Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mikrofalowy czujnik ruchu

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Niedawno zamontowałem reflektor zewnętrzny z mikrofalowym czujnikiem ruchu oraz zmierzchu. Problem polega na tym, że reflektor się praktycznie nie wyłącza. Czujnik zmierzchu jak najbardziej działa i pozwala włączyć światło tylko jak się ściemni natomiast chyba czujnik ruchu jest popsuty - jak już się ściemni i reflektor się zapali to nie chce gasnąć. Pali się całą noc. Regulacji brak. Czy są jakieś triki przy podłączeniu reflektora - jakieś specjalne podłączenie? Co ewentualnie może aktywować czujnik ? Dodam że jest skierowany na dwa stojące samochody, nic tam nie chodzi i nic się nie rusza. Instrukcja nic nie mówi w tym temacie. Reklamować go czy nie?

Steruje tylko od zmierzchu, brak sterowania od ruchu. Źle podłączyłeś albo trzeba jakieś "zworki" poprzestawiać żeby sterował tez od ruchu. Jaki typ czujnika?

kanlux naświetlacz LED 20W, IP 66.

Były tylko 3 przewody więc podłączam standardowo - niebieski, brązowy i żółto-zielony - czyli N, L i PE.

Ok teraz wiemy o czym piszemy. Czujnik mikrofalowy w tym naświetlaczu działa tak że utrzymuje stan włączony kiedy wykrywa ruch. Ruch może być wykrywany też za przeszkodą (czasami nawet murem) Zakłócać jego pracę może np pracujący wentylator w samochodzie lub w domu o czym zresztą w instrukcji. Czujnik mikrofalowy jest dość czułu więc jeśli w pobliżu jest np. drzewo (gałązka) albo czekasz za drzwiami by sprawdzić może tak być. Jeśli wyeliminujesz wszystkie możliwe przyczyny zadziałania to uszkodzony czujnik.

Zwykła klasyczna czujka ruchu nad ( i przed) którą zwisały wyrośnięte surfinie też powodowała załączenie lampy. Że czujka reaguje na koty na podwórzu to oczywiste, lecz reaguje także na latające nietoperze; przecież to zwierzątka prawie stałocieplne (latem).

drzew pobliżu brak, kot w domu. Jedynie co może wzbudzać ruch to kostka na podjeździe albo stojące samochodu. Myślałem, że może jest magiczny sposób podłączenia/regulacji ale wychodzi na to, że nie ma. Pozostaje tylko reklamacja.

O ile znalazłem instrukcję do właściwego modelu, to powinien on działać tak, że w dzień reaguje na ruch, a w nocy świeci się cały czas. Nie ma on żadnej regulacji więc... spełnienie oczekiwań może być trudne w pewnych przypadkach.

Naświetlacz wyposażony w automatyczny mikrofalowy czujnik ruchu i zmierzchu. Wszystkie funkcje czujnika są ustawione fabrycznie, brak możliwości regulacji. Zakres działania czujnika ruchu: max. horyzontalny kąt działania 360°, max. wertykalny kąt działania 140°, max. zasięg wykrywania ruchu 5m, czas świecenia 1,5min (±20%) po ustaniu ruchu. Czujnik zmierzchowy automatyczny.

Edytowane przez Pablo_11

No i ma. Ale też ma wbudowany czujnik ruchu, który wg instrukcji ma reagować na ruch.

Ale ponoć tak się nie dzieje. Czyli albo czujnik nie działa albo w środku inny model (wersja).

Dla mnie to połączenie czujnika ruchu i zmierzchu bez możliwości regulacji jest kiepskim pomysłem, ale pewnie nie znam się na tym.

Edytowane przez Pablo_11

Ok, mogę się mylić, Więc na czym polega "automatyczność czujnika zmierzchu"?
Na tym, że w dzień oprawa nie zaświeci a w nocy zaświeci załączona czujką ruchu. Tak ja to rozumiem.

Dla mnie to połączenie czujnika ruchu i zmierzchu bez możliwości regulacji jest kiepskim pomysłem, ale pewnie nie znam się na tym.

Cena :) Nie kosztowała kilkunastu tysięcy PLN, to nie ma co narzekać. Ale ogólnie masz rację, to jakiś szajs.

Teraz dojdź przyczyny, dlaczego czujnik padł.

Sprawdź wartość prądu, jaka może być przez niego przepuszczona i policz obciążenie, czyli prąd rzeczywisty obciążenia.

Być może te wartości zostały przekroczone, dlatego czujnik nie wytrzymał.

W takich przypadkach stosuje się elementy wykonawcze w postaci np. styczników.

Ale to chyba uwaga do producenta tego wynalazku, jeżeli 20 W nie wytrzymał.... Na ampery litościwie tego nie przeliczę.

Niech nic nie sprawdza tylko zareklamuje, a najlepiej odda ten szajs.

A jak nie będą chcieli oddać kasy, to dokup za 15-20 zł czujnik ruchu i sam to wysteruj (oczywiście z pomocą osoby obeznanej z elektryką).

PS. W łazience założyłem tez mikrofalowy czujnik z ebay'a za 2,5$ i bez problemu (póki co) włącza 5 lamp LED po 18W każda.

Edytowane przez Pablo_11

Chciałbym u siebie założyć oświetlenie zewnętrzne na zasadzie dwóch czujek ruchu.Jedna miałaby odpalić oświetlenie gdy wychodzę z domu a druga czujka by odpalała gdy wchodzę na posesję.Czy waszym zdaniem poniższy schemat jest poprawny:8070849700_1366225060.jpg Edytowane przez G69