Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne na działce rolnej - (w trakcie przekształcnia na budowlaną)

wojtf23

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie jak wygląda sprawa z przyłączem energetycznym na działce rolnej. Czytałem gdzieś że można zrobić przyłącze do studni albo altany.

Czekam aż pojawią się nowe warunki zabudowy. Widziałem nowy plan i będzie moja działka miała warunki zabudowy mieszkaniowej lecz nie wiem jeszcze kiedy podpiszą nowy plan. Chciałbym sobie powoli uzbrajać działkę ponieważ jak będą nowe warunki chcę się zacząć budować. Dlatego moje pytanie z przyłączem energetycznym.

Wszędzie piszą że na studnie można ale tam chyba jest taryfa "C" albo na altanę a co zrobić żeby dali taryfę G11??? Tak samo co później jak zacznę budowę. Bo wiadomo jak się stara o przyłącze to trzeba określić się ile KW. Tu właśnie kolejny problem.

Miło by było jakby ktoś kto miał podobną sytuację podzielił się informacjami.

Edytowane przez wojtf23

A jakiej klasy jest to rola? Zauważ, że fakt, że w MPZP działka będzie przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową, nie oznacza, że nie trzeba jej będzie sobie potem odrolnić. Jak klasa wysoka, to odrolnienie powyżej 5ar jest płatne. Ale to nie ma wiele wspólnego z przyłączem - tak tylko nawiązałem do działki rolnej.

Klasa IV 29,5 Ara.. Z tego co słyszałem i widziałem każda działka pod zabudowę jest rolna ale musi mieć MPZP i nie słyszałem o odrolnianiu jeżeli jest MPZP. Odrolnianie z tego co wiem a mogę się mylić jest w tedy jeżeli robią nowy plan i ludzie zgłaszają że chcą odrolnić i wtedy gmina czy urząd uwzględnia lub nie prośbę (uwagę) o tzw. odrolnienie - przekształcenie działki lub jak nie ma w ogóle MPZP to w tedy się odralnia. Ale to jest moja wiedza i mogę się mylić.

Chyba że ci chodziło o Wyłączenie gruntu z produkcji rolnej. To niestety każdy kto będzie składał PnB musi to zrobić.

Edytowane przez wojtf23

bertha za wylaczenie z produkcji rolnej kazdy grunt trzeba oplacic nawet klasy VI - 78tys zl za hektar. Powyzej 500m2. Oczywiscie pierwsze 500m2 jest bez oplat. Chyba ze gdzies przeoczylem nowelizacje ale z tego co czytalem to od 1995 roku sie to robi tylko kiedys byly inne stawki. I nie wazne czy ktos przeksztalcil dzialke czy kupi dzialke z MPZP to i tak przed zlozeniem PnB trzeba to zrobic i zaplacic lub nie.