emigrus 10.11.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Dopiszę więcej - SPD w TT służy do ochrony przeciwporażeniowej ? To pytanie? Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawia się odstępu, więc nie wiem jak mam to traktować. Poza tym jest temat dość stary na forumsep http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=8562 Dalsza dyskusja nie ma sensu. Podrzucam też coś od Phoenixa odnośnie 3+1 dla tych co mają układ instalacji odbiorczej TN-C-S/TN-S, dlaczego warto stosować 3+1 a nie 4+0 dla TN-S https://blog.phoenixcontact.com/marketing-pl/dozwolone-uklady-polaczen-ogranicznikow-przepiec-dla-ukladu-sieci-tn-s-i-ich-zalety-dla-uzytkownika/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.11.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Hehe, idź może trochę odpocznij, co? Bo albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo celowo tworzysz takie pytania. Raczej to drugie. Przy okazji poczytaj o warystorach(wadach rozwiązań warystorowych) i dlaczego dla układu TT musi być SPD 3+1. Czytanie ze zrozumieniem to raczej Tobie kiepsko wychodzi. Dlaczego w TT jest iskiernik sumujący między N a PE to ja wiem tylko mam wątpliwości czy kumasz o co chodzi w ogóle w układzie sieci TT. Dodaj do tego teorię anty uziom bo przecież iskiernik można zawiesić w powietrzu bo sam w sobie obetnie;-) 3+1, 4+0 a może da się gdzieś 3+0 ale o tym nie doczytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.11.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Przedzwonię dla pewności do doradcy technicznego dehn we wtorek.Chcę zrobić to porządnie. Biorąc pod uwagę, że sam uziom z montażem kosztował 4k, nie mam zamiaru oszczędzać na ograniczniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 22.11.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) Mam zamiar kupić Ogranicznik przepięć PHOENIX CONTACT FLT-CP-3S-350 B+C T1+T2 siec TNS - napiszcie czy pasuje to do mojej sieci domowej. Sieć 3 fazy TNS czyli zasilanie L1 L2 L3 N i PE. Rozdzielnia główna z licznikiem na domu. Tablica rozdzielcza w domu mniej niż 10 m od zewnętrznej. Zabezpieczenie zew 32A. Na zewnątrz zasilanie ze słupa skrętką. Na ulicy linia napowietrzna. Edytowane 22 Listopada 2018 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 29.11.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Mam zamiar kupić Ogranicznik przepięć PHOENIX CONTACT FLT-CP-3S-350 B+C T1+T2 siec TNS - napiszcie czy pasuje to do mojej sieci domowej. Sieć 3 fazy TNS czyli zasilanie L1 L2 L3 N i PE. Rozdzielnia główna z licznikiem na domu. Tablica rozdzielcza w domu mniej niż 10 m od zewnętrznej. Zabezpieczenie zew 32A. Na zewnątrz zasilanie ze słupa skrętką. Na ulicy linia napowietrzna. Chyba nie ten dział - napiszę w dziale działkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Chyba nie ten dział - napiszę w dziale działkowców. Napisz, moze się uda;-) Tylko nie zapomnij dopisać im co nieco o instalacji i nie pisz o skrętce bo będzie śmiesznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.11.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Ja bym zadzwonił do doradcy technicznego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 21.01.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Reasumując - w rozdzielnicy nowobudowanego domku jednorodzinnego przepięciówka tylko na iskrowniku (tysiąc kilkaset i w górę złotych) a jak ma być tania (300-500 zł) na warystorze to lepiej w ogóle bez przepięciówki - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Reasumując - w rozdzielnicy nowobudowanego domku jednorodzinnego przepięciówka tylko na iskrowniku (tysiąc kilkaset i w górę złotych) a jak ma być tania (300-500 zł) na warystorze to lepiej w ogóle bez przepięciówki - tak? Błędne wnioski z lektury forumowych wpisów zwłaszcza ten "w ogóle". W nowym budynku to wymóg "Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.01.2019 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Pod kątem przepisów owszem, ale praktycznego zastosowania to już nie tak kolorowo. Kupiłem dehn do sieci tt za mniej niż 1200zl, więc to nie jest jakiś kosmos. Myślę ze wart tych pieniędzy. To pozostałych typów sieci jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Pod kątem przepisów owszem, ale praktycznego zastosowania to już nie tak kolorowo. Kupiłem dehn do sieci tt za mniej niż 1200zl, więc to nie jest jakiś kosmos. Myślę ze wart tych pieniędzy. To pozostałych typów sieci jest tańszy. Praktycznie to różnie bywa. troszkę na temat trzeba wiedzieć by wybrać Ten dehn za mniej niż ,,, to 3 razy wkładka 275? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.01.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nie, to Dehnshield DSH TT 255, czyli 4xwarystor plus iskiernik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Nie, to Dehnshield DSH TT 255, czyli 4xwarystor plus iskiernik. Mam prośbę, mógłbyś podlinkować instrukcję dehna z tymi czterema warystorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.01.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Masz rację, nie ma tam warystorow. Dzięki temu można go stosować też przed licznikiem. Ale według producenta nie wymaga dodatkowego ogranicznika warystorowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Pewnie można go stosować przed licznikiem jeśli ZE to dopuszcza. Wiesz to co pisze producent to często małketing;-) Jest producent ogranicznikow który pisze "i/lub iskiernikowy";-) i zgadnij co tam jest. Nie wymaga dodatkowego ogranicznika warystorowego jeśli chodzi o przepięcia x a te y to przecież pikuś I dlatego pisałem że troszkę trzeba wiedzieć w temacie by wybrać optymalnie dla siebie a nie dla producenta. Ps. masz instalację odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.01.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Zadzwoniłem do doradcy technicznego Dehna by zapytać o Dehnventila i jego chciałem kupić. Doradca polecił jednak by do domu jednorodzinnego kupić jednak serię Dehnshield, która w zupełności wystarczy do LPS klasy 3/4. Więc trochę dziwne, że polecają tańszy ogranicznik z oferty. Są owszem tacy producenci, ale nie słyszałem, żeby Dehn kłamał w specyfikacjach. Według specyfikacj Up=<1,5k, czyli tyle ile dla ochrony klasy C na warystorach. Tak, będzie odgromówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Zadzwoniłem do doradcy technicznego Dehna by zapytać o Dehnventila i jego chciałem kupić. Doradca polecił jednak by do domu jednorodzinnego kupić jednak serię Dehnshield, która w zupełności wystarczy do LPS klasy 3/4. Więc trochę dziwne, że polecają tańszy ogranicznik z oferty. Są owszem tacy producenci, ale nie słyszałem, żeby Dehn kłamał w specyfikacjach. Według specyfikacj Up=<1,5k, czyli tyle ile dla ochrony klasy C na warystorach. Tak, będzie odgromówka. Oczywiście dehn nie kłamie "Ograniczniki z rodziny DEHNshield oszczędzają miejsce w rozdzielnicy, a jako ograniczniki iskiernikowe Typu 1 posiadają wiele zalet. Działanie układu iskiernikowego z funkcją „Wavebreaker“ zapewnia koordynację z ogranicznikami typu 2, typu 3 oraz z urządzeniami końcowymi. Funkcja ta określa charakterystykę działania iskiernika. DEHNshield zapewnia bezpośrednią koordynację energetyczną z innymi produktami Czerwonej / Serii (nie są potrzebne dławiki, nie jest wymaga- na żadna długość przewodów), a stosowanie obok dodatkowego ogra- nicznika warystorowego jest niecelowe.";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.01.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Naprawdę czytasz polskie karty katalogowe, które ktoś tłumaczył w translatorze google? Choć chyba w wersji beta, bo myślę, że google translator by lepiej przetłumaczył angielskie karty katalogwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.01.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Naprawdę czytam i nie tylko polskie, w tych nie polskich jeszcze mniej informacji;-) Iskiernik to iskiernik ma swoje miejsce w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.01.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Masz rację, nie ma tam warystorow. Dzięki temu można go stosować też przed licznikiem. Ale według producenta nie wymaga dodatkowego ogranicznika warystorowego. Nieprawda. DEHNventil jak i DEHNshield posiadają szeregowo połączone do iskierników warystory. Jak chcesz SPD bez warystorów to takie produkuje niemiecki Leutron. Tam nawet T1+T2+T3 jako jeden aparat nie posiada warystora. Takie SPD można montować przed licznikiem, abstrahując od tego, że w Polsce żaden ZE na to nie pozwoli. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts