mazilo 28.09.2017 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Zakładając ze termostat jest w salonie to idąc za tokiem myślenia (ustawiony na 21'C ) zakładam ze nie bedzie możliwości regulacji grzejnikami ( 3 pokoje po 1szt)nie uzyskam wyższej temp. niz ustawiona temp. na termostacie . To czy będę chciał ją uzyskać to juz kwestia samopoczucia w pokoju . Nie lubię się ograniczać dlatego chce aby to działało prawidłowo .Głównym założeniem jest lepsza regulacja pentlami na podłogowe . Na chwilę obecna wkurzają mnie te rtl-e przy regulacji - praktycznie nie potrafię tego wyregulować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.09.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 (edytowane) Ograniczając przepływ w podłogówce zwiększysz je do grzejników i jeśli zasilanie jest faktycznie na poziomie 60*C to powinno w zupełności wystarczyć do swobodnej regulacji temperatury pokojowej termostatami grzejnikowymi powyżej wspomnianych 21*C.Taka temperatura zasilania jest dość wysoka więc raczej tylko w bardzo wysokie mrozy przy całkowicie nieocieplonym domu nie było by możliwości uzyskiwania temperatur wyższych.RTL-ami regulacja jest bardzo trudna ze względu na charakter pracy.Poza tym u ciebie wszystkie są umieszczone w szafce rozdzielacza przez co tak naprawdę nie mierzą one temperatury czynnika tylko temperaturę zewnętrzną panującą w zamkniętej skrzynce, a ta czasem różni się od rzeczywistej poszczególnych pętli.Podłoga będzie albo za gorąca lub za zimna. Ponadto w pierwszym przypadku jeśli regulator jest umieszczony w pomieszczeniu z podłogówką spowoduje wyłączenie kotła gdyż pomieszczenie to uzyska wymaganą ustawioną temperaturę a to z kolei spowoduje nie dogrzanie pomieszczeń z grzejnikami. Nie będę wróżył z fusów ale zakładam że instalacja i jej przekroje są stopniowane prawidłowo dlatego też mój pomysł ze zmianą rozdzielacza na wersję z przepływomierzami oraz mieszaczem.Ogólnie to jedyne i 100% panaceum na twój kłopot z grzejnikami które na pewno zadziała jest sprzęgło hydrauliczne wraz z dwiema pompami.Sprzęgło oddzieli oba obwody a dwie pompy pozwolą na ustalenie prawidłowego przepływu dla grzejników i podłogówkiW tym przypadku jednak problem z RTL-ami dalej pozostanie i może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie instalacji. Problem jak widzisz jest bardzo złożony i bez wizyty na miejscu i manualnym stwierdzeniu w czym jest problem chyba się nie obejdzie.Dlatego kontakt który chyba na priv przesłał ci przemo 1 będzie dobrym rozwiązaniem. Jeśli obwód grzejnikowy byłby bardziej rozbudowany i liczył więcej niż 5 - 7 szt to bardziej bogatym rozwiązaniem było by zamontowanie mieszacza z siłownikiem oraz regulatora C-mix który swobodnie ogarnie ten bajzel i pozwoli na odrębną regulację temperatury dla obu obwodów, jednak przy tak ograniczonej liczbie grzejników jaki występuje u Ciebie ograniczenie temperatury zasilania dla podłogówki oraz regulacja przepływem powinna w zupełności wystarczyć.Kwestia o której wspominał Kaizen czyli załączenie pompy mieszacza podłogówki może się odbywać poprzez zwykłe podłączenie jej do kotła który na listwie zaciskowej na pewno ma wyprowadzone styki przekaźnika.Możliwe jest jego uzależnienie od parametru P24 który w 5 możliwościach ma nastawę brzmiącą "Przekaźnik zewnętrzny pompy dodatkowej" Przykład z regulatorem C-mix i przekaźnikiem jest akurat wzięty z kotła Dedietrich gdyż tak mi się skojarzyło ale inne kotły mają podobne rozwiązania i możliwości Edytowane 28 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 14.01.2019 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 I wracam po długim czasie Przeczekałem temat bo stwierdziłem ,że warto poczekać i sprawdzić poprawność działania przed wymianą rozdzielacza Mam kilka uwag i nie jestem zadowolony . Na samym początku ważna uwaga-sterownik temperatury znajduje sie w przedpokoju - w części przez którą przechodzą wszystko pętle z podłogówki . 1. Pętli jest 7 ,przy czy jak ustawiłem wszystkie RTL na pozycje 2,5 to pętla najbardziej oddalona wydaje się chłodna względem innych pętli .i . 2 . Pokoje z grzejnikami i owszem nagrzewają się bardzo szybko , ale rownież szybko się wychładzają . Ogrzewanie podłogowe dłużej oddaje ciepło 3. Próbowałem wiele razy wyregulować na RTL i cały czas jest problem z najdalszą pętlą. Czy w związku z tymi uwagami wymienić tylko rozdzielacz ? czy zamawiać rozdzielacz z pompą ? Przepraszam ze temat wałowany , ale komfort jest najważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 14.01.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Że tak zapytam, co skłoniło Cię do instalacji mieszanej, grzejniki+podłogówka, to mniej komfortowe, droższe w budowie, bardziej skomplikowane w ustawieniach, po prostu proszenie się o kłopoty. Nigdzie od września nie pisałeś, dlaczego akurat tak chciałeś? A może już zastałeś taki dziwoląg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 14.01.2019 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dostałem taki dziwoląg , ale po zapoznaniu się z taką możliwością nie uważam że to dziwoląg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 16.01.2019 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 ??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 06.10.2019 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Umieszczając nawet starownik w pokoju z grzejnikami problem nie znika . Owszem , pokoje są zagrzane ,ale podłogówka niestety z racjinszybkiegonnagrzewani grzejników jest niedogrzana Może temat zostanie rozwiązany po przez dodanie drugiego starownika w pokoju ? Piec będzie się wyłączał jeśli jeśli wartość zostanie osiągnięta na obu termostatach . Czy dobrze kombinuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 08.10.2019 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Czy ktoś coś pomoże , doradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 02.11.2019 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Czy poniższy zestaw będzie lepszy niż wskazany na początku ? https://instalhurt.sklep.pl/Rozdzielacz-7-obwodow-z-Grupa-Pompow-Mosiezny-Poma-Wilo-do-Podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiwar1 02.11.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Ciężko określić. Podłogówka z racji swojej formy wymaga o wiele więcej energii cieplnej niż grzejniki by osiągnąć daną temperaturę, w dodatku ważna jest też grubość warstwy położonej na instalacji podłogowej. Należałoby rozdzielić instalację, ale nie ma opcji by podłogówka nagrzała szybciej niż grzejniki. U mnie warstwa jest dość cienka, a grzejniki skręcone, ciepłą podłogę mam około 4 godzin po uruchomieniu pieca. Z własnego doświadczenia wiem, że bez automatycznego pieca to paranoja, dlatego zmieniłem na pellet z podajnikiem i mam ciepło prawie cały czas. Niestety nie da się powiedzieć czy ten zestaw się sprawdzi. Nie da się od tak sprawić by równo się nagrzewało, to kwestia wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 02.11.2019 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 W takim bądź razie jest problem żeby to rozdzielić ?Jeśli grzejniki są puszczone na jednej pętli to może je odłączyć od obiegu z podłogówki i dodam drugi rozdzielacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Samo rozdzielenie układów niczego tu nie wnosi. Jedyną możliwością abyś miał sterowanie osobne dla 2 obiegów i sterownik podłogówki nie wyłączał kotła gdy grzejniki są niedogrzane lub odwrotnie jest rozdzielenie obwodów podłogówki od grzejników poprzez zawór trójdrogowy z siłownikiem oraz pompę czyli zwykły układ mieszacza. Do tego układu De Dietrich posiada odpowiedni moduł :Płytka+czujnik dla jednego zaworu mieszającego AD 249 DE DIETRICH 100013304który pozwala sterować zaworem trójdrogowym.Dla obwodu grzejnikowego zasilonego z przed mieszacza De Dietrich posiada regulator :Zdalne sterowanie dialogowe CDI D..AD 285 lub zdalne sterowanie uproszczone FM52 .W ten sposób jeden nadrzędny sterownik który posiadasz w przedpokoju odpowiada za samą podłogówkę i gdy ta ogrzeje pomieszczenie zawór trójdrogowy zamknie się nie powodując wyłączenie kotła. Ten natomiast zostanie wyłączony gdy regulator FM-52 poda sygnał do regulatora nadrzędnego Schemat przykładowej instalacji znajduje się na samym końcuhttps://dedietrich.pl/wp-content/uploads/2016/10/Systemy-regulacji-1.pdfMusisz tylko zgłębić temat u przedstawiciela czy posiadany przez ciebie kocioł jest kompatybilny z modułami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 03.11.2019 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 W sumie nie otrzymałem odpowiedzi co do rozdzielcza .Czy ma on być w przedziale 20-43’C czy 35-60’C ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 03.11.2019 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Przepraszam , chodziło o zawór mieszający . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 05.11.2019 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 W dniu dzisiejszym rozmawiałem z instalatorem który stwierdził ze rozdzielacz nie poprawi pracy grzejników a jedynie prace podłogówki . Stwierdził również ,ze jeśli tylko jedna pętla jest nie dogrzana to raczej jest zapowietrzona . Według niego nie ma sensu wymieniać rozdzielcza dla jednej pętli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.11.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 W sumie nie otrzymałem odpowiedzi co do rozdzielcza . Czy ma on być w przedziale 20-43’C czy 35-60’C ???? Zawór trójdrogowy nie ma być termostatyczny tylko z siłownikiem. Zaworem będzie sterował odpowiedni moduł kotła. Sam rozdzielacz nie podlega wymianie a jedynie modernizacji. Nie wiem o czym rozmawiałeś z instalatorem ale prawdopodobnie nie zrozumiałeś intencji zmian o których pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 05.11.2019 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Marks ja rozumiem , ale nie będę się pchał w sterowanie z listwa i cała reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazilo 05.11.2019 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Mareks77 przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts