Mareks77 18.09.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Stosujesz jeden z nich w zależności od sytuacji.Ogólnie to okapnik można stosować na tarasach i balkonach ale na większych wysokościach np. taras nad garażem itp. Jeśli Twój taras ma wysokość ok 1m to z okapnika bym zrezygnował a całość tarasu także i jego boki oraz ewentualne schody pokrył bym płytkami po uprzednim zasmarowaniu szlamem izolacyjnym całości.Na pionowych ścianach tarasu lub na okapniku jeśli jest zastosowany w miejscach gdzie prostopadle dochodzą fugi płytek będzie się odkładać osad, brud i inne nieczystości.To jest normalna sprawa gdyż we wklęsłą fuge najpierw są z płytek spłukiwane wszystkie nieczystości a następnie spadek który jest zastosowany powoduje że spływają one z nurtem wody na obrzeże.Tam często te nieczystości się odkładają tworząc z czasem po roku lub dwóch widoczne osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.11.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Kilka lat temu byłem w identycznej sytuacji... w tym roku musiałem skuć wszystkie płytki i wylewkę z tarasu Mój taras ma ok. 30 m kw., jest "dostawiony" do domu. Ściany o wysokości ok. 1,5 metra, z tego około 70 cm nad ziemią. Wewnątrz piasek, a na wierzchu zbrojona płyta betonowa. Do tego momentu wszystko było OK. Kilka lat temu postanowiłem położyć na tarasie gres. Wykonawca stwierdził, że położy izolację na płycie betonowej (w postaci folii), na tym wylewka (ze spadkiem) i gres. Tak też zrobił, mimo że miałem wątpliwości ale zapewniał mnie "będzie pan zadowolony" Już po 2 latach na fugach pojawiły się wapienne zacieki, pierwsze płytki zaczęły się odspajać, po kilku latach prawie wszystko się odspoiło. W tym roku musiałem wszystko skuć i wywalić (płytki, wylewkę i "izolację"). Płyta betonowa i ściany były suchutkie. Co teraz zamierzam zrobić? Jeszcze raz wylewka ale już bez żadnej izolacji - bezpośrednio na beton. Na to po wyschnięciu - farba posadzkowa do betonu. Rozmawiałem z ostatnio z wieloma wykonawcami i wiekszość twierdziła, że gres na niezadaszonym tarasie to zło - wcześniej czy później odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.11.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 pomyśl nad żywicą albo "kamienny dywan" Nie testowałem tego ale zamierzam u siebie zrobić i zobaczę jak to faktycznie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.11.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Też o tym myślałem. Znalazłem też bardzo fajny system posadzkowy na tarasy, coś jak"kamienny dywan" ale z odprowadzeniem wody - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Długo myślałem ciepło o kamiennym dywanie. Ale w końcu doszedłem do wniosku, że to niepraktyczne. Woda się przesączy. Ale kurz, brud, błoto, piasek i inne syfy wnikną i zostaną. Nie da się tego doczyścić. Zabije się z czasem i będzie niefajnie.Chyba, że wersja zalana żywicą i woda będzie spływała powierzchniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.11.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 ja bede robił zzalaniem żywicą , wzorki z innego koloru zrobię) bez zalania to trzeba kombinować z jakąś powłoką drenują no i masz rację że syf zalepi wszystko i brzydko bedzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts