Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak z drugim kominem ??

Recommended Posts

witam

Jestem na etapie murowania kominów

mam komin rondo plus Schiedla który będzie do pewnie ekogroszku. Doszły mnie słuchy, ze w okolicy ma ruszyć instalacja gazowa i tu rodzi sie pytnie. nie chce kupować komina w ciemno np Schiedla Avanta tylko chce mieć możliwość późniejszego podłacznia kotła gazowego kondensacyjnego.

Czy dobrym rozwiązaniem było by wystawienia komina z samych pustaków kominowych 36cm x 36cm ??obok komina rondo plus a później wstawienia tam w tą dziurę czegoś co potrzebne było by do gazu ??

czy może jest jakaś inna sensowna metoda ??

Nie ma żadnego problemu i stawianie dodatkowego komina z samych pustaków jest zbędne.

No chyba że użytkownik chce mieć oba kotły podłączone i gotowe do użytku.

Minimalny wymiar wkładu ceramicznego to 140mm więc spokojnie wystarczy.

Instalator kotła kondensacyjnego do ceramiki zainstaluje dodatkową rurę PCV a samo przyłącze będzie koncentryczne tak aby spaliny szły dodatkowym wkładem a powietrze do spalania w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania było pobierane z luki pomiędzy wkładem PCV a ceramiką

Edytowane przez Mareks77

Rura pieca gazowego wprowadzana w komin ma 80mm więc pozostałe 40mm po obwodzie będzie służyć do poboru powietrza do spalania.

Całość szachtu czyli rura spalinowa razem z ekranem czyli kanałem powietrznym ma ok 110mm.

Równie dobrze rurę możesz wprowadzić do pustaka z kanałami wentylacyjnymi o wymiarach 120 x 160 dla wymiarów całego pustaka 360 x 240

Edytowane przez Mareks77