Remiks 28.09.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Dobrze że edytowałeś tego winka;-) Zwał jak zwał, nadruk na klawiszu albo jego brak, chodziło o wyłącznik chwilowy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Znowu ? Jaki znowu wyłącznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.09.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Znów/znowu, włącznik/wyłącznik/ łącznik;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 28.09.2017 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Da się pod warunkiem, że będzie sterowanie tylko z dwóch miejsc. Wstawienie jednego krzyżowego pomiędzy podwójne schodowe nie ma racji bytu. A mógłbyś narysować ten schemat jak to ma wyglądać ? :/ Może i bym dał radę ale na wszelki wypadek.. I wtedy nie będę musiał wkładać dodatkowych kabli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 A mógłbyś narysować ten schemat jak to ma wyglądać ? :/ Może i bym dał radę ale na wszelki wypadek.. I wtedy nie będę musiał wkładać dodatkowych kabli ? "Wygumować" łączniki krzyżowe z postu #12 tego wątku, i...gotowe:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 01.10.2017 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 (edytowane) "Wygumować" łączniki krzyżowe z postu #12 tego wątku, i...gotowe:rolleyes: Nie ogarniam tego Udało mi się wciągnąć więcej kabli (może być teraz o 1 lub 2 za dużo - ale to nie problem), musiałem trochę rozkuć bo mi coś blokowało, ale już jest git. Nie wiem tylko jak te kable wpiąć. Mógłbyś mi wytłumaczyć lub narysować, który kabel do której 'dziurki' podłączyć ? Tutaj jest link do zdjęć,które pokazują jakie kable są w prawej i lewej puszce oraz tył wyłącznika (w załączniku nie mogłem dodać bo jakiś problem był - może za dużo ważą). Jedyne co zrobiłem to jak w lewej puszki mi przychodzą kable z lampy do jednej żarówki i do drugiej to je połączyłem, żeby szły do prawej puszki (bo tak rozumie z tego schematu co wysłałeś w poście #12 - jak jest źle to mogę to zmienić). PS: Niebieski kabel ten co przychodzi od lampy jest już podłączony to te pozostałe niebieskie (x2) są wolne). Edytowane 1 Października 2017 przez GreEw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 04.10.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Czyli nic z tego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.10.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Nie w tym rzecz.Dostałeś, kolego, schematy.Teraz, po oznakowaniu/znalezieniu/opisaniu każdego przewodu/żyły przewodu należy podłączyć je zgodnie ze schematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreEw 04.10.2017 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Nie w tym rzecz. Dostałeś, kolego, schematy. Teraz, po oznakowaniu/znalezieniu/opisaniu każdego przewodu/żyły przewodu należy podłączyć je zgodnie ze schematem. Czyli takie coś ? Wpięcie kabli w byle jaką dziurkę nie ma znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.10.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Witam, wytłumaczy mi ktoś jak podłączyć żyrandol ? Jak podłączyć żyrandol w nowej i starej instalacji? http://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/23024-jak-podlaczyc-zyrandol-w-nowej-i-starej-instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markkm1 13.10.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Witam serdecznie i jednocześnie proszę o pomoc w podłączeniu światła, mój zamysł przerósł moje możliwości. Sytuacja wygląda następująco; stare budownictwo, długie- wąskie pomieszczenie, jeden punkt świetlny i jeden włącznik, w puszce włącznika dwa przewody niebieski i czarny (w nim jest napięcie, choć nie wiem skąd dochodzi), światło działa. Między włącznikiem, a punktem świetlnym kable schowane pod tynkiem i nie znajduję żadnych innych elementów instalacji elektrycznej. Aby podnieść komfort korzystania z łazienki (przejściowej) chciałem rozszerzyć oświetlenie do dwóch punktów świetlnych i dwóch włączników schodowych po obu stronach łazienki. Zamontowałem drugi punkt świetlny i drugi włącznik (obydwa schodowe) a między nimi rozciągnąłem kabel z czterema przewodami; czarny, brązowy, niebieski, zielony. Problem w tym, że kiedy wziąłem się za podłączanie zaczęło się pod górkę, nie mogę sobie poradzić. Chcę wchodząc do łazienki włączać jednym włącznikiem obydwa światła, a wychodząc z drugiej strony obydwa wyłączać drugim włącznikiem. Czy mógłbyś opisać jak to osiągnąć lub przesłać mi jakiś schemat takiego podłączenia, bądź wprowadzić zmiany na moim? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Witam serdecznie i jednocześnie proszę o pomoc w podłączeniu światła, mój zamysł przerósł moje możliwości. Sytuacja wygląda następująco; stare budownictwo, długie- wąskie pomieszczenie, jeden punkt świetlny i jeden włącznik, w puszce włącznika dwa przewody niebieski i czarny (w nim jest napięcie, choć nie wiem skąd dochodzi), światło działa. Między włącznikiem, a punktem świetlnym kable schowane pod tynkiem i nie znajduję żadnych innych elementów instalacji elektrycznej. Aby podnieść komfort korzystania z łazienki (przejściowej) chciałem rozszerzyć oświetlenie do dwóch punktów świetlnych i dwóch włączników schodowych po obu stronach łazienki. Zamontowałem drugi punkt świetlny i drugi włącznik (obydwa schodowe) a między nimi rozciągnąłem kabel z czterema przewodami; czarny, brązowy, niebieski, zielony. Problem w tym, że kiedy wziąłem się za podłączanie zaczęło się pod górkę, nie mogę sobie poradzić. Chcę wchodząc do łazienki włączać jednym włącznikiem obydwa światła, a wychodząc z drugiej strony obydwa wyłączać drugim włącznikiem. Czy mógłbyś opisać jak to osiągnąć lub przesłać mi jakiś schemat takiego podłączenia, bądź wprowadzić zmiany na moim? Z góry dziękuję. Podkuj w suficie bruzdę pomiędzy jedną lampą a drugą i podciągnij pomiędzy nimi przewód tak aby obie lampy zapalały się razem czyli łącząc żarówki równolegle. Następnie podłącz dwa włączniki i swój czterożyłowy kabel pomiędzy nimi według tego schematu. Przewody N oraz L z tego schematu z pominięciem istniejącej tam żarówki podłacz do dwóch przewodów w swoim starym włączniku. Jeśli dalej masz wądpliwości przeczytaj to: http://elektrykadlakazdego.pl/wylacznik-schodowy-uzupelnienie/ Edytowane 13 Października 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.10.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Doradzaj, doradzaj. Tylko że z rozpędu o czymś ważnym zapomniałeś, kolego Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markkm1 13.10.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 kucie nie wchodzi w grę, muszę sobie poradzić z tym co narysowałem. Tym niemniej dzięki za chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.10.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 markkm1 mimo że masz w wyłączniku czarną i niebieską żyłę to raczej nie masz tam N-a, po drodze jest pewnie puszka gdzie to wszystko połączono. Raczej nie da się tego połączyć tak jak myślisz ze schodowymi, bez kolejnej ingerencji w okablowanie, chyba że coś źle opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.10.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 kucie nie wchodzi w grę, . To sobie kup lampę naftową. Też będzie widno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts