Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka przepięciówka

Recommended Posts

Przepięciówkę montujesz w rozdzielnicy, żeby ograniczyła przepięcie na szynach fazowych, PE, N i GSW. Jak Ci pieprznie piorun w instalację odgromową to SPD nie zadziała jak będzie w skrzynce ZK.

Masz się dowiedzieć, czy w ZK został wykonany podział PEN. To tyle. Skoro to robił ZE to masz się dowiedzieć od nich.

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobre pytanie, jak powinno być. Moim zdaniem, jak już ktoś położył kabel 5-żyłowy to należy zrobić podział PEN w ZK/TL i nie kombinować z wiszącą w powietrzu piątą*żyłą. Było kilka przypadków na elektrodzie, że ktoś położył WLZ 5x a rozdział PEN był wykonany w rozdzielnicy. Była dyskusja co zrobić z piątą żyłą... No właśnie co.

Sorki ale nie czytuję durnych dyskusji na elektrodzie. Jak powinno być powinien wiedzieć elekyk po zapoznani z warunkami przyłączenia. Można podłączyć 5 żył i do tego bednarkę, takie warunki i dzielnych z ZE też spotkałem;-)

Nie robi? W moim regionie robi PGE jak jest złącze kablowe. Punkt rozdziału PEN uzmiejają własnym uziomem pionowym, roboczym. W części odbiorczej jest 5 zacisków pod 5 przewodów. Chyba mało widziałeś.

Tu masz rację, podział PEN to nie powinna być działka ZE. Czasami tak nie jest.

Edytowane przez emigrus

A na jakiej podztawie tak twierdzisz? Jakie SPD nie zadziała i dlaczego? I jakie w rodzdzielnicy domowej będzie lepsze i dlaczego?

Ty tak na poważnie pytasz? Część prądu udarowego rozejdzie się poprzez GSU/GSW/PE/PEN. Jakim cudem ma zadziałać SPD oddalony kilka, kilkanaście, czy kilkadziesiąt metrów od domu?

Nie robi? W moim regionie robi PGE jak jest złącze kablowe. Punkt rozdziału PEN uzmiejają własnym uziomem pionowy, roboczym. W części odbiorczej jest 5 zacisków pod 5 przewodów. Chyba mało widziałeś.

Tu masz rację, podział PEN to nie powinna być działka ZE. Czasami tak nie jest.

Nie nie widziałem mało, to że uziemiają PEN po swojej stronie uziomem roboczym to jedno (PEN w TNC uziemiony musi być wielokrotnie przecież) i nic Ci do uziomu roboczego sieci. To że jest 5 zacisków też niewiele znaczy, poczytaj warunki.

Nie nie widziałem mało, to że uziemiają PEN po swojej stronie uziomem roboczym to jedno (PEN w TNC uziemiony musi być wielokrotnie przecież) i nic Ci do uziomu roboczego sieci. To że jest 5 zacisków też niewiele znaczy, poczytaj warunki.

Nie będę się powtarzał. Uziemiają rozdział PEN, de facto PEN a do cześci odbiorczej jest wyprowadzone 5 przewodów L1, L2, L3, PE, N. Odbiorca ma tylko doprowadzić WLZ 5-przewodowy.

Przepięciówkę montujesz w rozdzielnicy, żeby ograniczyła przepięcie na szynach fazowych, PE, N i GSW.

To PE. N i GSW nie są na stałe uziemione? Muszą przepięcia puszczać przez przepięciówkę? I skoro może pojawić się przepięcie na PE, to gdzie wtedy prąd zostanie odprowadzony?

SPD nie odprowadza żadnego prądu. Prąd jest ograniczany na zaciskach SPD i tu kończy się droga "pioruna". GSW to początek wszyskich połączeń wyrównawczych, więc ważne jest aby odległość*między GSW a zaciskiem w SPD była bardzo krótka. Wraz z długością przewodu o przekroju okrągłym rośnie jego indukcyjność. Jak GSW jest oddalone np. kilka metrów od SPD to SPD nie ograniczy przepięcia na szynie GSW.

Nawet SPD zadziała bez żadnego uziemienia. Ważne są krótkie odległości między SPD a szynami GSW, PE, N, PEN i fazowymi jak to jest blok rozdzielczy.

Edytowane przez emigrus

Sorki ale ja wymiękam po tych uziemieniach roboczych de facto. Uziemiają to co mają uziemić i nie jest to żaden rzozdział ani podział. A WLZ nie koniecznie musi mieć 10mm2Cu zamiennie 16mm2 Al. Emigrus i tak wie lepiej do tego wie czy T1 czy T2 gdzie i jak czy z uziemieniem a może bez;-) A może T1+T2;-) Do tego 4 czy 3 polowy i dlaczego w tym miejscu;-)

SPD nie odprowadza żadnego prądu. Prąd jest ograniczany na zaciskach SPD i tu kończy się droga "pioruna". GSW to początek wszyskich połączeń wyrównawczych, więc ważne jest aby odległość*między GSW a zaciskiem w SPD była bardzo krótka. Wraz z długością przewodu o przekroju okrągłym rośnie jego indukcyjność. Jak GSW jest oddalone np. kilka metrów od SPD to SPD nie ograniczy przepięcia na szynie GSW.

No większych bzdur nie czytałem.

Sorki ale ja wymiękam po tych uziemieniach roboczych de facto. Uziemiają to co mają uziemić i nie jest to żaden rzozdział ani podział. A WLZ nie koniecznie musi mieć 10mm2Cu zamiennie 16mm2 Al. Emigrus i tak wie lepiej do tego wie czy T1 czy T2 gdzie i jak czy z uziemieniem a może bez;-) A może T1+T2;-) Do tego 4 czy 3 polowy i dlaczego w tym miejscu;-)

To sobie wymiękaj.

Tu masz skrzynkę ZK PGE, która jest montowana w naszym regionie. Jakbyś nie rozróżniał kolorów to do części odbiorczej przychodzi ż-zielony i niebieski LgY z dolnej części. W dolnej części jest zrobiony rozdział PEN. Tyle w temacie. Starczy tego. Rok temu robiłem przebudowę przyłącza, więc nie tak dawno i też mam WLZ 5-żyłowy i rozdział jest zrobiony w TL. Tak było napisane w WTP. Tylko w przypadku TL wszystko robi się samemu, a ZK robi wszystko ZE, w sensie przywożą swoją skrzynkę jak z tej fotki. Robią uziom roboczy, uziemiają PEN(rozdział PEN) i wyprowadzają 5 przewodów do części odbiorczej.

2291784900_1501688410.jpg

Czegoś tu nie rozumiem.

Na przepięciówkach jest taki parametr 25kA albo nawet 100kA.

Cena przepięciówki rośnie wraz z tym parametrem. :)

Jeżeli do przepięciówki od pioruna taki prąd dochodzi to jeśli przepięciowka go nie odprowadza to co się z nim dzieje?

Przecież to jest niezła bomba.

Kiedy oglądałem jedną w sklepie to jest w niej taki zacisk oznaczony symbolem "uziemienie".

To chyba jest ten zacisk przez który ten prąd z pioruna jest odprowadzany do ziemi.

Dlatego też chciałem koło mojej skrzynki przy płocie wbijać pręty do ziemi żeby mieć gdzie ten zacisk podłączyć.

Poczytaj jak działa warystor i iskiernik. Bomby to sobie robią ludzie jak wstawiają do rozdzielnicy SPD T1+T2 bez członu odcinającego(iskiernika).

Nie wiem czemu mi się*ubzdurało, że masz instalację odgromową. Skoro jej nie masz to w ZK o ile masz pozwolonie możesz dać SPD T1 a w rozdzielnicy T2. Przy urządzeniach/gniazdkach T3. U Ciebie jedyna droga przywleczenia prądu udarowego to sieć zasilająca. Co innego jakbyś miał instalację odgromową.

No to sobie wyobraż sytuację, układ sieci zasilającej TT. Dom posiada instalację odgromową. Pioruna uderza w instalację odgromową. GSW i instalacja odgromowa musi być ze sobą połączona do jednego uziomu pod ziemią. Część prądu udarowego rozejdzie się po GSW i PE. I co? Prąd piorunowy dojdzie do SPD, sobie się zawróci i wróci do ziemi? To tak nie działa.

Do tego dla układów TT stosuje się SPD z iskernikiem sumującym, czyli galwaniczna separacja PE od N.

Edytowane przez emigrus

Skoro bzdury, to słucham, gdzie one są.

"SPD nie odprowadza żadnego prądu. Prąd jest ograniczany na zaciskach SPD i tu kończy się droga "pioruna". GSW to początek wszyskich połączeń wyrównawczych, więc ważne jest aby odległość*między GSW a zaciskiem w SPD była bardzo krótka. Wraz z długością przewodu o przekroju okrągłym rośnie jego indukcyjność. Jak GSW jest oddalone np. kilka metrów od SPD to SPD nie ograniczy przepięcia na szynie GSW."

To wlaśnie te bzdury. Pokruliczkowało Ci się wszystko i gdzieś zgubiłęś uziomy;-)

W iskierniku następuje przeskok iskry kiedy napięcie przekroczy wartość graniczną.

Jak ta iskra przeskoczy to gdzieś ten prąd musi odejść.

Chyba do tego jest ten kontakt z napisem "ziemia" w przepięciówce żeby przez niego prąd odpłyną do ziemi.

Tak mi to tłumaczyli w sklepie.

O instalacji odgromowej pisał ktoś inny.

Czyli w skrzynce przy płocie albo jak mi nie pozwolą w tej mojej przy płocie mam wstawić T1.

Czy mogę tam wstawić taki kombajn T1 i T2 bo w domu już nie mam miejsca.

Ci od PV mi wolne miejsce zajeli.

Od skrzynki przy płocie do domu jest jakieś 30m kablem pod ziemią.

Jeszcze tylko jakie to SPD mam tam włożyć?

Takie dla TN-C czy TN-S czy może TT bo to są chyba różne bestie.

Nie kop się z koniem;-)