Voltair 25.09.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam, Około 3 miesiące temu wymienialiśmy okna w całym domu, ze starych drewnianych na plastikowe 3-szybowe. Okna były wstawione przez profesjonalną firmę, która stare ramy okien musiała ciąć i wyrywać (grube belki - stary, 50-letni dom). Ubytki w murach, zostały zakitowane/zagipsowane oraz zamurowane i pomalowane - wszystkie pomieszczenia były wentylowane 24/7, aby wyschła każda warstwa zabezpieczenia. Po wykończeniu okien, zostały one umyte środkiem Mr Muscle do szyb. Drugiej nocy od zamontowania pojawiły się pierwsze zaparowania od strony zewnętrznej, które nas zaniepokoiły. Powstała rosa, która zakrywała 90% powierzchni szyby. Myśleliśmy, że nowe okna muszą się "zaklimatyzować", przyzwyczaić do temperatur itp. Jednorazowy problem ustąpił, ale przez ostatnie tygodnie pojawia się znów - coraz częściej, zawsze w nocy. W chwili kiedy piszę tego posta (godz. 00:45) przez moich 6 okien (pokój rogowy) nie widzę praktycznie nic. Aby dostrzec coś na zewnątrz mam jedynie skrawek szyby na rogach, który nie jest zaparowany. Rosa jest praktycznie na całej szybie w kształcie zaokrąglonego prostokąta, bez żadnych większych kropel, bez skraplania, bez zacieków. Czytałem o podobnych przypadkach i niektórzy opisują to jako zaletę izolacyjności cieplnej, ale czy tak jest też w moim przypadku? Jest to usterka czy prawidłowe funkcjonowanie 3-szybowych okien? Poniżej dodaję zdjęcia poglądowe. Dodatkowo zrobiłem grafikę, która ilustruje opisany problem, gdyż zdjęcia dokładnie tego nie pokazują. (alternatywny link: https://zapodaj.net/images/3993d86cee4ed.jpg) Czego to może być przyczyną? Pozdrawiam Voltair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.09.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 No ale to może humanista i warto wyjaśnić.... Para skrapla się, gdy wilgotne powietrze styka się z powierzchnią o niższej temperaturze i oziębia się po czym następuje skraplanie nadmiaru wilgoci na tych powierzchniach. Zjawisko występuje na szybach samochodowych, na których nad ranem pojawia się szron ze skroplonej pary wodnej z cieplejszego powietrza atmosferycznego. Powietrze rankiem szybciej się ogrzewa niż zimna szyba auta. Twoja szyba jest zimną płaszczyznę, na której przy odpowiednio wysokiej wilgotności, może tworzyć się kondensat. To dobrze, świadczy to o dobrej ciepłochronności szyb. Z pomieszczenia przedostaje się na zewnątrz tylko niewielka ilość ciepła, wobec czego szyba zewnętrzna jest zimna. Szron czy para wodna osiadające wiosną lub jesienią na zewnętrznych powierzchniach szyb to jednoznaczny dowód na ich dobrą izolacyjność. Ciesz się z nowych i ciepłych okien ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 26.09.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Piękny wykład Ale i tak co roku wiosną i latem będą podobne posty się pojawiać A jakoś nie dziwi teraz zbieranie wody z szyb w aucie do tego przywykliśmy choć szlag człowieka trafia Choć z drugiej strony mamy klienta który tego zjawiska pojąć nie może i nie może się z nim pogodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Gdyby rządził mądry król a nie chciwośc handlujących oknami, to byłby ustawowy obowiązek wykonania wentylacji mechanicznej z odzyskiem PRZED założeniem szczelnych okien. Może mądrzy doradcy króla raczyli by zauważyć jakiś związek okien z wentylacją. Niektórzy łaskawie zauważają jakiś związek między gruntem a fundamentami, a reszta budynku to najczęściej przypadkowe zbiory rozłączne. Ale podobno budować każdy może, ci przytomni przynajmniej szukają wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Zjawisko występuje na szybach samochodowych, na których nad ranem pojawia się szron ze skroplonej pary wodnej z cieplejszego powietrza atmosferycznego. A jak wyjaśnisz brak szronu na szybach w samochodzie pod wiatą, chociaż tuż obok zaparkowany pod chmurką ma oszronione? Może mądrzy doradcy króla raczyli by zauważyć jakiś związek okien z wentylacją. Wyjaśnij mi, jaki jest związek wentylacji wewnątrz domu z parowaniem szyb od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.09.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Co ma piernik do wiatraka?Szyba załadowana jest na ZEWNĄTRZ a nie od środka pomieszczeniaPod wiatą powiadasz....a co wtedy masz na wiecie? Sucho ? Czy też mokro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.09.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Gdyby rządził mądry król a nie chciwośc handlujących oknami, to byłby ustawowy obowiązek wykonania wentylacji mechanicznej z odzyskiem PRZED założeniem szczelnych okien. Może mądrzy doradcy króla raczyli by zauważyć jakiś związek okien z wentylacją. Niektórzy łaskawie zauważają jakiś związek między gruntem a fundamentami, a reszta budynku to najczęściej przypadkowe zbiory rozłączne. Ale podobno budować każdy może, ci przytomni przynajmniej szukają wiedzy. Sranie w banie! Jeszcze raz - sranie w banie! Mam WG i wszystko jest w najlepszym porządku, więc nie pisz bzdur! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Sranie w banie! Jeszcze raz - sranie w banie! Mam WG i wszystko jest w najlepszym porządku, więc nie pisz bzdur! I masz szczelne okna przy wentylacji grawitacyjnej? Bez nawiewników czy przerw w uszczelkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 To dobrze, świadczy to o dobrej ciepłochronności szyb. Dokładnie tak.. i to powinien być wyznacznik dobrych okien.. jak nie mają teraz pary.. to znaczy - liche okna ..ja bym się martwił jak by tego zjawiska nie było. Jest i potwierdza.. okno nie przepuszcza zbyt wiele ciepła.. Stąd szyba nie jest na tyle ciepła i może się osadzać kondensat. Sranie w banie! Jeszcze raz - sranie w banie! Mam WG i wszystko jest w najlepszym porządku, więc nie pisz bzdur! A czemu miało by nie być.? Przecież.. kupuje się szczelne okna, aby je później perforować nawiewnikiem .. lub trzymać w rozszczelnieniu- ale dział.. i generuje tylko straty ciepła.. no ale .. zawsze można się przydusić.. do 80% wilgotności.. Nie piszę o Tobie, ale taka pokusa "istnieje" wtedy nie potrzeba reku.. bo straty będą niskie, ale kosztem zdrowia .. #4 Od zewnątrz zaparowane - nie od wewnątrz.. cała masa ślepaków A jak wyjaśnisz brak szronu na szybach w samochodzie pod wiatą, chociaż tuż obok zaparkowany pod chmurką ma oszronione? To takie fajne zjawisko .. zwie się radiacja .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.09.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 parowanie czy zamarzanie od strony zewnętrznej dobrze świadczy o szybach - oznacza że nie ogrzewasz otoczenia . u mnie jest tak samo. przy samych ramach nie paruje, bo rama ma kiepskie parametry w porównaniu do szyby i ta część szyby jest podgrzewana stratami z domu. wiąże się z tym jednak jeden problem - w mojej okolicy powietrze raczej zanieczyszczone w sezonie grzewczym (także już obecnie), zatem z tą parą skrapla się sporo syfu. zdarza się, że w jeden dzień po umyciu okna nadają się do ponownego mycia, jeśli akurat są takie warunki atmosferyczne... problem skraplania nie występuje, jeśli zdążymy zasłonić okno roletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.09.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Gdyby rządził mądry król a nie chciwośc handlujących oknami, to byłby ustawowy obowiązek wykonania wentylacji mechanicznej z odzyskiem PRZED założeniem szczelnych okien. Może mądrzy doradcy króla raczyli by zauważyć jakiś związek okien z wentylacją. Niektórzy łaskawie zauważają jakiś związek między gruntem a fundamentami, a reszta budynku to najczęściej przypadkowe zbiory rozłączne. Ale podobno budować każdy może, ci przytomni przynajmniej szukają wiedzy. Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Tu chodzi o parę na zewnątrz. A poza tym ta chciwość to raczej w kieszeni Inwestorów, którzy nie mają ochoty słuchać o jakichkolwiek dodatkach które mogą się w oknach przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 26.09.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 przy samych ramach nie paruje, bo rama ma kiepskie parametry w porównaniu do szyby i ta część szyby jest podgrzewana stratami z domu. to czemu szyba na obwodzie jest zimna ? a na srodku ma wyzsza temperature skoro jest podgrzewana jak mowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.09.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 to czemu szyba na obwodzie jest zimna ? a na srodku ma wyzsza temperature skoro jest podgrzewana jak mowisz? [ATTACH=CONFIG]397592[/ATTACH] Pokazujesz zdjęcie w innych warunkach (zimno na zewnątrz). Do tego pewnie nie ma jeszcze ciepłej ramki i to "po niej ciągnie zimno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 26.09.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Pokazujesz zdjęcie w innych warunkach (zimno na zewnątrz). Do tego pewnie nie ma jeszcze ciepłej ramki i to "po niej ciągnie zimno" racja, z zewnatrz inaczej wyglada. Edytowane 26 Września 2017 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 OK , niestarannie rzuciłem okiem i nie zauważyłem "zewnętrznej strony ". Rzeczywiście rosa po zewnętrznej dobrze świadczy o małych stratach przez szybę. Obserwowałem to na szklanej elewacji nowego budynku, wełna za taflą dobrze izoluje i była rosa; na skraju tafli przy metalowych mocowaniach - rosy brak. Operetę przyjmuję, co nie zmienia mojego podsumowania tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pokazujesz zdjęcie w innych warunkach (zimno na zewnątrz). Do tego pewnie nie ma jeszcze ciepłej ramki i to "po niej ciągnie zimno" "błąd" ciepło szybciej zasuwa - na zewnątrz.. " nie gości" na skraju okna zbyt długo - przez co obniża się temp i mamy "efekt wchodzenie zimna". W sumie to "fajnie" by było tak sobie móc obrócić ten efekt.. np rękę do wrzątku włożyć . I kolejna sprawa - widać na termogramach: efekt konwekcji - tj (zwę sobie to efektem szafy) chodzi oto, że powietrze tworzy dołem klin i grubszą warstwę przyścienną, przez co "lepiej" izoluje, to pociąga spadek temp między warstwami (powietrzem a szybą).. górą jest odwrotnie.. ciepłe powietrze bardziej "omiata" ramę i dostarcza jej więcej energii, przez co jest cieplejsza. Osobiście czekam finału swojego remontu: gdzie oczekuję, że szyby w okna pokryją się szronem, całe - bez wyjątku na boczne ramki.. takie naturalne potwierdzenie dobrej izolacji (chodzi oczywiście od zewnątrz). Bertha Czujność rewolucjonisty Cię "zgubiła" ale się chwali.. że czaisz blues'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 26.09.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 A rzuce jeszcze dwa pytanka:1. okna dachowe sa wiekszosc czasu zaparowane/zaszronione. To znaczy ze maja lepsze pakiety?2. Jedne okna teoretycznie z takim samym pakietem paruja, a drugie nie (w tym samym czasie). Co to oznacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 - Radiacja .. - Dane więcej danych.. może np większy strumień ciepła ucieka.. przez co jest wyższa temp na powierzchni zewnętrznej = brak pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voltair 27.09.2017 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam, Widzę że zrobiłem małe zamieszanie moim tematem. Chciałem tylko upewnić się czy faktycznie w moim przypadku nie jest to jakaś wada, gdyż nie spotkałem się aż z takimi zaparowaniami. Nie znam się, nie widziałem czegoś takiego na oczy, postanowiłem zapytać mądrzejszych, nie trzeba od razu ludzi krytykować... Cóż mogę więcej powiedzieć, hejty zawsze były i będą, ludzi się nie zmieni. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.09.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Popatrz, dwa jednozdaniowe, nic nie wnoszące posty zostały usunięte - brawo, tak powinno zawsze być. Przyznaję, na początku jak u siebie w domu zobaczyłem to zjawisko też się zdziwiłem, wszak byłem przyzwyczajony do typowo mieszkaniowego parowania okien od wewnątrz. A w domu na odwrót... żałuję tylko, że nie zrobiłem rekuperacji. W wykończonym domu będzie to trudniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts