Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędna opinia kominiarska

hedera_helix

Recommended Posts

Witam,

Kominiarz wystawił pozytywna opinie na instalacje pieca gazowego w łazience. Dzisiaj kiedy prowadziłem pracy w łazience zauważyłem ze z otworu wentylacyjnego przez jakiś czas leciało gorące powietrze. Zdecydowałem się na opuszczenie kamery w przewód wentylacyjny. Po kilku próbach udało mi się zauważyć jakieś urządzenie podpięte do mojej wentylacji. Sugeruje ze ktoś na dole jest podłączany piecem do wentylacji na którą dostałem opinie. Teraz mam kilka pytań:

1. Jak mam postępować w tej sytuacji?

2. Czy przewidziana jakaś odpowiedzialność kominiarza za bledną opinie?

3. Jeżeli gość który jest podłączany nielegalnie do mojej wentylacji nie chce odłączać się i nie wpuszcza kominiarza, co mam robić?

4. Jeżeli okaże się że jednak sąsiad ma opinie na te podłączenie (chociaż wątpię) a kominiarz powie że niema więcej wolnych przewodów, jak mam postąpić?

Już zakupiłem piec i zrobiłem wkład kominowy.

• 1 year później...
Jaki jest rok budowy budynku? W blokach z PRLu było stosowane rozwiązanie gdzie wentylacja grawitacyjna (nie kanał spalinowy!) kilku mieszkań była na jednym kanale. Około 1995 roku weszły przepisy, że w nowych budynkach takie rozwiązanie jest niedopuszczalne, ale w starych pozostało.