Mateusz.C 04.09.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 witamJestem na etapie murowania kominówmam komin rondo plus Schiedla który będzie do pewnie ekogroszku. Doszły mnie słuchy, ze w okolicy ma ruszyć instalacja gazowa i tu rodzi sie pytnie. nie chce kupować komina w ciemno np Schiedla Avanta tylko chce mieć możliwość późniejszego podłacznia kotła gazowego kondensacyjnego.Czy dobrym rozwiązaniem było by wystawienia komina z samych pustaków kominowych 36cm x 36cm ??obok komina rondo plus a później wstawienia tam w tą dziurę czegoś co potrzebne było by do gazu ?? czy może jest jakaś inna sensowna metoda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Nie ma żadnego problemu i stawianie dodatkowego komina z samych pustaków jest zbędne.No chyba że użytkownik chce mieć oba kotły podłączone i gotowe do użytku.Minimalny wymiar wkładu ceramicznego to 140mm więc spokojnie wystarczy.Instalator kotła kondensacyjnego do ceramiki zainstaluje dodatkową rurę PCV a samo przyłącze będzie koncentryczne tak aby spaliny szły dodatkowym wkładem a powietrze do spalania w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania było pobierane z luki pomiędzy wkładem PCV a ceramiką Edytowane 4 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 04.09.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 chce miec 2 kominy, i ten na gaz chce zrobic w miarę mozliwości najłatwiejszy do późniejszy pracy przy nim...więc wybudowanie pustego będzie ok ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.09.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 a rondo pluis + avant ? Taki pustak razem. patrzyłeś róznice w cenie pomiedzy tym jakbyś to z tego zrobił a kosztem zabawy z wstawianiem rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 04.09.2017 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 problem w tym ze mam kupiony juz cały rondo plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Chcesz mieć na raz ekogroch i gaz? Czy może sądzisz, że Rondo Plus nie nadaje się do gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 04.09.2017 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 tak chce miec 2 piece nie wiadomo jak mnie będzie stać tak będę palił Dzwoniłem do Schielda i Pan powiedział że do nowych kotłow na gaz się nie nadaje i po podłączeniu nowego kotła na gaz traci się gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 04.09.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 a z ciekawości można do tego komina z Schielda rondo plus wprowadzić rurę pod piec gazowy będzie spełniał wtedy taki komin wymogi co do średnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 04.09.2017 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 tak tylko z tego co słyszałem "niepotwierdzone info" musi miec 16cm średnicy żeby to weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 04.09.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 16 cm to chyba wystarczy spokojnie na piec gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Rura pieca gazowego wprowadzana w komin ma 80mm więc pozostałe 40mm po obwodzie będzie służyć do poboru powietrza do spalania. Całość szachtu czyli rura spalinowa razem z ekranem czyli kanałem powietrznym ma ok 110mm. Równie dobrze rurę możesz wprowadzić do pustaka z kanałami wentylacyjnymi o wymiarach 120 x 160 dla wymiarów całego pustaka 360 x 240 Edytowane 5 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 05.09.2017 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Równie dobrze rurę możesz wprowadzić do pustaka z kanałami wentylacyjnymi o wymiarach 120 x 160 dla wymiarów całego pustaka 360 x 240 Moje wentylacyjne maja u spodu własnie 110 ;/ górą są szersze mają 120. Na styk to napewno nie wejdzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts