Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale ja nie mówię o tym, że ma plagiatować stary projekt. Ma go zwrócić, a nowy projekt ma zrobić architekt od zera (nie ma problemu, żeby wzorować się na wyglądzie jakiegokolwiek gotowca). W ten sposób płaci za nowy projekt, a nie ponosi kosztów gotowca, którego chciał przerobić na zupełnie inny.

Kupiłeś już ten projekt czy na razie rozważasz?

pamiętaj, że chyba możesz zwrócić w ciągu 30 dni i koszt zwrócą.

Wtedy zamawiasz projekt indywidualny u lokalnego architekta, który w cenie zrobi już adaptację.

Jeszcze nie kupiłem bo chciałbym wiedzieć czy da radę przeprowadzić owe zmiany. Archipelag ma swoich przedstawicieli i znalazłem takich w swoim regionie. Byłem u jednego i powiedział mi że przy takich zmianach lepiej jest zrobić projekt od nowa, czyli domniemam że nie zapłacę 7 tyś ale jakieś 3,5-4 tyś. Więc chyba nie ma sensu kupować projektu i zlecać w nim zmiany. Pytanie tylko czy ten przedstawiciel będzie miał dostęp do oryginału i będzie się w całości wzorował na oryginale, czy tylko wykorzysta rzuty a resztę zrobi po swojemu. Wiem że projekt jest bardzo dopracowany więc wolałbym żeby był jak najbliżej oryginałowi.

Kolejna sprawa - czy jeśli znajdę u kogoś taki przeprojektowany projekt z piwnicą i podobnymi zmianami jak u mnie, to czy mógłbym go od niego odkupić (od osoby która już taki dom pobudowała)? Wtedy tylko zlecam adaptację lub jakieś minimalne zmiany które zapewne będą robione na etapie adaptacji?

Znalazłem na archipelagu długo poszukiwany projekt domu, którego widuje na własne oczy jak co dzień przejeżdżam do pracy. Jest to Edek 2. Porównuje te dwa projekty i chyba bliżej mu do naszych wymagań. Najbardziej co nas przeraża w Naomi to skomplikowany dach którego budowa może wynieść ok 90 tyś. Czy ktoś może powiedzieć czy dach w Edku jest prostszy i tańszy do zrealizowania?

Widok Naomi G2:

view_th9a09j0dct9nl_List_PL.jpg

plot_original.png

Widok Edka 2:

view_43tiovn0dg9k4a_View.jpg

view_i6p5m7l0dg9k4a_View.jpg

plot_original.png

Edytowane przez dedert

Czytam opinie o lanym stropie na poddaszu (betonowym) i coraz bardziej się do niego przekonuję, tym bardziej że cenowo będzie niewiele droższy od stropu z k-g. Czy orientuję się ktoś czy strop betonowy na poddaszu obniży koszty wykonania więźby dachowej? Czytam że wykonanie standardowego dachu (dachówka ceramiczna) w Naomi G2 to ok 90 tyś z materiałem i robocizną. Może lany strop obniży znacznie te koszty?

Dziś byłem u architekta powiedzieć mu wstępnie o zmianach i o tej piwnicy i pierwsze zapytanie było jaka wysokość stropu w piwnicy. Nie wiedziałem, myślałem że normalnie jak parteru (260-280 cm). Powiedziała że lepiej zrobić 220 cm żeby w przyszłości ogrzewanie gazowe zamontować (na razie będzie ekogroszek. Kotłownia oczywiście w piwnicy). Prawda li to?

A czy poza otworami pozostałe cechy silkatu przemawiają na jego korzyść?

W moim projekcie chciałbym dorzucić piwnicę, lane skosy i sporo innych zmian więc zastanawiam się czy nie lepiej zrobic projekt indywidualny. Chciałbym żeby piwnica była dobrze zaprojektowana, prawdopodobnie w technologii białej wanny. Czy zna ktoś dobrego projektanta, który poradził by sobie z tym, czyli cały projekt od nowa? W mojej okolicy jest tylko kilku projektantów i nawet nie wiem jakie mają opinię, wolałbym kogoś polecanego.

No to poszukaj opinii wśród grup budujących w twoim rejonie.

Przecież nie podałeś skąd jesteś.

Silikat czy bloczek czy ceramika - wszystko uniesie ci dach. Pytanie jakie cechy ściany są dla ciebie najbardziej pożądane?

Tematów o wyższości jednego nad drugim jest na forum multum.

• 4 months później...

No przeraża mnie trochę koszt dachu. Kolejna sprawa czy orientuje się ktoś jak liczone są odległości do granicy działki, czy jest to od najdalej wysuniętego okna/ściany/wykusz czy może od słupów tarasu? Pytam bo mam w zamiarze poszerzyć trochę dach nad tarasem wiec i słupy się przesuną i pewnie sama posadzka tarasu ale działka jest na szerokości 25 m a elewacja ma 16.5 m + wykusz 0,6m razem 17.10m ,wiec zostaje 3m od jednej granicy (bo bez okien) oraz ok 5 m do granicy po drugiej stronie ale uwzględniając że dojdzie pewnie ocieplenie to trzeba by liczyć z 0,5m.

plot_original.png

A taras chciałbym wysunąć tak jak tutaj z tyłu:

2q5sam00c3urhm_size1.jpg

Po opiniach ludzi wiem że koszt wykonania takiego dachu z dachówką ceramiczną płaską wynosi ok 90 tyś. Zastanawiam się w jaki sposób można tymczasowo zejść z tych kosztów. Czy opłacało by się np. na później odłożyć wykonanie dachu nad tarasem (dobudować za kilka lat), albo zastosować najpierw samą papę a później przykryć ją dachówką? Jak długo taka papa może leżeć nie przykryta?