emigrus 09.10.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Trudno ocenić po fotkach jaki masz układ sieci. Pewne źródło to ZE. Sądząc po tym, że masz wyłączniki nadprądowe to być może sieć zasilająca to TN-C. To jest niemożliwe, żeby ZE nie posiadał takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.10.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Trudno ocenić po fotkach jaki masz układ sieci. Pewne źródło to ZE. Sądząc po tym, że masz wyłączniki nadprądowe to być może sieć zasilająca to TN-C. To jest niemożliwe, żeby ZE nie posiadał takiej informacji. A w TT nadprądowych zabezpieczeń się nie stosuje? ZE może i pewne źródło tylko trzeba wiedzieć kogo pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 09.10.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Pytanie co w budownictwie mieszkalnym robi układ sieci dla przemysłu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.10.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Pytanie co w budownictwie mieszkalnym robi układ sieci dla przemysłu...? Tak dla przemysłu, jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 09.10.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Układ sieci TT jest problematyczny... Dla mnie to jest niezrozumiałe, żeby w domu było TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Układ sieci TT jest problematyczny... Dla mnie to jest niezrozumiałe, żeby w domu było TT. To jeszcze mało widziałeś, kolego. Kiedyś nazywało się to uziemienie ochronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 20.10.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Zadzwoniłem do ZE.... ENEA odesłała mnie do ENEA.OPERATOR a ci po rozmowie kazali napisać maila. czekam na odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Pisałem do Enea i odpowiedzieli mi że mam TN-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 27.10.2017 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Ja właśnie też dziś dostałem odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.10.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Ja właśnie też dziś dostałem odpowiedź No to się dowiedziałeś Możesz zamieścić skan pierwszej strony warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Operator enea jest ... niedouczony. Elektryk określa rodzaj sieci. Koniec świata Czy już w tej energetyce sami debile pracują czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gang_Plank 27.10.2017 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) EDIT: TN-C-S muszę mieć! Na słupie jest TN-C. Ja poprowadziłem sobie dodatkowo uziemienie więc dorobiłem S. Z tego wynika że muszę mieć TN-C-S. zgadzacie się? Tak mi powiedział facet z energetyki, którego dorwałem jak coś majstrował przy słupie Edytowane 30 Października 2017 przez Gang_Plank rozwiązanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.10.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Prawie się zgadza. Ale uziemienie wcale nie jest potrzebne do TN-C-S ani do TN-S. Nawet to że masz uziemienie nie mówi nam o tym co masz w domu. Być może TN-C-S? Ale skąd mamy wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.10.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Ale uziemienie wcale nie jest potrzebne do TN-C-S ani do TN-S. Idąc taki tokiem rozumowania, wychodzi na to, że i do TN-C również nie jest potrzebne uziemienie. Albo odwrotnie - skoro mamy uziemienie w TN-C, to pozostałe układy nie potrzebują. Co się to porobiło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Idąc taki tokiem rozumowania, wychodzi na to, że i do TN-C również nie jest potrzebne uziemienie. Albo odwrotnie - skoro mamy uziemienie w TN-C, to pozostałe układy nie potrzebują. Co się to porobiło ? Moja instalacja wg. projektu była TN-C i nie posiadała żadnego uziemienia na terenie posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Moja instalacja wg. projektu była TN-C i nie posiadała żadnego uziemienia na terenie posesji. Widocznie "projektant" kiep, nie znający przepisów, i tyle. Ale ze elektryk nie zauważył, to się dziwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Widocznie "projektant" kiep, nie znający przepisów, i tyle. Ale ze elektryk nie zauważył, to się dziwię A może w 1969 były inne przepisy? Znasz je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Znam.Uziemienie - celowe elektryczne połączenie jakiejkolwiek części urządzenia z przewodnikiem metalowym znajdującym się w ziemi. (Odpowiednik dzisiejszego TT)Zerowanie ochronne - bezpośrednie połączenie z uziemionym przewodem zerowym metalowych części urządzenia elektrycznego podlegającego ochronie (Odpowiednik dzisiejszego TN ) Podstawa :PN/E-05100 Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Przepisy budowyPN/E-05125 Elektroenergetyczne linie kablowe. Przepisy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 No właśnie. Ten przewód zerowy jest zapewne uziemiony po stronie operatora, a nie na terenie posesji. Jeżeli nie wiedział jaki układ sieciowy jest po stronie operatora to uziemiając u siebie mógł sobie zrobić np TT. No i nie wiemy czy na pewno ma instalację z N i PE. Samo dodatkowe uziemienie jeszcze o tym nie świadczy. Gang_Plank pisze:"Na słupie jest TN-C. Ja poprowadziłem sobie dodatkowo uziemienie więc dorobiłem S." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Ten przewód zerowy jest zapewne uziemiony po stronie operatora, a nie na terenie posesji. Jeżeli nie wiedział jaki układ sieciowy jest po stronie operatora to uziemiając u siebie mógł sobie zrobić np TT. Bzdura. Już lepiej poczytaj PBUE z 1968 roku, zeszyt 6, może czegoś się dowiesz. Edytowane 1 Listopada 2017 przez elpapiotr Poprawka z 58 na 68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts