Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W tym roku udało mi się kupić działkę i zabrałem się za wybór projektu. Do gustu przypadł mi Naomi G2. Dom wygląda bardzo ładnie, jest przestrzenny, ma dobudowany garaż 2 stanowiskowy, który nie zabiera zbytnio powierzchni domu, balkon i taras narożny z dużymi oknami jakie wymarzyła sobie małżonka. Problem w tym że moim marzeniem była również piwnica i zastanawiam się nad tym czy można wprowadzić zmianę do projektu? Czy to robi biuro projektowe, od którego nabywam projekt czy może architekt? Chciałbym aby piwnica zawierała się pod całym domem. Do tego chcielibyśmy dodać szerszy balkon oraz kolejny dodatkowy nad jadalnią:

Widok Naomi G2:

view_th9a09j0dct9nl_View.jpg

view_t9bb0a70dct9c8_View.jpg

plot_original.png

Piwnica to przydatna rzecz, chociaż wielu nazwie ją przeżytkiem. Ja np. spotkałem się z takimi opiniami wykonawców (od razu odpadli przy wyborze wykonawcy):

- Panie, na co panu piwnica?

- Teraz się piwnic nie buduje.

- Będziesz pan miał wodę w piwnicy.

Oczywiście byłem uparty i wybrałem projekt z piwnicą - Dom w Werbenach 8 G2PN - w moim przypadku projektant adaptujący projekt dorysował tylko dodatkową piwnicę pod garażem, bo w oryginalnym projekcie tam jej nie było. Mam tylko taki problem, że wyszła na wysokości 175cm, zatem będę chciał się zagłębić o 10cm więcej, żeby można było normalnie poruszać się w tej dodatkowej piwnicy pionowo. Dorysowanie piwnicy pod całym domem jest także możliwe, ale zwróć uwagę na fakt, że tam gdzie masz ławy w projekcie, to tam będą też musiały być ściany nośne w piwnicy. Więc jeśli zależy Ci na jakimś dużym pomieszczeniu o konkretnym kształcie w piwnicy, to może być problem.

Z rysunku, który wrzuciłeś, wygląda, że masz dość nisko poziom zero, zatem musisz albo bardzo głęboko się zagłębić albo zagłębić się średnio głęboko, a do domu wchodzić po większej liczbie schodków.

Jakie masz warunki gruntowe? Zrób badanie geotechniczne. U mnie brak warstw wodonośnych, ale jest wszechobecna glina, co powoduje spiętrzanie się wody po opadach. Dlatego ja zmieniłem fundament na płytę fundamentową i dodatkowo będę robił porządną hydroizolację z mas bitumicznych.

To tyle moich porad.

Więc najpierw zacznę od badań geotechnicznych. Wiem na razie tyle ze gleba jest klasy VI i jest to trochę piaszczysta ziemia więc na pewno przepuszczalna, dodatkowo działka leży na lekkiej górce, dopiero na następnych działkach za mną są spadki w kierunku rzeczki. Ale słyszałem też od sąsiadów że jest tu glina. Dowiedziałem się też że do mojego projektu architekci adaptujący mogą zrobić piwnice (a projektant Naomi wyraża bezpłatną zgodę na zmiany, trzeba mu tylko te zmiany zgłosić) i nawet znalazłem u kogoś rysunek:

naomi_g2_podpiwniczenie_full.jpg

Ale zastanawia mnie teraz inna rzecz. Czytałem warunki zabudowy i nie jestem pewien czy mogę Naomi sobie postawić. Jest tam napisane że:

* Szerokość elewacji frontowej do 12m

Czy liczy się tu też ścianę przyległego garażu, bo jeśli tak to będzie tu 17m, a jeśli bez niej to niecałe 12m

plot_original.png

* Wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej do 5m

Czy w przypadku Naomi która ma lukarnę od frontu będzie to mimo wszystko do okapu połaci dachowych (2,99m) czy do kalenicy lukarny? Wysokość domu to 8,10 m więc do tej kalenicy będzie jakieś 7,50m

* Geometrię dachu – kąt nachylenia od 65% do 95% wysokość kalenicy 9m. Układ połaci wielospadowy.

Trochę dziwnie tu podają te kąty. W Naomi kąt nachylenia dachu to 35 ale stopni nie %. Ciężko było by mi sobie wyobrazić 65 czy 95 st, dach byłby prawie stojący :p Zastanawia mnie też ten opis „wielospadowy”. Spotkałem się z opisem WZ „dwu lub wielospadowy” a tu mam tylko „wielo..”. Czy dobrze rozumiem że dwuspadowego już bym nie mógł pobudować?

* Wskaźnik wielkości powierzchni nowej zabudowy wraz z istniejącą powierzchnią już zabudowaną w stosunku do powierzchni działki albo terenu wyznacza się na podstawie średniego wskaźnika tej wielkości dla obszaru analizowanego i wynosi do 40% i powierzchni biologicznie czynnej nie mniej niż 40%.

Moja działka składa się z dwóch działek o pow 900m2 każda, razem 1800m2. Działki NIE są scalone!! Wymiary jednej działki to 25x37m więc dom zmieści się na jednej działce. Powierzchnia zabudowy Naomi to 194m2 co stanowi 21,5% powierzchni JEDNEJ działki, więc chyba zgodnie z warunkami zabudowy (może być do 40%, tak?). Ale czy dla piwnicy nie jest tak że można ją pobudować tylko jeśli wielkość powierzchni zabudowy nie przekracza 20% powierzchni działki? Spotkałem takie stwierdzenie na forum. U mnie co prawda są dwie działki ale nie scalone, więc dla tej niezabudowanej określa się granice odległości okien w moim domu (pomimo że działka jest moja). Więc przypuszczam też że nie mógłbym wliczyć powierzchni tej działki do powierzchni całkowitej. Chyba żeby taras domu (lub jakiś inny element domu) zachodził na drugą działkę nawet na metr.

Edytowane przez dedert

Trochę dziwnie tu podają te kąty. W Naomi kąt nachylenia dachu to 35 ale stopni nie %. Ciężko było by mi sobie wyobrazić 65 czy 95 st, dach byłby prawie stojący
Przy 95 stopniach byłby wręcz odwrócony, czyli jeszcze bardziej niż pionowy. :)

Nie chce mi się przeliczać, ale Twoje 35 stopni raczej spokojnie mieści się w zakresie 65-95%.

Na resztę pytań niech odpowiedzą osoby lepiej obeznane.

Ok. Czy to prawda że koszt podpiwniczenia całkowitego nie będzie znacznie wyższy niż częściowego? Czytałem opinie tych, którzy podpiwniczali częściowo że gdyby wiedzieli ile z tym roboty to zrobili by piwnicę pod całością. Na podanym wyżej rysunku ktoś zaproponował podpiwniczenie całkowite z wyłączeniem garażu. A czy podpiwniczenie dodatkowo garażu przysporzy więcej problemów i kosztów? Chyba z uwagi na masę 2 samochodów (możliwe że nawet do 3ton) będzie to nieopłacalne?

Pamiętam jak czytałem, że jeden gość z forum nie zrobił piwnicy pod garażem i potem żałował, bo koszt rzeczywiście byłby zbliżony. Nie musisz zasypywać pod garażem i unikasz wykonywania ław schodkowych (jeśli stawiasz na ławach).

Pod garażem stawiasz kilka ścian i musi być dobrze. Zadbaj tylko o wysokość pod garażem, żeby można było tam się poruszać pionowo.

Jeśli będzie piwnica to kotłownia pójdzie do piwnicy a w jej miejsce pewnie będzie łazienka (będą konieczne zmiany w instalacji, kominie), która uważam na parterze jest za mała i zajmuje niepotrzebnie miejsce na hol. Pytałem się jednego architekta, który w moim mieście prowadzi kilka inwestycji, czy konieczne są badania gruntu pod piwnice. Powiedział że rzadko kiedy się to robi i że może gdzieś sprawdzić jakie u nas są grunty bo chyba gdzieniegdzie robili takie badania.

Ale on uważa że robienie piwnicy jeszcze pod garażem jest trudne z uwagi na wzmocnienia pod ważące kilka ton samochody.

Co do pozostałych zmian jakie chciałbym wprowadzić w projekcie to:

1. Usunięcie ściany do komina (zrobienie podciągu?)

2. Usunięcie ściany w kuchni do spiżarni (kuchnia otwarta, bez drzwi, również podciąg?)

3. Piwnica pod całością. Okna (świetliki w studzience) chyba za garażem i wejście też. Możliwe że świetliki również w okolicy okna narożnego kuchni.

4. Spiżarnię usunąć lub drzwi przenieść na korytarz (spiżarnia będzie w piwnicy a kuchnia zyska przestrzeni)

5. Powiększyć dach nad tarasem do szerokości tarasu

6. Poszerzyć balkon nad sypialnią na szerokość tarasu

7. Dodać balkon nad jadalnią na szerokość tarasu

8. Problem z oknami narożnymi – nie wiem czy w projekcie jest jakieś zbrojenie nad nimi, czy muszą być specjalnie wzmacniane okna z belką (słup)? Czytałem że ludzie budujący ten dom skarzą się na złą estetykę z uwagi na zbyt gruby słup.

9. Podnieść ścianę kolankową o 40 lub 60 lub 90 cm (powinna się zwiększyć znacznie powierzchnia pokoi na poddaszu.) Ale chyba trzeba wtedy wydłużyć okap dachu żeby bryła domu została zachowana oraz przeprojektować dach.

10. Parapet jest na wysokości 90 cm, a blaty dostępne mają 85-87 cm. Pozostaje wtedy luka 3-5cm. Może lepiej zrównać parapet z blatem i mieć bardziej funkcjonalny blat.

11. Przedłużyć garaż o 2 metry w tył (lub po 1,5m w przód i tył?), zmieni się wtedy chyba wysokość dachu (kąt powinien zostać taki sam. Znikną 2 okna połaciowe w pokojach nr 6,7. Wtedy nad garażem będzie mały stryszek do którego można wejść od strony pokoju nr 6.

12. Jeśli nie będzie łazienki, będzie duży hol, można by usunąć ścianę i zrobić salon otwarty (zrobić podciąg w tym miejscu)? Ale będzie widok z salonu na schody więc nie wiem czy warto.

view_htqrrk10dct9nv_View.jpg

view_th9a09j0dct9nl_View.jpg

plot_original.png

plot_original.png

Jestem mocno zainteresowany projektem Naomi G2 jednak chciałbym aby miał piwnicę i zmieniłbym kilka „detali”.

Jeśli będzie piwnica to kotłownia pójdzie do piwnicy a w jej miejsce pewnie będzie łazienka (będą konieczne zmiany w instalacji, kominie), która uważam na parterze jest za mała i zajmuje niepotrzebnie miejsce na hol. Pytałem się jednego architekta, który w moim mieście prowadzi kilka inwestycji, czy konieczne są badania gruntu pod piwnice. Powiedział że rzadko kiedy się to robi i że może gdzieś sprawdzić jakie u nas są grunty bo chyba gdzieniegdzie robili takie badania.

Chciałbym piwnicę pod całością, być może nawet i pod garażem ale architekt uważa że robienie piwnicy jeszcze pod garażem jest trudne z uwagi na wzmocnienia pod ważące kilka ton 2 samochody. Z informacji jakie udało mi się do tej pory uzyskać od budujących ten dom wiem że warto zrobić nieco modyfikacji:

1. Usunięcie ściany do komina (zrobienie podciągu?)

2. Usunięcie ściany w kuchni do spiżarni (kuchnia otwarta, bez drzwi, również podciąg?)

3. Piwnica pod całością. Okna (świetliki w studzience) chyba za garażem i wejście też. Możliwe że świetliki również w okolicy okna narożnego kuchni.

4. Spiżarnię usunąć lub drzwi przenieść na korytarz (spiżarnia będzie w piwnicy a kuchnia zyska przestrzeni)

5. Powiększyć dach nad tarasem do szerokości tarasu

6. Poszerzyć balkon nad sypialnią na szerokość tarasu

7. Dodać balkon nad jadalnią na szerokość tarasu

8. Problem z oknami narożnymi – nie wiem czy w projekcie jest jakieś zbrojenie nad nimi, czy muszą być specjalnie wzmacniane okna z belką (słup)? Czytałem że ludzie budujący ten dom skarzą się na złą estetykę z uwagi na zbyt gruby słup.

9. Podnieść ścianę kolankową o 40 lub 60 lub 90 cm (powinna się zwiększyć znacznie powierzchnia pokoi na poddaszu.) Ale chyba trzeba wtedy wydłużyć okap dachu żeby bryła domu została zachowana oraz przeprojektować dach.

10. Parapet jest na wysokości 90 cm, a blaty dostępne mają 85-87 cm. Pozostaje wtedy luka 3-5cm. Może lepiej zrównać parapet z blatem i mieć bardziej funkcjonalny blat.

11. Przedłużyć garaż o 2 metry w tył (lub po 1,5m w przód i tył?), zmieni się wtedy chyba wysokość dachu (kąt powinien zostać taki sam. Znikną 2 okna połaciowe w pokojach nr 6,7. Wtedy nad garażem będzie mały stryszek do którego można wejść od strony pokoju nr 6, ale trzeba by podnieść dach bo w oryginale w najwyższym punkcie jest 140 cm. Nie wiem czy nie straci to na wyglądzie.

12. Jeśli nie będzie łazienki, będzie duży hol, można by usunąć ścianę i zrobić salon otwarty (zrobić podciąg w tym miejscu)? Ale będzie widok z salonu na schody więc nie wiem czy warto.

13. Czy można zrobić w piwnicy łazienkę? Jak wtedy była by rozwiązana kwestia kanalizacji? Jakaś pompa?

Tylko jak w kotłowni zrobisz łazienkę to jak będziesz wchodził do domu z garażu?

Przedłużanie garażu przy tym typie dachu bardzo skomplikowane.

Po podniesieniu dachu z tej bryły zrobi się koślawy koszmarek. Skoro chcesz wysokie poddasze, dlaczego szukasz projektu z dachem czterospadowym?

Spiżarnia w piwnicy - będzie wam się chciało biegać po schodach? Ja rozumiem przenieść do piwnicy zaprawy. Ale zgrzewki z wodą i sokami? Zapas cukru?

Podejrzewam, że koszt adaptacji przekroczy koszt zaprojektowania indywidualnego domu.

W piwnicy można zrobić łazienkę - pytanie jak głęboko leży na działce kanaliza?

Edytowane przez Elfir

Jak usunę łazienkę i przeniosę ją do kotłowni to zejście bym zrobił w holu w okolicach schodów na poddasze a wejście od tyłu przez drzwi w garażu. Widziałem projekt piwnicy pod ten dom i wygląda on tak, ale z tego co widzę nie zawiera on wejścia z dworu::

naomi_g2_podpiwniczenie_full.jpg

Wiem że wydłużenie garażu wiąże się z przeprojektowaniem dachu, tak samo chyba jak podniesienie. Jeśli architekt którego uda nam się znaleźć w okolicy Koła stwierdzi że to zbyt skomplikowane to odpuścimy ten pomysł.

Od ludzi którzy podnosili ścianę kolankową w Naomi jak i od samych projektantów z archipelaga wiem że maksymalna wysokość podniesienia ściany to do ok 90cm żeby nie zaburzać bryły i że znacznie zwiększa to przestrzeń pokoi na poddaszu, które właśnie dzięki niskiej ścianie kolankowej (bodajże 54cm) są dość małe. Tylko trzeba wydłużyć okapy.

Jeśli dobrze patrzę to tutaj dach nie jest betonowy (lany). Czy takie rozwiązanie jest korzystne dla śpiących na poddaszu (mniejszy hałas, bezpieczeństwo podczas huraganów) i czy jest możliwe do wprowadzenia w tym projekcie?

Edytowane przez dedert

Kolega ... kupił sobie projekt.. z niego nie zostało nic .. co by było potrzebne.. ale projekt być musiał.. teraz grzebie się nim jak w śmietniku..

jak kupować projekt.. to nie robić w nim żadnych zmian .. o ile nie robi np gwałtu na fizyce budowli.. bo nauka radziecka zna takie przypadki..

Pewnie i tak by było najlepiej. Archipelag wycenił nam zmiany na 3600zl + koszt projektu czyli razem 7100zl
nieźle.. plus jeszcze adaptacja..

szkoda że tak daleko..

Przy tej ilości zmian - lepiej wychodzi rysować od nowa, a zupełnie robić całość od początku.

Robi się z tego niezły śmietnik i wertowanie - gdzie co. Zostaje stare z pokreślonymi rys, oraz nowe rzuty trzeba wykonać..

inaczej - to wszystko zostaje na "głowie" majstra i później wychodzą krzaczki- szczególnie w zakresie fizyki budowli ..

ni jak się to ma do tego co jest w projektowanej charakterystyce energetycznej.. przeważnie coś takiego jak mostek cieplny

w projekcie nie istnieje .. i są niedoszacowania i ten błąd narasta- po zmianach.. aby tylko kwit był do PNB....

a później oczekuje się projektu wykonawczego.. z możliwie wszystkimi szczegółami.

Tu nie płaci się za robotę, tylko za wiedzę.. bo sprawnie posługujący się jakimś autodziadkiem przerysuje "coś"

https://www.archipelag.pl/?Rid=8s11fv90em6jhq&SystemPage=Download&Type=ProjectFile świstak siedzi .. bo Emilka była nieletnia .. Htr 150 W/K .. i Hve .. 162 W/K .. a Eu C.O 22 :lol2: https://www.archipelag.pl/?Rid=5k7qge30em6jhq&SystemPage=Download&Type=ProjectFile a to już jest normalnie ... mistrzostwo.. Eu C.O 4.3 kWh.. :lol2: