Jolka Bobek 13.12.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Anno Tulipanno, a Ty nie bruzdowałaś? Czy tylko te króciutkie podejścia na poddaszu zostawiłaś na murze? A może jak sie puszcza kable w rurkach po podłodze to już sie nie bruzduje? Kurczę, tyle tych niewiadomych .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 13.12.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Anno Tulipanno, a Ty nie bruzdowałaś? Czy tylko te króciutkie podejścia na poddaszu zostawiłaś na murze? A może jak sie puszcza kable w rurkach po podłodze to już sie nie bruzduje? Kurczę, tyle tych niewiadomych .. Nie bruzdowali u mnie. Z czego nie byłam zadowolona. No ale nie dogadałam na początku. A elektryk z polecenia, także już machnęłam ręką. Co do kolejności prac, to widzę, że różnie ludzie robią. U mnie wszystko było przed tynkami. Elektryk i hydraulicy pracowali naprzemiennie. Na szczęście to dobrzy kumple i robili tak, żeby nie utrudniać sobie kolejnych prac, nawzajem. Hydraulicy pilnowali, żeby pogodzić kable, elektryk miał wzgląd na umiejscowienie rur. Fajny to był czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 13.12.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 To ja bym też brała na Twoim miejscu. Czas na szukanie stracisz, może coś zaoszczędzisz, a może nie a ten Ci w międzyczasie ucieknie. Jak pokazuje życie dzisiaj nie są czasy Inwestora tylko Wykonawcy i nic się na to nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Ten dom mi przypomina budowle spotykane w Chorwacji te 15 lat temu... [ATTACH=CONFIG]423151[/ATTACH] Mam nadzieje ze po otynkowaniu bedzie lepiej. ������������������ brakuje dziur po kulach... Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 18.12.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dajesz sam tynk czy jakies wodotryski będą? Cena jestem przerażona, mam podobną powierzchnię - to się ma nijak do jakichkolwiek szacunków jakie robiłam w ub. roku jak robiłam założenia do budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.12.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Sam tynk. To i tak jest jedna z niższych cen jakie otrzymałem. Z tym, że tutaj pierwszy raz podczas tej budowy jestem dobrej myśli. Widziałem dwie jego realizacje, jedna w trakcie i wygląda to naprawdę dobrze. Wszystkie kątowniki, listwy itd z najwyższej półki. Knauf 0,031. Elewacja pod badania szczelności. Każda płyta to klej i piana, głębokie pianowanie styku płyt itd. Ma też uzupełnić moje ubytki najcieplejszym klejem i pianami odcinanymi "na ciepło". Jeśli dobrze zrozumiałem... jeśli w tej cenie zrobimy 24-25cm grafitu to będzie wypas. Na gorszych materiałach dostawałem oferty po 180 czy 200zł za metr. A nie widzieli mojego budynku... Zobaczymy. A dziś wspaniałe 700% normy. Coś mi się wydaje , że nawet węgiel i 10 filtrów nie pomogą i reku będzie wyłączona częściej niż się można było spodziewać. W taką pogodę mieć włączony reku na std filtrach to proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.12.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 I kolejny trup w szafie. Dachówki kupiłem ale nie chciałem żeby stały na działce, wiec umowilem sie z firmą Budman na transport z końcem miesiaca lub w pierwszych dniach stycznia. Pisze 20go czy po swietach moga przyjechac czy jednak 2go stycznia, a w odpowiedzi dostaje info, ze miedzy swietami nie jeżdżą a do 9go mają inwentaryzacje. Moge dostac dachówki po 15tym... Nie wierzę... Szukam HDSa. Jak nie znajdę to będę woził chyba osobówka po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dachówki kupiłem ale nie chciałem żeby stały na działce Niezły zonk. Ale dlaczego nie chciałeś? Do mnie teraz by HDS z ciężkim materiałem nie wjechał przez błoto. Więc w zimie zwoziłem materiał jak tylko było gdzie go postawić obawiając się odwilży. I to w niejednym wątku doradzałem - zwozić materiał jak tylko jest gdzie go postawić, nie będzie zawadzał i warunki to umożliwiają. Kradzieże ciężkiego materiału to dla mnie urban legend, a i mission impossible przy odwilży. Targać paletę dachówki zamiast ukraść laptopa - gdzie tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 23.12.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 No faktycznie nie zła kicha :/ Ale myślę, że nie powinieneś mieć większego problemu ze znalezieniem HDSa, a w razie czego wynajmiesz dużego busa (nie wiem, czy pod Ikeą w Katowicach albo Europie Centralnej nie ma busów na minuty do wypożyczenia). W wożenie osobówką się nie baw. U mnie jak dekarzom zabrakło 350 dachówek (półtorej palety) i koniecznie ją musiueli mieć na drugi dzień rano to jechałem z przyczepką do Rybnika. Waga tej półtorej palety to 1200 kg. Nie chciałbyś widzieć jak wyglądała taka jazda przeładowanym o 500 kg zestawem :/ Ja tak i Kaizen raczej też jestem zwolennikiem przywożenia wszystkiego na plac jeśli tylko jest możliwość. Teraz tak samo nic by do mnie nie wjechało, a jeśli nawet to po wyjeździe musiałbym całą ulice sprzątać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.12.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Tylko żeby przy własnym transporcie hurtownia nie próbowała się wypiąć na reklamację uszkodzeń. Bo jak się trafi trup w śród palet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 27.12.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Dawno mnie tu nie było Pandzik nie przejmuj się damy radę po sąsiedzku. Zacząłem wcześniej niż ty a jesteś już dalej niż ja. U mnie to samo, wykonawcy partacze musiałem zmienić ekipę i czekalem ponad 2 miesiące, ale też jakoś poszło, teraz czekam na ekipę od dachu. Jak znajdziesz chwilę mam kilka pytań 1 - co to masz za ekipę na elewację i ile ci biorą ? 2 - jaki styropian planujesz kupić ? 3 - jaki metraż domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.01.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 A za obróbki otworów coś dodatkowo biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 06.01.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czekam też na zakończenie inwentaryzacji aby kupić rynny w Galeco Mikołów. Zdębiałem. Rynny chyba czarne do antracytu być muszą...?! To samo z pasem podrynnowym. Mam rynny PCV2. Do antracytu wziąłem czarne. Pasują bardzo dobrze. Bierzesz bezpośrednio w Mikołowie, czy przez dekarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 06.01.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Zerknij sobie u mnie w dzienniku na pierwszej stronie, dach antracyt ruukki a rynny grafit galeco stal. Kolory bardzo zbliżone do siebie, rynny delikatnie jaśniejsze. Wg. mnie czarny będzie za ciemny do antracytu, chyba, że planujesz jakieś dodatki czarne np. płot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.01.2019 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Zerknij sobie u mnie w dzienniku na pierwszej stronie, dach antracyt ruukki a rynny grafit galeco stal. Kolory bardzo zbliżone do siebie, rynny delikatnie jaśniejsze. Wg. mnie czarny będzie za ciemny do antracytu, chyba, że planujesz jakieś dodatki czarne np. płot... Dzieki Mark. Widzę, ze grafit bylby zdecydowanie za jasny. Nawet okna bylyby ciemniejsze. Wezme czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.01.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Hej pandzik. Widzę, że z wyborem rynien nie najlepiej u Ciebie. Ja nie miałam żadnych problemów z doborem kolorów. Mam dachówkę antracyt, do tego rynny Galeco grafit (PVC). Pasuje idealnie. Ale te stalowe w graficie, rzeczywiście wyglądają na jaśniejsze. Zerknij na moje : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424448 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424449 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424450 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 07.01.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Dzieki Mark. Widzę, ze grafit bylby zdecydowanie za jasny. Nawet okna bylyby ciemniejsze. Wezme czarny. Fajnie że pomogłem Okna doczytałem że bierzecie z Portalux z Mikołowa. Też sie chyba na nich zdecyduję, w miarę przyzwoitą cenę mi dali na wood look + jedynie montażu coś drogawy wychodzi mi, ponad 5000zł ciepłe parapety piana i taśmy wew/zew, pod hst klinaryt zaproponowali.... U Ciebie jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 07.01.2019 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Hejka. Plastiki są ciemniejsze. Bodaj RAL 7023. Efekt masz taki jak Kaszmir. Nie chce mi sie wierzyc ze on ma 7015. Moze kupie plastiki. Zawsze to kilka stowek do przodu. Jak Ci nie zależy na kanciastej rynnie to ja też poszłabym w tym kierunku. Napawał się nimi będziesz przez pierwszy tydzień a potem przypomnisz sobie o nich jak się zatkają. Jak dla mnie te różnice w odcieniach tych matalowych trochę zbyt rażące. To by Cię na pewno wkurzało. A juz żonę na 100%. Ewentualnie jest jeszcze opcja giętych na budowie ale nie wiem jak tam z odcieniami. Anonim takie ma, chyba był zadowolony ale z tego co pamiętam on ma albo czarne albo bardzo ciemny antracyt. Tak to przynajmniej wygląda na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.01.2019 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Właśnie. Czarne mi nie będą pasować do grafitowej elewacji, a stalowe 7015 będą od niej jaśniejsze. Kupię takie jakie ma Anna. Plastiki 7021. Prąd jedzie! Teraz mają pociągnąć od sąsiada po lewej, a w drugim etapie całą naszą drogę mają wpiąć do nowej stacji SN. Tej z prądem z mikołowskiego. Prad ze wsi jest niepewny. Przerwy w dostawie są praktycznie każdego dnia. Fajnie. W lutym elektryk mnie podepnie do skrzynki. Dekarz czeka w cuglach. Membrana dzielnie opiera sie naturze. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.01.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Hej pandzik! Gratuluję podjęcia decyzji w sprawie rynien No i prądu!!! Ale u Was zima! U nas, póki co, aura łaskawa. O rynnach jeszcze nic nie mogę powiedzieć, za krótko są na dachu Ale ja zdecydowałam się na PVC z pełną świadomością W obecnym domu są rynny z PVC, ok. 20-letnie i poza ściemnieniem (z ciemnego brązu na prawie grafit), wszystko z nimi ok. Nie jest to dla mnie istotny element, więc nie chciałam przepłacać. Stalowe rynny zniechęciły mnie na wystawach (może źle trafiłam). Wszystkie były porysowane. Nie wiem, czy udałoby się dopilnować majstrów, żeby nie porysowali ich w trakcie montażu. Na PVC nic nie widać, no i nie zardzewieje, w razie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts