przemo1 27.09.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Jak dodanie zaworu mieszającego _i_ pompy może być prostsze od dodania samego zaworu? Jeszcze pytanie - ta pompa miałaby pracować cały czas? Zaproponowane rozwiązanie ma pompę IBO ciągnącą 46W na pierwszym biegu. Niech popracuje 200 dni w roku (sezon trwa raczej więcej) to pociągnie 46W*24h*200=220kWh x 0,6zł =132zł na prąd do niej. To minimum. Na 3 biegu kosztować będzie 267zł/rok. To rozwiązanie nie jest ani proste, ani tanie w instalacji, ani w używaniu. Oczywiście, że jest proste i tanie - uwzględniając oczywiście skuteczność działania. Zamontuj sam zawór w takiej instalacji zanim zaproponujesz to innym - zobaczysz efekt (a raczej jego brak). Podany przez Marka77 mieszacz jest tylko przykładowy, jak rozumiem dla zobrazowania o co chodzi, oczywiście można poszukać takiego z oszczędniejszą pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 27.09.2017 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 To ja juz nic nie łapię :-/ Wracam do początku .Założenia : wymiana rozdzielacza w celu poprawy ogrzewania w najlepiej wydajny sposób;regulacja Koszty - bez ograniczeń Dodatkowo termostat w pokoju i czujnik pogodowy .Prosze o prostą odpowiedz .1.Rozdzilacz zaproponowany warto kupić ? Jeśli tak to prosze o wskazanie przedziału temp.2. Prosze o zamiennik np. z firmy np. KAN-therm.Przepraszam ale na temat firmy podanego rozdzielacza nic nie znalazłem.3. Po uzyskaniu odpowiedzi temat zamykam i zamawiam :-/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Teraz akurat nie ma zaworu trójdrogowego natomiast z zaworem powstaje Bypas który mostkuje wszystkie petle podłogówki więc woda zamiast pchać się przez ponad 60mb petlę składającą się z 7 rurek o przekroju 16mm będzie wracała tamtędy. Nazywasz kaloryfer by-pasem? To po pierwsze kryzowanie grzejników, a po drugie głowica całkiem zamknie ten obieg, jak będzie za ciepło. Napisałem dość czytelnie że zawór trójdrogowy termostatyczny .... bez automatyki, Skoro automatycznie zmienia przepływy, to jest to automatyka. Nie utożsamiasz automatyki z elektroniką? Jak coś zmienia się bez udziału człowieka - to jest to automatyka. Kocioł pracuje cały czas na obieg grzejników pilnując aby temperatura wody w obiegu nie spadła poniżej pewnego T, natomiast sterownik w salonie steruje podłogówką otwierając zawór i załączając pompę. I nie prponujesz takiej zmiany autorowi tego wątku? Rozumiem, że jego kocioł teraz jest sterowany temperaturą w pomieszczeniu. Jak to Twoim zdaniem będzie działało, jak dorzuci grupę pompową? Kiedy stanie pompa z kotła? Czy obydwie będą cały czas chodziły? Co wtedy się stanie, jak słoneczko przygrzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zamontuj sam zawór w takiej instalacji zanim zaproponujesz to innym - zobaczysz efekt (a raczej jego brak) Masz czy miałeś tak zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 27.09.2017 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ja juz tylko obserwuje .... czekam na odpowiedzi . Ps . Masakra , a myślałem ze to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.09.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Ja juz tylko obserwuje .... czekam na odpowiedzi . Ps . Masakra , a myślałem ze to takie proste Ja też już wymiękam. Od początku.... Wymiana rozdzielacza jest konieczna ale czy będzie to model tylko z rotametrami którymi stłumisz przepływ w podłogówce tak aby więcej poszło na kaloryfery jest zależne od parametrów wody. Napisz jaka temperatura jest na wyjściu kotła podczas pracy na ogrzewanie. Ogólnie to pętle podłogówki z RTL-ami trochę źle się sprawują więc zamiast nich zaproponowałem zestaw rozdzielacza z mieszaczem. Ogólnie mówiąc to sądzę jednak że samemu nie jesteś w stanie dokonać przeróbki swojej instalacji więc prędzej czy później zlecisz to jakiemuś instalatorowi. O ile sama wymiana rozdzielacza jest prosta to odpowietrzenie układu wymaga już umiejętności i przynajmniej dwóch osób które wiedzą co robić. Samo zainstalowanie pogodówki lub jej ustawienie akurat w kotle Dedietrich wymaga zmiany kilku parametrów P1, P27, P28, P29, i przynajmniej jak się nie mylę regulatora AD 247 lub bezprzewodową wersję AD248.no chyba że postawimy na nowoczesny regulator iSence w którym mamy możliwość zmiany krzywych. Edytowane 27 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 27.09.2017 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Co do pogodówki i wszelki regulacji to zlece wyspecjalizowanej osobie , sam rozdzielacz chciałem wymienić osobiście .Temperatura wody nastawiona jest na 45'C zaś na grzejniku 60'C ( sa dwa pokrętła: kranik z wodą i grzejnik ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.09.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Masz czy miałeś tak zamontowane? Oczywiście nie mam i nie miałem - nie muszę wchodzić do rzeki, żeby sprawdzić, że woda jest mokra, więc proponuję to, co jest pewne i sprawdzone między innymi przeze mnie; (oczywiście do pełnej diagnozy potrzebne są jeszcze dodatkowe informacje o instalacji, najlepiej zrobi to ktoś, kto przyjedzie, zobaczy i jeśli trzeba to policzy). Ale Ty zapewne, jako autor propozycji masz ją przetestowaną i sprawdzoną Ale dajmy spokój przepychankom - pozwólmy autorowi pytania doprecyzować możliwości i potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 27.09.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 przemo 1 i Kaizen czy dojdziecie do porozumienia jak mi pomóc Widzę ze ogarniacie wiec liczę na was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Oczywiście nie mam i nie miałem - nie muszę wchodzić do rzeki, żeby sprawdzić, że woda jest mokra [...] Ale Ty zapewne, jako autor propozycji masz ją przetestowaną i sprawdzoną Ja tam jestem za głupi, żeby takie rzeczy tworzyć. To rada eksperta Ale na tyle mądry, żeby wiedzieć, że to działa. Woda podlegająca ciśnieniu, napotkawszy na otwór przepływa nim. Praw fizyki Pan nie zmienisz (nawiązując do Dudka). Co konkretnie Twoim zdaniem nie zadziała bez drugiej pompy? Jak masz zamknięty obieg, to wodą popłynie tędy, którędy może. Wszystkimi możliwymi drogami a przepływ zależy od oporów. I tu rola rotametrów, zaworu trójdrożnego, kryzowania i zaworu termostatycznego na kaloryferze, żeby popłynęła tędy, którędy trzeba. A do napędzenia tej wody skoro teraz wystarcza pompa w kotle to i potem też wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.09.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) W pokazanym przez Ciebie układzie pewnie wszystko zadziała - zwróć jednak uwagę, że dotyczy on jednego pomieszczenia łazienki, gdzie jest projektowana podłogówka z drabinkowym grzejnikiem łazienkowym. Podane rozwiązanie to odpowiedź wspomnianego eksperta na pytanie użytkownika: "W projekcie łazienki mam uwzględnioną instalację grzejnika drabinkowego pod oknem. Chciałbym również mieć wodne ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się, czy rury grzejne można podłączyć bezpośrednio do instalacji, a jeśli tak, to czy należy włączyć je szeregowo czy równolegle do grzejnika? Żeby być pewnym, że taki układ zadziała u kolegi mazilo, trzeba zobaczyć instalację (przekroje, długości itd) i policzyć - pamiętając też np o minimalizowaniu szumów przepływu (najlepiej zrobi to lokalny instalator a nie my na odległość - bynajmniej ja się nie podejmuję, też jestem za głupi ) Kliknij w link pod obrazkiem na stronie przez Ciebie podanej: http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/10519-grzejniki-i-ogrzewanie-podlogowe-w-jednej-instalacji , a zobaczysz rozwiązanie dla większej instalacji grzejnikowej i większej ilości podłogówki: a także wytłumaczenie potrzeby dodania pompy : "...W części zasilającej ogrzewanie podłogowe umieszcza się pompę obiegową. Przez długie pętle podłogowe musi przepływać duża ilość wody (bo rury mają dużą pojemność), ponadto konieczne jest przezwyciężenie znacznych oporów przepływu. Niezbędnym uzupełnieniem instalacji są też zawory zwrotne, dzięki którym nie dochodzi do zaburzeń kierunku przepływu wody, a także naczynie wzbiorcze, przejmujące nadmiar wody, gdy jej objętość rośnie wraz ze wzrostem temperatury..". mazilo - ja popieram opinię Marka 77, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Edytowane 27 Września 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 27.09.2017 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 To super ..... .Kupie rozdzielacz z mieszaczem ( podany na początku) wymienię , zawołam pana do regulacji i okaże sie ze na darmo wydałem 1000zl ?? bo nia zadziałało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.09.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) To super ..... .Kupie rozdzielacz z mieszaczem ( podany na początku) wymienię , zawołam pana do regulacji i okaże sie ze na darmo wydałem 1000zl ?? bo nia zadziałało... Nie zrozumiałeś, albo ja zagmatwałem (co, trzeba przyznać, czasem mi się zdarza ) - rozdzielacz z mieszaczem zadziała na pewno ( Kaizen słusznie podniósł temat kosztów eksploatacji - może znajdziesz taki z ekonomiczniejszą pompą przy zachowaniu wydajności) kwestia tylko jego doboru: zawór, moc i wydajność pompy, średnice króćców itp - natomiast ja nie wiem, bez przeliczania, czy zadziała układ w wersji z samym zaworem mieszającym tak, jak proponuje Kaizen. Jeśli miałbym coś radzić to zaproś kilku (np 3) instalatorów do siebie niech obejrzą instalację i zaproponują rozwiązanie, potem wklej tu ich propozycje (z podanymi parametrami) - łatwiej będzie doradzić rozsądny wybór. Może też się okazać, że bardziej Ci się opłaci kompleksowy montaż (gwarancja na usługę i zamontowany sprzęt, zakup rozdzielacza z rabatem instalatora itp) niż samemu się brać za częściowe wykonawstwo. Unikniesz zapewne wtedy sytuacji :"...zawołam pana do regulacji i okaże się ze na darmo wydałem 1000 zł ?? bo nie zadziałało". Edytowane 27 Września 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 To super ..... .Kupie rozdzielacz z mieszaczem ( podany na początku) wymienię , zawołam pana do regulacji i okaże sie ze na darmo wydałem 1000zl ?? bo nia zadziałało... Jest szansa, że będziesz musiał wydać jeszcze trochę kasy na przeorganizowanie sterowania czy sprzęgło. Pogadaj najpierw z kilkoma potencjalnymi wykonawcami. A jeszcze jest szansa, że chociaż jeden z nich sprzeda Ci usługę z materiałem i zamiast 23% VAT zapłacisz 8% co pokryje znaczącą cześć robocizny w przypadku grupy mieszającej z pompą. I nie będzie zwalał, jak sam dostarczy sprzęt, że to wadliwy materiał i zawór czy pompa świruje a sklep że to monter nawalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 , a zobaczysz rozwiązanie dla większej instalacji grzejnikowej i większej ilości podłogówki: [ATTACH=CONFIG]397655[/ATTACH] I Twoim zdaniem to jest schemat zaproponowanej wcześniej grupy pompowej? http://www.budujemydom.pl/images/1/9/3/148193-zgodna_wspolpraca3_600.jpg ? IMO nie. Podobne rozwiązania na linkowanych wcześniej stronach są trochę bardziej rozbudowane o kolejne zawory, naczynie wzbiorcze, czujniki temperatury. I wtedy mają szansę działać sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 27.09.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Irytuje mnie fakt iż pomieszczeniach w których znajdują się grzejniki nie można osiągnąć wyższej temperatury niż jest zadana na sterowniku (znajduje się w salonie)] Jak tylko to jest problemem to może wystarczyłoby przewymiarować grzejniki na których zakładamy głowice termostatyczne. Układ prawdopodobnie pracowałby na jednej pompie(tej w kotle) i nie trzeba by podnosić temperatury na kotle i bawić się w mieszacze i dodatkową pompę. Edytowane 28 Września 2017 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 28.09.2017 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Ba,Przemo 1 spadłeś mi z nieba , jestem rownież z Opola , podejmiesz sie tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.09.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) To super ..... .Kupie rozdzielacz z mieszaczem ( podany na początku) wymienię , zawołam pana do regulacji i okaże sie ze na darmo wydałem 1000zl ?? bo nia zadziałało... Jeśli masz wątpliwości to na początek kup sam rozdzielacz bez mieszacza. Rozdzielacz musi zawierać rotametry regulujące przepływ oraz zawory. Na zawory wkręcisz RTL-e czyli białe pokrętła termostatyczne które masz teraz. One ustalają tylko temperaturę wody na określonym poziomie. Rotametrami czyli przepływomierzami stłumisz przepływ w każdej z pętli podłogówki do poziomu 1,8l/min. Stłumienie przepływu przez podłogówkę spowoduje wzrost na grzejnikach co było Twoim głównym problemem. Te koszty są o ponad połowę niższe w porównaniu do przykładowego zestawu podanego przeze mnie . Jeśli będziesz zadowolony to zawsze możesz doposażyć rozdzielacz w mieszacz który zastąpi Twoje RTL-e. Edytowane 28 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.09.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 To nie jest schemat grupy popowej, tylko mieszanego układu CO z zastosowaniem mieszczą. Oczywiście można go rozbudować o kolejne elementy. Masz swoje zdanie, ja swoje - pewnie przy nich pozostaniemy. Pamiętaj, że schematy w poradnikach są uogólnione, zawsze trzeba je dostosować do istniejących warunków, szczególnie przy przeróbkach.Mazilo, nie zajmuję się wykonawstwem a jak pisałem polecam kogoś takiego (gwarancja, rabaty itp) . Ale jak chcesz, to kontakt wysyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.09.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 " Mazilo" chcesz tanio czy dobrze? Moim zdaniem sprzedaj RTL-e, kup rozdzielacz z rotametrami, sprzęgło dwie pompy i zawór 3d. Poskładaj to wszystko do kupy i miej święty spokój z całą instalacją. Jest to sugestia droga ale jedynie słuszna. Skończyłem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts