na dodatek nie jest jedynym uwzględnianym przez sąd.

Stąd "altanka" na ogródkach działkowych:

2265068.jpg

nie będzie tożsama z altanką:

ALTANA-DREWNIANA-EWA-zdjecie-od-klienta-40329.jpg

tak jak zamek w spodniach nie jest tożsamy z twierdza w Malborku.

Ponieważ w prawie budowlanym istnieje pojęcie domek letniskowy czy budynek z pomieszczeniami na czasowy pobyt ludzi, prawo budowlane będzie nadrzędne nad tekstem z Wiki, który na dodatek nie jest jedynym uwzględnianym przez sąd.

Stąd "altanka" na ogródkach działkowych:

2265068.jpg

nie będzie tożsama z altanką:

ALTANA-DREWNIANA-EWA-zdjecie-od-klienta-40329.jpg

tak jak zamek w spodniach nie jest tożsamy z twierdza w Malborku.

Taką altankę sobie będę chciał postawić tylko ta 3x3 ja postawie 5x5 z grillem z cegły na zgłoszenie. Żeby sąsiad nie mruczał ze nielegalnie postawiona.

Posadzkę zrobię chyba z kostki brukowej. Będzie pewnie płakał że co tydzień grill i mu dymie.altanka.jpg

Ale się nakręciłem na budowę:) Coś w tym stylu.

Edytowane przez tkaczor123
zdjecie