hedera_helix 09.09.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Witam, Kominiarz wystawił pozytywna opinie na instalacje pieca gazowego w łazience. Dzisiaj kiedy prowadziłem pracy w łazience zauważyłem ze z otworu wentylacyjnego przez jakiś czas leciało gorące powietrze. Zdecydowałem się na opuszczenie kamery w przewód wentylacyjny. Po kilku próbach udało mi się zauważyć jakieś urządzenie podpięte do mojej wentylacji. Sugeruje ze ktoś na dole jest podłączany piecem do wentylacji na którą dostałem opinie. Teraz mam kilka pytań: 1. Jak mam postępować w tej sytuacji? 2. Czy przewidziana jakaś odpowiedzialność kominiarza za bledną opinie?3. Jeżeli gość który jest podłączany nielegalnie do mojej wentylacji nie chce odłączać się i nie wpuszcza kominiarza, co mam robić?4. Jeżeli okaże się że jednak sąsiad ma opinie na te podłączenie (chociaż wątpię) a kominiarz powie że niema więcej wolnych przewodów, jak mam postąpić?Już zakupiłem piec i zrobiłem wkład kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.01.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Co to za budynek? Co to znaczy TWÓJ kanał wentylacyjny? Kupiłeś ten kanał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 08.01.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Kupił czy nie kupił, to jest kanał wentylacyjny wentylujący JEGO mieszkanie, do którego ktoś mu się wpiął z wylotem spalin z kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.01.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 zatkać kanał poniżej linii swojego wejścia, niech martwi się ten z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.01.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Jaki jest rok budowy budynku? W blokach z PRLu było stosowane rozwiązanie gdzie wentylacja grawitacyjna (nie kanał spalinowy!) kilku mieszkań była na jednym kanale. Około 1995 roku weszły przepisy, że w nowych budynkach takie rozwiązanie jest niedopuszczalne, ale w starych pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 12.01.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No właśnie, wentylacja. To jest normalne. Tak, by kanał wentylacyjny był równocześnie spalinowym raczej nigdy nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 16.01.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 A nikt nie wziął pod uwagę, że może tam być wpięty np. okap, który jak jest załączany to wywiewa gorące powietrze znad kuchenki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 16.01.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Czy wpinanie okapu w kanał, który ma wloty także w innych mieszkaniach jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.01.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 nie, nie jest dopuszczalne. Okapu prawnie nie wolno wpinać do wspólnie wentylacji grawitacyjnej, chyba, ze taki okap ma osobny kanał, choc to w rozporządzeniu nie jest jasno określone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts