Kaizen 23.01.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Masz rację, nie ma tam warystorow. Dehnshield to ogranicznik kombinowany. Przeczytaj definicję takowego 3.6 normy PN-EN 61643-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) W tej angielskiej broszurze jest przynajmniej zachowana logika. Ale fakt, generalnie jest trochę namieszane w tych dokumentach. Piszą, że oparty na iskiernikach, zero wzmianki o warystorach. emigrus, skąd info, że są tam też warystory? W broszurce jest info, że kombinowany - ale nie ma wyjaśnienia jakie elementy użyto. Doradca techniczny twierdził, że przez wzgląd na niektóre zapisy ubezpieczycieli nie używają nigdzie określenia że ten ogranicznik zapewnia 2 stopnie ochrony. Rzekomo przy zastosowaniu ogranicznika B+C ubezpieczyciel może odmówić wypłaty, więc może z tego wynika ta dziwna dokumentacja i określenie "kombinowany". Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.01.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nic nie jest namieszane. Skąd info? DEHN udostępnia schematy swoich SPD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.01.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 W tym dokumencie trochę popłyneli z opisem:https://www.elektrykasklep.pl/file,100980,9413001.pdf Dodatkowo na shemacie widać iskiernik, ale ten drugi symbol nie wyglada na warystor... Chyba, że to jakieś inne branżowe rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 30.01.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 https://www.dehn.pl/sites/default/files/uploads/dehn/DEHN-PL/druki/wp350_poradnik_dla_producentow_rozdzielnic.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 https://www.dehn.pl/sites/default/files/uploads/dehn/DEHN-PL/druki/wp350_poradnik_dla_producentow_rozdzielnic.pdf Napisali co napisali ciekawe ile z tego zrozumieli czytający;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 05.02.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Napisali co napisali ciekawe ile z tego zrozumieli czytający;-) nie wiem, moze tyle samo co z twojego postu:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.02.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 nie wiem, moze tyle samo co z twojego postu:lol2: A przeczytałeś chociaż podlinkowany tekst plus kilka wcześniejszych postów czy chciałeś zaistnieć? Pytanie jest retoryczne;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Z reguły fora dyskusyjne są po to żeby DZIELIĆ się wiedzą i sobie pomagać. Ale na każdym forum trafi się ktoś kto wytyka niewiedzę innym, twierdzi, że wie jak ale niestety wiedzą się nie podzieli. W tym temacie padło wiele pytań z konkretnymi danymi wsadowymi, ale żeby ktoś podpowiedział co wybrać to niestety już trudniej - mi podpowiedział Kaizen i dzięki za linka jeszcze raz. Ale jak ktoś napisze, że wybrałem, to czy to, to zaraz trafi się kilka osób, które wytkną błąd, ale już ciężko o merytoryczne argumenty. Temat przepięciówek wśród elektryków to jednak spory problem, jedni bagatelizują, inni twierdzą, że nie potrzebne a na koniec każdy poleca inną. Normy swoje, praktyka swoje, specjaliści swoje, a inwestor musi być elektrykiem, hydraulikiem, dekarzem i murarzem żeby cokolwiek zrozumieć z tych dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.02.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Widzisz Owczar z wiedzą jest tak że trzeba umieć ją zdobyć. Uważasz że jest jedna uniwersalna odpowiedź na pytanie o przepięciówkę? Inwestor i nie tylko on oczekuje że jak wyda x zł na jeden aparat to już wystarczy i producenci starają się temu sprostać i tyle (niektorzy elektrycy też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Ale ja to wiem. Nie jestem specjalistą w dziedzinie elektryki, ale w tym czym czuję się lepiej nie mam problemu podzielić się wiedzą. Case jest prosty. Sieć TT, instalacja odgromowa. Brak możliwości instalacji ogranicznika w skrzynce PGE. Odległość od wejścia do budynku do rozdzielni 5,5m. Czyli brak możliwości separacji ograniczników. Czy kombinowany zadziała? Czy to tylko marketingowy produkt by sprostać wymaganiom rynku? Osobiście wolałbym to zrobić zgodnie ze sztuką i rozdzielić, ale nie za bardzo jest jak. Chciałem kupić naet DehnVentila, ale Dehn twierdzi że Dehnshield jest wystarczający. Pomija już, że dalej będą gdzieniegdzie ograniczniku typu D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.02.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Ale ja to wiem. Nie jestem specjalistą w dziedzinie elektryki, ale w tym czym czuję się lepiej nie mam problemu podzielić się wiedzą. Case jest prosty. Sieć TT, instalacja odgromowa. Brak możliwości instalacji ogranicznika w skrzynce PGE. Odległość od wejścia do budynku do rozdzielni 5,5m. Czyli brak możliwości separacji ograniczników. Czy kombinowany zadziała? Czy to tylko marketingowy produkt by sprostać wymaganiom rynku? Osobiście wolałbym to zrobić zgodnie ze sztuką i rozdzielić, ale nie za bardzo jest jak. Chciałem kupić naet DehnVentila, ale Dehn twierdzi że Dehnshield jest wystarczający. Pomija już, że dalej będą gdzieniegdzie ograniczniku typu D. Oczywiście kombinowany zadziała przecież po to jest. Zadziała w zakresie jakim został zaprojektowany, przede wszystkim przed przepięcimi piorunowymi. Tylko ta ochrona nie dotyczy ochrony urzadzeń. Można by zapytać co z ochroną przy uderzeniu bezpośrednim czy na pewno się to nie sfajczy a przecież ma przed tym chronić. No to teraz inna para kaloszy ochrona urządzeń domowych przed przepięciami łączeniowymi bo to one w większości występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 To jak można się przed takimi sytuacjami zabezpieczyć nie mając tych 10m na separacje ogranicznikow b i c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.02.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 To jak można się przed takimi sytuacjami zabezpieczyć nie mając tych 10m na separacje ogranicznikow b i c? Masz na wejściu zasilania T1+T2 (choć jego ubogą wersję) i żadnych odstępów nie musisz robić. Masz tu uproszczony schemat doboru Dehna : https://www.dehn.pl/sites/default/files/uploads/dehn/DEHN-PL/druki/ds250_schemat_doboru_pl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.02.2019 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 DehnVentila przedstawiciel techniczny dehna odradzal jako zbędny wydatek do domu jednorodzinnego. Optymalniej by było gdybym miał podrozdzielnie i dal tam Dehnguarda.Tak pozostaje mi tylko ogranicznik typu D przy wrażliwych urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.02.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 DehnVentila przedstawiciel techniczny dehna odradzal jako zbędny wydatek do domu jednorodzinnego. Optymalniej by było gdybym miał podrozdzielnie i dal tam Dehnguarda. Tak pozostaje mi tylko ogranicznik typu D przy wrażliwych urządzeniach. Czemu optymalnie? Masz T1+T2 w rozdzielnicy głównej. Dodatkowo dajesz T3 (czyli D) przy tych urządzeniach wrażliwych i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.02.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 A jeszcze inne pytanie, bo widzę różne opinie. Czy ogranicznik powinienem podłączyć za czy przed przełącznikiem sieć agregat? Jeśli przed to w przypadku zasilania z agregatu, gdyby jakimś cudem doszło do uderzenia pioruna w dom, prąd nie zostanie odprowadzony przez ogranicznik. Z drugiej strony jest instalacja odgromowa więc to ona powinna przejąć cały ładunek. Tylko czy przy odprowadzaniu nie powstaną napięcia zaindukowane w instalacji? Jesli za przełącznikiem czy są jakieś minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 07.02.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Przełącznik sieć-agregat mechaniczny(ręczny) to także rozłącznik izolacyjny. Załóżmy, że z jakiś przyczyn dajesz przełącznik sieć-agregat w pozycję 0 i tak zostawiasz a przed przełącznikiem jest zamontowany SPD. Instalacja wewnętrzna jest pozbawiona ochrony. Przełącznikiem odciąłeś SPD od instalacji. SPD zawsze należy montować za FR, abstrahując od tego, że w SPD moduły można wymieniać pod napięciem - nie ma to wypływu na ciągłość działania instalacji pod napięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.02.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Dzięki za konkretną odpowiedź. Właśnie ku takiemu rozwiązaniu się sklanialem, choć na elektrodzie widziałem spór jak to ma być montowane i wolałem sie upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 07.02.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 DehnVentila przedstawiciel techniczny dehna odradzal jako zbędny wydatek do domu jednorodzinnego. Ten tzw. przedstawiciel techniczny chociaż zapytał, czy budynek będzie posiadał instalację odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts