Skowronkow 13.09.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Witam wszystkich. Znalazłem tylko stare dyskusje ( z 2006 roku) na temat, czy można ocieplić dom grubsza warstwą niż w projekcie.Proszę o informację, czy obecnie nie ma problemów przy odbiorze, jeśli zmienię ocielenie z 15 cm styropianu na 20 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 13.09.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Nie ma z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.09.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Ponoć obowiązuje iluś procentowa odchyłka w wymiarach hm chyba 3 % więc jeśli na 100 cm będziesz miał 103 to jest w normie. To nie jest problem więc. Gorzej jest jak ściana domu stoi w przepisowych odległościach od granicy działki/ domu sąsiada itd ... są tacy co się 1 cm czepiają nie mówiąc już o 5 cm. No i jeszcze dochodzi okap dachu skrócisz go o 5 cm jeśli nie wziąłeś go pod uwagę podczas budowy dachu, niby nic ale zmienia się lekko odległość chroniąca ścianę przed deszczem. Jak już masz krótki okap to może to przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Skowronkow napisał: Proszę o informację, czy obecnie nie ma problemów przy odbiorze, jeśli zmienię ocielenie z 15 cm styropianu na 20 cm. Teoretycznie masz 2% tolerancji wymiarów. Ale nie dotyczy to odległości od granicy działki. Ale tak naprawdę to pytaj geodety i kierbuda, czy podpiszą się, że wszystko zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.09.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Kemotxb napisał: No i jeszcze dochodzi okap dachu skrócisz go o 5 cm jeśli nie wziąłeś go pod uwagę podczas budowy dachu, niby nic ale zmienia się lekko odległość chroniąca ścianę przed deszczem. Jak już masz krótki okap to może to przeszkadzać. Przecież okapu nie dotyczy odległość 4m (z otworem) lub 3m (bez otworu). Do okapu jest przepis w Warunkach Technicznych: § 12. 5. Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.09.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Lew2 napisał: Przecież okapu nie dotyczy odległość 4m (z otworem) lub 3m (bez otworu). Do okapu jest przepis w Warunkach Technicznych: § 12. 5. Odległość od granicy z sąsiednią działką budowlaną nie może być mniejsza niż: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejściem, a także do takich części budynku jak galeria, taras, schody zewnętrzne, pochylnia lub rampa, a czy ja napisałem że okap przedłuży ? napisałem że grubsze ocieplenie to krótszy okap względem ściany a nie granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.09.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Kemotxb napisał: a czy ja napisałem że okap przedłuży ? napisałem że grubsze ocieplenie to krótszy okap względem ściany a nie granicy działki. Aaa sorry. Myślałem, że chodzi Ci o to, że nie można wydłużyć okapu, żeby wystawał tyle samo po pogrubieniu styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skowronkow 13.09.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 OK. dzięki za odpowiedzi. W sumie bardziej obawiałem się przepisów, ale widzę, że to chyba nie problem, ale w ogóle nie myślałem o krótszym okapie, a więźba już wycięta. Okap mam 80 cm. To dużo czy mało? i czy w konsekwencji te 75 cm to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.09.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 80 cm to już spory okap, więc 75 cm to chyba nie będzie odczuwalne, nie wiem z reszta jaki ten dach masz bo długość okapu musi być dopasowana do dachu, wysokości budynku no i wizualnie też. Ja przy dwuspadowym do bólu prostym dachu o kącie 40 stopni mam 65 cm na ścianie głównej i 60 cm na ścianie bocznej/szczytowej i hm nie jest to dużo. Tam gdzie rynna jest dodatkowy "pas" tworzony przez samą rynnę więc jakieś 10 cm okap robi się dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 14.09.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 wszystko zależy od kierbuda, geodety oraz nadgorliwości nadzoru. w jednych rejonach Polski przyjeżdżają i się czepiają wszystkiego - w innych w ogóle ich nie ma przy odbiorach. Jeżeli kierbud podpisze, geodeta podpisze i nie zamierzasz robić odbioru częściowego tylko od razu docelowy to ja bym zaryzykował. Jeszcze dużo zależy od życzliwych sąsiadów, którzy pismem spowodują, że jednak inspekcja zawita do Ciebie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts