Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka przepięciówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudno ocenić po fotkach jaki masz układ sieci. Pewne źródło to ZE. Sądząc po tym, że masz wyłączniki nadprądowe to być może sieć zasilająca to TN-C. To jest niemożliwe, żeby ZE nie posiadał takiej informacji.

A w TT nadprądowych zabezpieczeń się nie stosuje? ZE może i pewne źródło tylko trzeba wiedzieć kogo pytać;-)

• 2 weeks później...

EDIT:

TN-C-S muszę mieć!

Na słupie jest TN-C. Ja poprowadziłem sobie dodatkowo uziemienie więc dorobiłem S.

Z tego wynika że muszę mieć TN-C-S.

zgadzacie się? :)

Tak mi powiedział facet z energetyki, którego dorwałem jak coś majstrował przy słupie

Edytowane przez Gang_Plank
rozwiązanie!

Idąc taki tokiem rozumowania, wychodzi na to, że i do TN-C również nie jest potrzebne uziemienie.

Albo odwrotnie - skoro mamy uziemienie w TN-C, to pozostałe układy nie potrzebują.

Co się to porobiło ?

Moja instalacja wg. projektu była TN-C i nie posiadała żadnego uziemienia na terenie posesji.

Znam.

Uziemienie - celowe elektryczne połączenie jakiejkolwiek części urządzenia z przewodnikiem metalowym znajdującym się w ziemi. (Odpowiednik dzisiejszego TT)

Zerowanie ochronne - bezpośrednie połączenie z uziemionym przewodem zerowym metalowych części urządzenia elektrycznego podlegającego ochronie (Odpowiednik dzisiejszego TN )

Podstawa :

PN/E-05100 Elektroenergetyczne linie napowietrzne. Przepisy budowy

PN/E-05125 Elektroenergetyczne linie kablowe. Przepisy budowy

No właśnie. Ten przewód zerowy jest zapewne uziemiony po stronie operatora, a nie na terenie posesji. Jeżeli nie wiedział jaki układ sieciowy jest po stronie operatora to uziemiając u siebie mógł sobie zrobić np TT. No i nie wiemy czy na pewno ma instalację z N i PE. Samo dodatkowe uziemienie jeszcze o tym nie świadczy.

Gang_Plank pisze:

"Na słupie jest TN-C. Ja poprowadziłem sobie dodatkowo uziemienie więc dorobiłem S."

Ten przewód zerowy jest zapewne uziemiony po stronie operatora, a nie na terenie posesji. Jeżeli nie wiedział jaki układ sieciowy jest po stronie operatora to uziemiając u siebie mógł sobie zrobić np TT.

Bzdura.

Już lepiej poczytaj PBUE z 1968 roku, zeszyt 6, może czegoś się dowiesz.

Edytowane przez elpapiotr
Poprawka z 58 na 68