dual66 29.08.2017 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam W projekcie mam posadzkę na parterze (Dom z poddaszem użytkowym) o całkowitej grubości 15cm tj. 8cm Styropian + 5cm wylewki + 2cm płytka. Szukam porady jak zrobić izolacje, jakim styropianem albo materiałem żeby ciało ogrzewania nie szło c w ziemię tylko spełniało swoje zadanie. Nie mogę nic więcej podnieść bo mam schody i drzwi na określony wymiar i wtedy musiał bym przeprojektowac schody i szukać innych drzwi. czy są jakieś materiały których mógłbym dać 8cm a spełniał by rolę jak bym położył 12-15 cm styropianu. Chudziak to 10cm pod mim piasek 50cm pod piaskiem ziemia ale też piaszczysta. Fundamentu na zew ocieplone Styropian styrodur 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 29.08.2017 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 [attachment=286700:name] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 29.08.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 za małe zdjęcia trochę mało jak pod ogrzewanie podłogowe nie dasz rady dorzucić paru cmmoże wylewka anhydrytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 29.08.2017 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Właśnie nie dam rady już nic, spec od ogrzewania polecił mi zakupić Styropian o wyższym współczynnik przenikania 0.03 i anhydryt na to i będzie to samo jak Przy zwykłym styropianie 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Jaki znasz styropian podłogowy (Naprężenie ściskające przy 10% odształceniu względnym(kPa) IMO min. 80 powinien mieć, ale lepiej 100) o lambdzie 0,03? Niestety, wypuszczaj ciepło do gruntu i płacz. Niewiele tu poradzisz. Przy wodnej podłogówce z grubością wylewki też wiele nie powalczysz (przy kablach dałoby się cieniej - ale kosztem akumulacyjności, a dalej byłoby dosyć cienko styropianu, jak na dzisiejsze standardy). Na pocieszenie - do gruntu nie ucieka tak dużo, jak powszechnie straszą. Bo jak masz odizolowany od zewnątrz grunt, to tam nawet bez ogrzewania domu będzie zawsze pod nim sporo powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam W projekcie mam posadzkę na parterze (Dom z poddaszem użytkowym) o całkowitej grubości 15cm tj. 8cm Styropian + 5cm wylewki + 2cm płytka. Szukam porady jak zrobić izolacje, jakim styropianem albo materiałem żeby ciało ogrzewania nie szło c w ziemię tylko spełniało swoje zadanie. Nie mogę nic więcej podnieść bo mam schody i drzwi na określony wymiar i wtedy musiał bym przeprojektowac schody i szukać innych drzwi. czy są jakieś materiały których mógłbym dać 8cm a spełniał by rolę jak bym położył 12-15 cm styropianu. Chudziak to 10cm pod mim piasek 50cm pod piaskiem ziemia ale też piaszczysta. Fundamentu na zew ocieplone Styropian styrodur 15cmDaj piasku 40 cm zamiast 50, zagęść go dobrze, daj 18 cm EPS i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 30.08.2017 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 http://www.swisspor.pl/termoizolacja/swisspor-DACH-PODLOGA/LAMBDA-100-dach-podloga Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła λD 0,030 [W/mK]Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym ≥ 100 kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.08.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Ale dom już stoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 30.08.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 chudziak już wylany dlatego nie moge zmienić , dam ten styropian w grubości 10cm , 6cm wylewki i płytka 1,5-2cm , zastanwaiam się tez nad wylewką anhydrytową i wtedy powinno być ok http://www.swisspor.pl/termoizolacja/swisspor-DACH-PODLOGA/LAMBDA-100-dach-podloga Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła λD 0,030 [W/mK]Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym ≥ 100 kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.08.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Jeśli nie masz jeszcze ścian to zrób jak ja (miałem 12cm styro w projekcie). Cała kondygnację rozpocząłem od pełnej cegły, dzięki temu zyskałam 7cm na dodatkowe styro. Poziom 0 wyszedł mi akurat na wysokości pierwszego bloczka i od niego mierzylem otwory drzwiowe i schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 chudziak już wylany dlatego nie moge zmienić , dam ten styropian w grubości 10cm , 6cm wylewki i płytka 1,5-2cm , zastanwaiam się tez nad wylewką anhydrytową i wtedy powinno być ok http://www.swisspor.pl/termoizolacja/swisspor-DACH-PODLOGA/LAMBDA-100-dach-podloga Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła λD 0,030 [W/mK] Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym ≥ 100 kPa10 cm wystarczy, bo masz ocieplone ściany fundamentowe. Naprężeniami się nie przejmuj. EPS 80 też będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 30.08.2017 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Dez bardzo dobry pomysł , tylko nie wie mczy się da bo ja muruje na dryfix 25 na specjalnej piankozaprawie i pod nia start musi być idealnie równy , ale zapytam mojego kierownika budowy , tylko co z wysokością domu ??? co z warunkami zabudowy ??? czy te pare cm nie zrobi róznicy ??To jest bardzo dobry pomysł jeżeli się da bo wtedy nie będę musiał martwić się o schody , gdzie jak bym zrobił wyzsza posadzke to schody do zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.08.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Zamiast rozpoczynać od pełnej cegły możesz pełną cegłą zakończyć kondygnację podwyższając ją o ok 10 cm.Strop będzie miał solidne posadowienie, a mały mostek cieplny czy będzie on przy stropie czy przy posadzce zniwelujesz ociepleniem zewnętrznymTak mała różnica nic nie zmienia w warunkach zabudowy bo nowelizacja prawa budowlanego pozwala na odstępstwa 2 % a ponadto to Twoja zmiana wysokości nie zmieni kubatury budynku. Pamiętaj aby ekipa budowlana ową wysokość posadzki zastosowała później przy otworach okiennych, balkonowych i drzwiowych a ty zamawiając okien nie machnij się przy pomiarach i uwzględnij dodatkowe 10 cm styropianu. Jeśli planujesz schody betonowe to różna wysokość ocieplenia posadzki zmienia wysokość pierwszego stopnia. Wyższa kondygnacja w tym przypadku nie zmienia rozkładu, liczby i wysokości stopni. Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.08.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 O te kilka cm wysokości nikt się nie doczepi, a pierwsza warstwę i tak robisz na zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.08.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Zamiast rozpoczynać od pełnej cegły możesz pełną cegłą zakończyć kondygnację podwyższając ją o ok 10 cm. Strop będzie miał solidne posadowienie, a mały mostek cieplny zniwelujesz ociepleniem zewnętrznym Tak mała różnica nic nie zmienia w warunkach zabudowy bo nowelizacja prawa budowlanego pozwala na odstępstwa 2 % a ponadto to Twoja zmiana wysokości nie zmieni kubatury budynku. Pamiętaj aby ekipa budowlana ową wysokość posadzki zastosowała później przy otworach okiennych, balkonowych i drzwiowych a ty zamawiając okien nie machnij się przy pomiarach i uwzględnij dodatkowe 10 cm styropianu. No właśnie o to chodzi żeby rozpocząć od cegły a nie kończyć. Po pierwsze łatwiej robić otwory a po drugie nie powiększa się mostka przy wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.08.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Niech robi jak chce. Za współczynnik jednak głównie odpowiada grubość ocieplenia.Pustak ceramiczny 25cm P+W i 15 cm styropianu to współczynnik U = 0,17 W/m2K natomiast cegła pełna 25cm i te same 15 cm styropianu to U = 0,19 W/m2K, żelbet 25cm i te same 15 cm styropianu to 0,2 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Niech robi jak chce. Za współczynnik jednak głównie odpowiada grubość ocieplenia. Pustak ceramiczny 25cm P+W i 15 cm styropianu to współczynnik U = 0,17 W/m2K natomiast cegła pełna 25cm i te same 15 cm styropianu to U = 0,19 W/m2K, żelbet 25cm i te same 15 cm styropianu to 0,2 W/m2K??? Porotherm +15 cm EPS 0,042 - 0,16 W?m2K Cegła +15 cm EPS - 0,25 W/m2K Beton zbrojony + 15 cm EPS - 0,26 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.08.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 (edytowane) Kwestia styropianu : http://www.swisspor.pl/kalkulatory-m-20.html swisspor LAMBDA MAX FASADA współczynnik 0,031 0,16 na Porotherm Dryfix-ie 25 cm i 15 cm 0,04 EPS raczej nie uzyskasz i będzie to w okolicach 0,2 W/m2K http://wienerberger.pl/kontakt-materialy-do-pobrania/kalkulator-wspolczynnika-przenikania-ciepla Edytowane 30 Sierpnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.08.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Kwestia styropianu : http://www.swisspor.pl/kalkulatory-m-20.html swisspor LAMBDA MAX FASADA współczynnik 0,031 0,16 na Porotherm Dryfix-ie 25 cm i 15 cm 0,04 EPS raczej nie uzyskasz i będzie to w okolicach 0,2 W/m2K http://wienerberger.pl/kontakt-materialy-do-pobrania/kalkulator-wspolczynnika-przenikania-cieplaSprawdź sobie na u-wert. Ja mam do tego program ale na u-wert wyniki są bardzo przybliżone. Producenci niestety zawyżają wyniki. PorotonT ma lambdę, wg producenta 0,080 W/mK. Porotherm około 0.230. Oczywiście EPS o lambdzie 0,031 W/mK zbliży te wyniki do podanych przez ciebie ale dla Styroduru (takie coś ma kolega na ścianie fundamentowej) grubości 140mm i więcej, wartość lambdy podawana przez producenta to 0,038 W/mK, Dla Porothermu więc U = 0,194 (podałeś wczesniej 0,170), dla betonu 0,237 (podawałeś 0,200), dla cegły 0,228 (podawałeś 0,190). Nie wiem zresztą po co te wyliczenia skoro R podłogi liczy się inaczej niż ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Wysokość do 50 cm nikt nigdy się nie doczepiał, chyba że masz na pieńku z władzą wtedy i centymetry się liczą. Za dużo przykładacie wagę do lambdy, jest tyle warunków zmiennych że lambda stali jest w miarę jednlita, a wszystko inne to takie przerzucanie sie wartościami. Mozna ogólnie tylko określać..beton zimny, ceramika , BK cieplejsza To tak jak okna dachowe, sens chwalenia się że okno dachowe ma współczynnik 1 jak montowane jest na poziomie łat jest trochę śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts