Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wjazdem na posesje

Recommended Posts

Witam. Projekt wjazdu zaklada odtworzenie rowu z kazdej strony po 5 metrow. Pod wjazdem mam wkopac tez 5 metrow rury SN8 400mm...dodam ze jest trudno dostepna i droga....ogolnie daje to 10m rury... Problem polega na tym ze przy drodze nie ma zadnych rowow i dlaczego ja mam to robic skoro lezy to w pasie drogowym...malo tego dzisiaj przyjechala koparka i chcielismy wjazd wykopac ale okazalo sie ze ida tam kable swiatlowodowe i telekom...nikt nie chce podjac sie kopania...jaka jest mozliwosc aby sie odwolac od takiego projektu? Dodam ze rok temu wylewali nowy asfalt i robili wszystkie zjazdy ale zadnych rowow nie kopali i nie robili zadnych przepustow...co mam dalej robic? Pomozcie

.... chcielismy wjazd wykopac ale okazalo sie ze ida tam kable swiatlowodowe i telekom...nikt nie chce podjac sie kopania...jaka jest mozliwosc aby sie odwolac od takiego projektu? Dodam ze rok temu wylewali nowy asfalt i robili wszystkie zjazdy ale zadnych rowow nie kopali i nie robili zadnych przepustow...co mam dalej robic? Pomozcie

Okazało się ??? To na mapie do celów projektowych ich nie było ??? Teoretycznie, powtarzam teoretycznie może (choć NIE POWINNO) się zdarzyć, że czegoś nie zgłoszono do inwentaryzacji po wykonawczej, ale nie wiem jak dokonano odbioru takiej inwestycji.

Obecnie nie ma obowiązku przeprowadzania wywiadu branżowego do mdcproj, gdyż od wielu lat jest obowiązek inwentaryzacji na koniec inwestycji i teoretycznie nie ma prawa aby coś nowego nie pokazało się na mapie. Światłowodów za pruskich czasów nie było w zwyczaju kłaść, więc jest to współczesna obsuwa. Takie kichy najczęściej zdarzają się, gdy mapę wykonuje geodeta spadochroniarz nie znający terenu i za "przystępną" cenę usługi. Tubylcy wiedzą co gdzie i kiedy się działo i takie braki na mapie wyłapią i zlokalizują. Najsampierw do odpytania wykonawca mapy dcproj. Coś to dziwnie wygląda.