Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator o3ozon - opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 919
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam taki zamiar . https://o3ozon.pl/chlodnica-nagrzewnica-freonowa-5-5-9kw-p-233.html

plus jednostka zewnętrzna . Bardziej chodzi mi o ogrzewanie w okresach przejściowych i wykorzystanie nadmiaru energii z fotovoltaiki.

Niestety w tym kraju można sprzedać wszystko.

Chłodnica-nagrzewnica freonowa o mocy 9 kW przy przepływie powietrza 1500m3/h czynnik r410, r32

Ktoś ma niezłą wyobraźnię, że sprzedaje takie systemy jako DIY

1500 m3/h i moc 9 kW to delta T = 18 K

Jeśli w domu masz 25 st i uruchomisz taką klimatyzację to z nawiewu poleci 8 st C.

Czy ten sam sprzedawca ma w ofercie nawiewniki, z których nie będzie lała się woda gdy zaczną nawiewać powietrze o tak niskiej temperaturze.

Zapewne jak przybędzie reklamacji to wymyśli kolejny patent

Jak Bogusław, który sprzedaje wentylatory do grzejników twierdząc że to klimatyzacja, a teraz gratis dorzuca rynienkę na skropliny bo się zorientował co to punkt rosy ;)

• 4 months później...

Kupiłem najtańszy cwp200 za 3200zl. W środku wentylatorki firmy MM Września https://mplusm.com.pl/wpa-06.html sterowane regulatorem obrotowym tyrystorowym rs1-400. Bypass poprzez wyłączenie jednego wentylatora? Jest jakieś zabezpieczenie przed zamarznięciem ale brak grzałki do podgrzewania na czerpni.

IMG-20231004-193151.jpg

A to sterowanie

IMG-20231004-193447.jpg

Edytowane przez ololek

Urządzenia ma CE.

Masz linka do tej deklaracji?

https://www.cemark.pl/deklaracji-zgodnosci/

CE to deklaracja producenta. Producent DEKLARUJE (nikt nie bada i daje żadnego certyfikatu) że produkt jest zgodny z ... No a z czym, to producent podaje w deklaracji. Taki dokument. Nie mogę znaleźć dla o3ozon.

Dla przykładu deklaracje konkurencji:

https://cennik24.pl/static//attachments/attachment_64f9d52d889ba3_07192713.pdf

https://thesslagreen.com/wp-content/uploads/DT_APH650h_05.2020.1.pdf (tu na końcu)

Dostałeś coś podobnego na papierze razem ze sprzętem? W ogóle z dokumentacją słabo - na stronie nie widzę (przeoczyłem?) nawet instrukcji. Na stronie rekuperatora jest tylko zrzut strony w PDF.

• 3 weeks później...

Cześć, planuję kupić rekuperator CWPP 420 z wymiennikiem entalpicznym. Zauważyłem, że są dwie wersje cenowe tańsza i droższa. Czy warto dopłacić ok. 1000 zł do lepszego sterownika oraz wentylatorów "niemieckiej firmy"? Chyba, że różnią się czymś więcej? Zastanawiam się, również do jakiego wymiennika warto dopłacić, są między dostępnymi większe różnice?

Alternatywnie zastanawiam się jeszcze nad CPW 500 oraz kilku forumowiczów polecało Weber Req Premium 500. Ma ktoś może z nimi porównanie względem CWP420? :)

• 2 months później...
  • 5 weeks później...

Przyszedł czas na zakup rekuperatora.

Patrząc na cenę pierwszych rekuperatorów z brzegu o wydajności około 300 m3 wydawała mi się atrakcyjna cena o3ozon.

Ale dochodząc do etapu gdzie przeczytałem całe 46 stron tego wątku oraz upatrując sobie A-300 jon16 EC EPP cena wyszła nie atrakcyjna bo na ten moment wynosi ona 7799 zł. Jest to jedyny model, który posiada automatyczny bypass mechaniczny (chyba że coś pominąłem).

Cena nie mała i zastanawiam się czy warto.

Ma może ktoś coś alternatywnego w podobnych pieniądzach?

A-300 są drogie. Z tych mniejszych jest to jedyny model, który ma bypass mechaniczny (ręczny lub automatyczny).

A jakby do tego jeszcze chcieć wymiennik entalpiczny to cena już prawie 9 tys. zł.

Ktoś to kupował i sprawdzał czy wszystko działa?

Edytowane przez KarolPr

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witam

Od jakiegoś czasu rozważam zakup rekuperatora od o3ozone bo mam z nimi świetny kontakt, ale zastanawiam się nad jego sprawnością i czy warto to zrobić,  mimo że już mają od dawna wymienniki przeciwprądowe, przez najbliższe 12 lat pobór prądu mnie nie interesuje. Chłodnica glikolowa przed rekuperatorem też zabezpieczy wymiennik przed zamarzaniem. 

Bardziej mnie interesują hałasy,  praca,  obsługa itp.

• 1 month później...

Witam, jestem posiadaczem centrali A300 z epp. Mam taki problem ze na sterowniku pokazuje mi nadmuch powietrza o temperaturze max 6-7 stopni C wiecej niz jest w czerpni, gdzie faktycznie nadmuch wynosi 18 stopni, przy temp w domu 21 stopni, temp zew 5 stopni. Ktoś cos doradzi ?