jak_kolwiek 04.09.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Witam wszystkich, Niedawno zamontowałem reflektor zewnętrzny z mikrofalowym czujnikiem ruchu oraz zmierzchu. Problem polega na tym, że reflektor się praktycznie nie wyłącza. Czujnik zmierzchu jak najbardziej działa i pozwala włączyć światło tylko jak się ściemni natomiast chyba czujnik ruchu jest popsuty - jak już się ściemni i reflektor się zapali to nie chce gasnąć. Pali się całą noc. Regulacji brak. Czy są jakieś triki przy podłączeniu reflektora - jakieś specjalne podłączenie? Co ewentualnie może aktywować czujnik ? Dodam że jest skierowany na dwa stojące samochody, nic tam nie chodzi i nic się nie rusza. Instrukcja nic nie mówi w tym temacie. Reklamować go czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 05.09.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Steruje tylko od zmierzchu, brak sterowania od ruchu. Źle podłączyłeś albo trzeba jakieś "zworki" poprzestawiać żeby sterował tez od ruchu. Jaki typ czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 05.09.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Steruje tylko od zmierzchu, brak sterowania od ruchu. Źle podłączyłeś albo trzeba jakieś "zworki" poprzestawiać żeby sterował tez od ruchu. Jaki typ czujnika? kanlux naświetlacz LED 20W, IP 66. Były tylko 3 przewody więc podłączam standardowo - niebieski, brązowy i żółto-zielony - czyli N, L i PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 05.09.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Bardziej chodziło mi o numer katalogowy, ale poszukaj na obudowie pokręteł z napisem TIME, LUX i SENS i sobie ureguluj czas świecenia pokrętłem TIME. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 05.09.2017 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Bardziej chodziło mi o numer katalogowy, ale poszukaj na obudowie pokręteł z napisem TIME, LUX i SENS i sobie ureguluj czas świecenia pokrętłem TIME. jak już napisałem w pierwszym poście - regulacji brak - czyli brak pokręteł TIME, LUX, SENS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.09.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 jak już napisałem w pierwszym poście - regulacji brak - czyli brak pokręteł TIME, LUX, SENS Napisz to o co prosił krzcel inaczej to gdybanie. Jak ktoś ma Ci pomóc nie wiedząc o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 05.09.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 lpp20cwsgb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.09.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Ok teraz wiemy o czym piszemy. Czujnik mikrofalowy w tym naświetlaczu działa tak że utrzymuje stan włączony kiedy wykrywa ruch. Ruch może być wykrywany też za przeszkodą (czasami nawet murem) Zakłócać jego pracę może np pracujący wentylator w samochodzie lub w domu o czym zresztą w instrukcji. Czujnik mikrofalowy jest dość czułu więc jeśli w pobliżu jest np. drzewo (gałązka) albo czekasz za drzwiami by sprawdzić może tak być. Jeśli wyeliminujesz wszystkie możliwe przyczyny zadziałania to uszkodzony czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.09.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Zwykła klasyczna czujka ruchu nad ( i przed) którą zwisały wyrośnięte surfinie też powodowała załączenie lampy. Że czujka reaguje na koty na podwórzu to oczywiste, lecz reaguje także na latające nietoperze; przecież to zwierzątka prawie stałocieplne (latem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 06.09.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Zwykła klasyczna czujka ruchu nad ( i przed) którą zwisały wyrośnięte surfinie też powodowała załączenie lampy. Że czujka reaguje na koty na podwórzu to oczywiste, lecz reaguje także na latające nietoperze; przecież to zwierzątka prawie stałocieplne (latem). drzew pobliżu brak, kot w domu. Jedynie co może wzbudzać ruch to kostka na podjeździe albo stojące samochodu. Myślałem, że może jest magiczny sposób podłączenia/regulacji ale wychodzi na to, że nie ma. Pozostaje tylko reklamacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 07.09.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) O ile znalazłem instrukcję do właściwego modelu, to powinien on działać tak, że w dzień reaguje na ruch, a w nocy świeci się cały czas. Nie ma on żadnej regulacji więc... spełnienie oczekiwań może być trudne w pewnych przypadkach.Naświetlacz wyposażony w automatyczny mikrofalowy czujnik ruchu i zmierzchu. Wszystkie funkcje czujnika są ustawione fabrycznie, brak możliwości regulacji. Zakres działania czujnika ruchu: max. horyzontalny kąt działania 360°, max. wertykalny kąt działania 140°, max. zasięg wykrywania ruchu 5m, czas świecenia 1,5min (±20%) po ustaniu ruchu. Czujnik zmierzchowy automatyczny. Edytowane 7 Września 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Nieprawda. Przecież Naświetlacz wyposażony w automatyczny mikrofalowy czujnik ruchu i zmierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 07.09.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Ok, mogę się mylić, Więc na czym polega "automatyczność czujnika zmierzchu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.09.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Ok, mogę się mylić, Więc na czym polega "automatyczność czujnika zmierzchu"? Powinien mieć wbudowany czujnik zmierzchu, bez możliwości regulacji, i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 07.09.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) No i ma. Ale też ma wbudowany czujnik ruchu, który wg instrukcji ma reagować na ruch.Ale ponoć tak się nie dzieje. Czyli albo czujnik nie działa albo w środku inny model (wersja).Dla mnie to połączenie czujnika ruchu i zmierzchu bez możliwości regulacji jest kiepskim pomysłem, ale pewnie nie znam się na tym. Edytowane 7 Września 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.09.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Ok, mogę się mylić, Więc na czym polega "automatyczność czujnika zmierzchu"?Na tym, że w dzień oprawa nie zaświeci a w nocy zaświeci załączona czujką ruchu. Tak ja to rozumiem. Dla mnie to połączenie czujnika ruchu i zmierzchu bez możliwości regulacji jest kiepskim pomysłem, ale pewnie nie znam się na tym.Cena Nie kosztowała kilkunastu tysięcy PLN, to nie ma co narzekać. Ale ogólnie masz rację, to jakiś szajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 08.09.2017 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 nie ukrywam, że w tym przypadku cena była czynnikiem decydującym - natomiast niezależnie od niej oczekiwałem działającego urządzenia. niestety dzisiaj zauważyłem, że czujnik zmierzchu też padł bo pali się bez przerwy i w nocy i w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.09.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Teraz dojdź przyczyny, dlaczego czujnik padł.Sprawdź wartość prądu, jaka może być przez niego przepuszczona i policz obciążenie, czyli prąd rzeczywisty obciążenia.Być może te wartości zostały przekroczone, dlatego czujnik nie wytrzymał.W takich przypadkach stosuje się elementy wykonawcze w postaci np. styczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.09.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Ale to chyba uwaga do producenta tego wynalazku, jeżeli 20 W nie wytrzymał.... Na ampery litościwie tego nie przeliczę.Niech nic nie sprawdza tylko zareklamuje, a najlepiej odda ten szajs. A jak nie będą chcieli oddać kasy, to dokup za 15-20 zł czujnik ruchu i sam to wysteruj (oczywiście z pomocą osoby obeznanej z elektryką). PS. W łazience założyłem tez mikrofalowy czujnik z ebay'a za 2,5$ i bez problemu (póki co) włącza 5 lamp LED po 18W każda. Edytowane 8 Września 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 09.09.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 (edytowane) Chciałbym u siebie założyć oświetlenie zewnętrzne na zasadzie dwóch czujek ruchu.Jedna miałaby odpalić oświetlenie gdy wychodzę z domu a druga czujka by odpalała gdy wchodzę na posesję.Czy waszym zdaniem poniższy schemat jest poprawny: Edytowane 9 Września 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts