Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek narzędziowy - jakie odległości od granic działki?

Ksosik

Recommended Posts

Ponieważ w prawie budowlanym istnieje pojęcie domek letniskowy[...]

Doprawdy?? Chyba na takiej samej zasadzie jak np. altana, gdzie prawodawca użył jakiegoś terminu nie wyjaśniając dokładnie jego znaczenia.

Wracając jeszcze do problemu drewnianego ogrodzenia w świetle przepisów, to we wspomnianej przeze mnie wcześniej drugiej rozmowie tele. ze Starostwem okazało się, że takie ogrodzenie można spokojnie stawiać byleby nie przekroczyło 2,2m. wysokości i w ogóle, to chyba się nad tym nikt w urzędzie nie zastanawiał, bo nie było takiej potrzeby. Teraz tak sobie myślę, że również zgłoszeń budynków gospodarczych nie związanych trwale z gruntem dużo nie mieli(albo wcale), skoro taki domek wg. pani ze Starostwa powinien być postawiony 4 metry od granicy, ale na podstawie przepisów p.poż. A jak już było w poprzednich postach dowiedzione postawienie drewnianego domku nie jest tożsame ze składowaniem materiałów palnych. Tak więc nie wiem jak gdzie indziej, ale w moim Starostwie mieliby twardy orzech do zgryzienia.

A w ogóle, to dzisiaj tak z grubsza pomierzyłem i wyszło, że domek i tak będę chyba musiał postawić("chciał nie chciał") w miarę przepisowej odległości, bo przeszkadzają mi nasadzenia. A nie będę usuwał 10 metrowych brzózek czy sosny. Mógłby domek stanąć jeszcze w połowie działki, ale z kolei ta lokalizacja nam się nie komponuje.

Domek narzędziowy jest budynkiem gospodarczym.

No nie jest budynkiem sensu stricto, bo nie nie jest trwale związany z gruntem, a o takim piszemy.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gustav.pl, a jaki konkretnie domek chcesz postawić ?

Jeśli chodzi o materiał, to domek będzie z drewna, bo blaszak odpada. A konkretnie to będzie któryś z tych:

domek-drewniany-rona-2.jpg domek-narzedziowy-charlie.jpg domek-narzedziowy-jakob.jpg

Najbardziej podoba mi się ten pierwszy, ale ma niskie ściany boczne(177 cm), a już drzwi to są dla pigmejów - wg. opisu mają 161,6 cm wysokości. Na razie to moim faworytem jest domek z ostatniego zdjęcia - wysokość drzwi i ścian jest trochę lepsza(179/188 cm) i z tych trzech ma o prawie 2 m2 większą powierzchnię(7,28 m2). No chyba, że jeszcze w innej firmie coś wypatrzę.

Dokładnie w przepisach domek letniskowy nazywa się budynkiem rekreacji indywidualnej.

Tu masz wraz z uzasadnienieniami Sądu:

https://muratordom.pl/prawo/porady-prawne/domek-letniskowy-budowa-na-dzialce-aa-BKWT-tRoC-DeuL.html

i fundament punktowy jest fundamentem - też są orzeczenia sądów.

Dokładnie w przepisach domek letniskowy nazywa się budynkiem rekreacji indywidualnej.

Tu masz wraz z uzasadnienieniami Sądu:

https://muratordom.pl/prawo/porady-prawne/domek-letniskowy-budowa-na-dzialce-aa-BKWT-tRoC-DeuL.html

nie piszemy o domku letniskowym tylko o szopie na narzędzia nie mającej nawet 190cm wysokości.

a cztery-sześc bloczków betonowych położonych (mogą być cegły lub inny materiał) luźno na ziemi celem odseparowania szopy od ziemi nie jest fundamentem ani zwykłym, ani punktowym ani jakimkolwiek.

Art.3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) budynku – należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem,[...]

Taki domek narzędziowy postawiony na bloczkach fundamentowych może przesunąć, w wolnej chwili, większa grupa przedszkolaków nie mówiąc już o 2-3 do/rosłych facetach.

nie piszemy o domku letniskowym tylko o szopie na narzędzia nie mającej nawet 190cm wysokości.

a cztery-sześc bloczków betonowych położonych (mogą być cegły lub inny materiał) luźno na ziemi celem odseparowania szopy od ziemi nie jest fundamentem ani zwykłym, ani punktowym ani jakimkolwiek.

Oooo przepraszam bardzo. Muszę stanowczo zaprotestować, bo w tym momencie obrażany jest mój przyszły(być może) nabytek.

Po pierwsze to nie jest szopa tylko domek narzędziowy. Po drugie, jego wysokość to nie jakieś marne 190, tylko 228 cm. I będzie stał nie na 4-6, ale na 18 bloczkach ;)

Oooo przepraszam bardzo. Muszę stanowczo zaprotestować, bo w tym momencie obrażany jest mój przyszły(być może) nabytek.

Po pierwsze to nie jest szopa tylko domek narzędziowy. Po drugie, jego wysokość to nie jakieś marne 190, tylko 228 cm. I będzie stał nie na 4-6, ale na 18 bloczkach ;)

Oj, to przepraszam :), ale mozesz go kupic z ociepleniem zarówno dachu jak i podłogi(trzeba dokupić) i ścian, możesz dołożyć rynny, legary na obwodzie i jeszcze kilka rzeczy. No i jest problem, bo ten domek niestety posiada "• Belki fundamentowe są z drewna impregnowanego ciśnieniowo", czyli musisz jednak zgłosić budowę :( A i zapomniałbym, ze możesz go przymocować do podłoża. Wtedy to juz budowla pełna gęba.

No i jest problem, bo ten domek niestety posiada " Belki fundamentowe są z drewna impregnowanego ciśnieniowo", czyli musisz jednak zgłosić budowę :(

Oj, to niedobrze. Cały misterny plan w p..du :eek: Ale poproszę, żeby te belki były nieimpregnowane. Podobno jak domek ma nieimpregnowane belki to wtedy jest z niego szopa, którą nie musimy już zgłaszać ;)

Moja córka wybrała już sobie domek ogrodowy dla dzieci.. W podobnym rozmiarze co ten narzędziowy... Doradzcie czy zgłoszenie wystarczy czy jednak pozwolenie?

Sorry ale nie mogę sie opanować. Głupiejecie w tym socjalistycznym kraju , oj głupiejecie... Do urzędu dzwonić czy można postawić domek 2 metrowy w rogu działki. Nie zapomnijcie o podatkach..

Moja córka wybrała już sobie domek ogrodowy dla dzieci.. W podobnym rozmiarze co ten narzędziowy... Doradzcie czy zgłoszenie wystarczy czy jednak pozwolenie?

No, nareszcie doczekaliśmy się merytorycznej wypowiedź w temacie ;), a nie tylko jakieś ub-ckie prowokacje. Ale żebyśmy mogli Ci pomóc powinieneś podać więcej szczegółów tego domku dla córki. Np. czy z oknami/bez okien, materiał wykonania(drewno, blacha, elastomer, poliester itp.), jakie media będą doprowadzone, czy to jest domek całoroczny czy sezonowy, czy będzie ubezpieczony i takie tam czyli etc. Może na wszelki wypadek zróbcie badania geotechniczne.

• 10 months później...

To powiedzcie proszę jak będzie z altaną na tarasie z pozwoleniem, którą ew. zadaszymy w przyszłości?

Obecnie mamy taras narożny w ramach pozwolenia na budowę i chcemy zrobić na kotwach porządną konstrukcję typu pergola, z możliwością zadaszenia w przyszłości.

Czy jak taka pergola/altana będzie z jednej strony zespolona ze ścianą to coś zmienia? Ciągle chodzi o taras, zgodny z PnB.

budynek gospodarczy do 25mkw na normalnym fundamencie wymaga zgłoszenia. Odległosci od granicy muszą być zachowane ? Bo kiedyś byłe ze jesli budynek ma mniej wyskości niż.... oraz długość wzdłuż granicy mniejszą niż 5,5m to może sobie stać blizej niż 3 lub 4m. Jak jest teraz?

Czy jak taka pergola/altana będzie z jednej strony zespolona ze ścianą to coś zmienia?

... wówczas wiata / altana nie będzie " wolnostojąca " - mamy rozbudowę istniejącego budynku, a rozbudowa wymaga Pozwolenia

Pytałem, bo mój KierBud powiedział, że jest w ramach utwardzonego tarasu, którego powierzchnia została wyłączona już z produkcji rolnej, a samo zadaszenie nie zmienia charakteru, że jest to ciągle budowla bez ścian.

Jednak konstrukcja będzie przyległa do budynku i postanowiłem ją spiąć kotwami. Zadaszenie narożne -ściana z oknami z jednej strony jest odległa 4m od ogrodzenia sąsiada, a taras w pozwoleniu z tamtej strony ma szerokość 1.5m, czyli 2.5m od granicy.

Czyli nie wolno mi zrobić trwałego zadaszenia nad tym paskiem tarasu bo za wąsko, a taras wolno??

budynek gospodarczy do 25mkw na normalnym fundamencie wymaga zgłoszenia. Odległosci od granicy muszą być zachowane ? Bo kiedyś byłe ze jesli budynek ma mniej wyskości niż.... oraz długość wzdłuż granicy mniejszą niż 5,5m to może sobie stać blizej niż 3 lub 4m. Jak jest teraz?

Teraz [Warunki Techniczne od 2018] może być jeszcze większy bo mieć 6,5 m długości. I może być bliżej: w odległości co najmniej 1,5 m lub bezpośrednio przy granicy działki. Wysokość maksymalna 3 metry.

Teraz [Warunki Techniczne od 2018] może być jeszcze większy bo mieć 6,5 m długości. I może być bliżej: w odległości co najmniej 1,5 m lub bezpośrednio przy granicy działki. Wysokość maksymalna 3 metry.
Kolego @Lew2 jak rozumieć w stosunku do blaszaka gospodarczego który nie jest palny sxLxH 4x5x2.5m? Można go usytuować bezpośrednio przy granicy czy 1.5m od?