Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka przepięciówka

Recommended Posts

"SPD nie odprowadza żadnego prądu. Prąd jest ograniczany na zaciskach SPD i tu kończy się droga "pioruna". GSW to początek wszyskich połączeń wyrównawczych, więc ważne jest aby odległość*między GSW a zaciskiem w SPD była bardzo krótka. Wraz z długością przewodu o przekroju okrągłym rośnie jego indukcyjność. Jak GSW jest oddalone np. kilka metrów od SPD to SPD nie ograniczy przepięcia na szynie GSW."

To wlaśnie te bzdury. Pokruliczkowało Ci się wszystko i gdzieś zgubiłęś uziomy;-)

Masz uzasadnić dlaczego to są bzudry. Słucham. Najlepiej do każdego zdania oddzielnie.

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz uzasadnić dlaczego to są bzudry. Słucham. Najlepiej do każdego zdania oddzielnie.

Oczywiście że mogę. Wytłumacz w jaki sposób jest ograniczony prąd na zaciskach SPD najlepiej bez połączenia z uziomem bo niby po co on skoro SPD na zaciskach prąd ogranicza a właściwie "droga pioruna" tutaj się kończy. Gdzie kończy się wspomniany przez Ciebie prąd udarowy mierzony w kA. A jak GSW zabudujemy 50cm od rozdzielnicy a samą GSW z uziomem połączymy linką x mm2 długości x to co?

To jednak w skrzynce T1 nożna? A o co ja pytałem.

Głupa zaczynasz palić;-)

Ograniczamy prąd udarowy na GSW. Samo uziemienie GSW jest mniej istotne i jak daleko jest do uziomu. Ważne, aby między GSW a zaciskiem(symbolem uziemienia) w SPD była krótka odległość a dlaczego już napisałem wcześniej.

Skoro wypisuję głupoty to czekam na twoje mądrości.

Gdzie ja napisałem, że T1 w skrzynice nie można? Napisałem, że instalowanie SPD w skrzynce i brak go w rozdzielnicy jest bez sensu. Dodatkowo cały czas w głowie miałem, że na domie jest instalacja odgromowa.

Ograniczamy prąd udarowy na GSW. Samo uziemienie GSW jest mniej istotne i jak daleko jest do uziomu. Ważne, aby między GSW a zaciskiem(symbolem uziemienia) w SPD była krótka odległość a dlaczego już napisałem wcześniej.

Skoro wypisuję głupoty to czekam na twoje mądrości.

Gdzie ja napisałem, że T1 w skrzynice nie można? Napisałem, że instalowanie SPD w skrzynce i brak go w rozdzielnicy jest bez sensu. Dodatkowo cały czas w głowie miałem, że na domie jest instalacja odgromowa.

Kolejne bzdury wypisujesz, skoro uziom i połączenie z nim jest mało istotne za to istotna jest odległość między zaciskami z symbolem uziemienia a ten zacisk z symbolem uziemienia można w powietrzu zostawić bo ta część jest mało istotna. Bzdura bzdurą poganiana.

Zacisk z symbolem uziemienia z SPD przyłączamy do GSW. Czy GSW jest uziemione jest mniej istotne dla SPD. Ważna jest odległość przewodu między SPD a GSW. Jakie powietrze, wtf? Co to za bełkoty. Dobra, bzdury bzdurami, ale ja nadal czekam na twoje mądrości. Mam wrażenie, że się nie doczekam, tylko będą co chwilę takie odbrzechiwania. Edytowane przez emigrus

W iskierniku następuje przeskok iskry kiedy napięcie przekroczy wartość graniczną.

Jak ta iskra przeskoczy to gdzieś ten prąd musi odejść.

Chyba do tego jest ten kontakt z napisem "ziemia" w przepięciówce żeby przez niego prąd odpłyną do ziemi.

Tak mi to tłumaczyli w sklepie.

No, no, a powiedz mi w jakim otoczeniu te dwie elektrody między którymi wytworzy się iskra pracują.

Ok, masz układ sieci zasilającej TT. Dla takiego układu musi być ogranicznik przepięć z iskiernikiem sumującym 3+1. Galwaniczna separacja PE od N. Teraz taka sytuacja. Mamy prąd udarowy na wszystkich fazach. W SPD 3+1 fazy są zwarte do N. Mówiąc prościej podczas zadziałania SPD następuję zwarcie faz do N. Żyła netutralna jest żyłą roboczą. W TT nie wolno łączyć N z PE. Gdzie ten Twój piorunek się odprowadzi? A może jednak w takiej sytuacji nastąpi ograniczenie przepięcia przez SPD na jego zaciskach i wyrównanie różnicy potencjałów?

Co fajne jeszcze w SPD dla układów TT, które też można stosować dla układów TN-S to ochrona przeciwporażeniowa. Z racji tego, że jest galwaniczana separacja między PE i N to nie ma możliwości wystąpienia niebezpiecznego potenciału na sieci PE. To dość istotne jak SPD ma warystor. Warystory mają prąd upływu, starzeją się, mogą uleć uszkodzeniu i zacząć "przepuszczać". Takiego problemu nie ma przy iskernikach.

W SPD dla TN-S 4+0 fazy są zwarte do PE. Nawet jakby PE nie było uziemione ani GSW taki SPD zadziała i ograniczy przepięcie na tych szynach. W przypadku prądu udarowego na fazach nastąpi ograniczenie przepięcia, zwarcie faz do PE i wyrównanie różnicy potencjałów. Zacisk PE i ten z symbolem uziemienia to ten sam zacisk, tylko, że podwójny.

5623729500_1528655562.jpg

4581967200_1528655562.jpg

Edytowane przez emigrus

SPD nie odprowadza żadnego prądu. Prąd jest ograniczany na zaciskach SPD i tu kończy się droga "pioruna".

Czarna dziura? Co dzieje się z tą różnicą potencjałów? Wg wszelkich źródeł SPD przewodzi prąd do uziemienia gdy zostaje przekroczone napięcie graniczne. Skoro PEN, PE, N są uziemione na stałe (co do zasady AFAIK powinny być) to nie ma co tu zabezpieczać.

Ciekawe jest to, że ten DehnSchield TN-C ma niby podłączenie do PENa i do PE (zmostkowane). Jaki tego sens, skoro PEN powinien być podłączony do szyny PE? i tu rozdzielony na PE i N?

Nawet SPD zadziała bez żadnego uziemienia.

To co się stanie z różnicą potencjałów, jak będą podpięte tylko fazowe? W sumie, to między czym będzie ta różnica, skoro do SPD TN-C podpina się fazy i PE/PEN? Gdzie przeskoczy iskra?

Ograniczamy prąd udarowy na GSW. Samo uziemienie GSW jest mniej istotne i jak daleko jest do uziomu

Czyli trzepie po obudowie bojlera, rurach stalowych w kotłowni, rurach z gazem itd., bo uziomu brak?

Na tym polega działenie ogranicznika, że odprowadza ładunki do gleby. Bez uziomu nie masz ochrony.

Tak na logikę bardziej mi się podoba ten z rysunku 1 bo w rysunku 2 nie wiem gdzie jest ten policjant który skieruje prąd pioruna w lewo po linii N na zewnątrz domu a nie w prawo do domu.

Rysunek 1 to SPD 4+0 a drugi to SPD 3+1. Tak jak widać na rysunku nr. 1 przy wadliwym warystorze bo to głównie ich się tyczy może być upływ prądu do sieci PE. W przypadku SPD 3+1 nie ma takiej możliwości.

@Kaizen

Nie zapomniałeś o SPD T3, które powinno być przy każdym urządzeniu, lub w każdym gniazdku do którego jest wpięte jakieś urządzenie elektryczne? Jeszcze połączenia wyrównawcze. W obwodach gniazdkowych, które mogą mieć od kilku do kilkunastów metrów a nawet kilkadziesiąt metrów zawsze coś się wyindukuje. Po to jest SPD T3 na końcówkach, żeby taki prąd wyindukowany, wyładowczy ograniczyć. Dopiero 3 stopnie ochrony T1+T2+T3 mają jakikolwiek sens + połączenia wyrównawcze o ile mamy co objąć połączeniem wyrównawczym.

U mnie SPD T3(DEHNflex) ma nawet lusterko w łazience. Czy to coś*pomoże, uratuje zasilacz lusterka? Nikt tego nie wie. Podczas burzy lusterka nie wypnę na szybko, jest na stałe przyłączone do instalacji a dokładnie do obwodu oświetlenia łazienki.

lustro.jpg

Edytowane przez emigrus

@Kaizen

Nie zapomniałeś o SPD T3, które powinno być przy każdym urządzeniu, lub w każdym gniazdku do którego jest wpięte jakieś urządzenie elektryczne?

T3 sobie nie poradzi z większymi prądami.

Ładny wydatek - ze 250 zł na każde gniazdko i punkt świetlny.

Czyli to SPD t1+2 zrzuca tylk9 robotę na T3?

Tylko znowu - bez uziomu, to gdzie t3 pośle ten prąd?

Edytowane przez Kaizen

T3 sobie nie poradzi z większymi prądami.

Od większych prądów jest T1 i T2 przed T3. Po to jest stopniowanie. T1 jako SPD odcinający ma tylko za zadanie ograniczenie dużych prądów udarowych o kształcie 10/350 us i nie pozwolić na uszkodzenie T2. T2 jako SPD ograniczający ma ograniczyć jeszcze bardziej w tym prąd wyindukowany, wyładowczy o kształcie 8/20 us i nie pozwolić na uszkodzenie SPD T3. W takiej koordynacji trzech stopni żaden SPD nie ma prawa się uszkodzić. Po zadziałaniu, wszystko ma wrócić do normalnej pracy. Przynajmniej tak powinno to wyglądać.

Ja płaciłem za DEHNflexy po 180 pln brutto. Co nie zmienia faktu to i tak wyjdzie bardzo drogo. Nie mam wszystkich gniazd obsadzonych SPD T3. Są tylko tam, gdzie jest przyłączony na stałe sprzęt jak np. to lusterko, i sprzęt co pracuje 24/dobę jak np. lodówka. Tam gdzie jest drogi sprzęt jak telewizory, amplitunery, itd. Prawidłowo każde gniazdo powinno mieć SPD T3, ale nie było mnie stać wszystkie obsadzić. Już mogę pomału uzupełniać gniazda co nie mają SPD T3.

Edytowane przez emigrus

W takiej koordynacji trzech stopni żaden SPD nie ma prawa się uszkodzić.

Bez uziomu żaden nie ma możliwości zadziałać prawidłowo. Na kazdym schemacie masz podłączony uziom. Ładunek nie znika na zaciskach SPD - musi zostać odprowadzony do gruntu.

Bez uziomu te wszystkie ograniczniki to tylko droga, bezużyteczna biżuteria.

To przeanalizuj sytuację układu TT i dla niego SPD z iskiernikiem sumującym, bo innego nie może być. Galwaniczna separacja PE od N. N jest żyłą roboczą. Nie pełni funkcji ani uziemiającej ani ochronnej. Fazy są zwarte do N w SPD. Ładunek to jest odprowadzany przez instalację odgromową do gleby a SPD go ogranicza jak sama nazwa wskazuje ogranicznik przepięć, a tak naprawdę ogranicza dla wyrównania różnicy potencjałów.

Poczytaj też o co chodzi w SPD z tymi 12,5 kA, 25 kA, 50 kA, 100 kA. Dlaczego tak jest i po co tak jest. Nawet trochę już podpowiedziałem.

Ja nie mówię, żeby nie uziemiać szyny PE i GSW. Należy uziemiać. Sam mam wszystko uziemione. Tylko przekazałem info, że SPD zadziała nawet bez żadnego uziemienia.

Edytowane przez emigrus

Bez uziomu żaden nie ma możliwości zadziałać prawidłowo. Na kazdym schemacie masz podłączony uziom. Ładunek nie znika na zaciskach SPD - musi zostać odprowadzony do gruntu.

Bez uziomu te wszystkie ograniczniki to tylko droga, bezużyteczna biżuteria.

Daj spokój bo emigrus każe Ci udowodnić że nie jesteś koniem;-)

Teoretycznie w sieci TT i przepięciówkach w układzie z iskiernikiem sumującym, jeżeli przepięcie wystąpi na którejś z faz, to ładunek może zostać odprowadzony do N i teoretycznie mołoby się obejść bez podłączenia PE. Jednak wolałbym nie testować skuteczności tego pomysłu i kierować przepięcie na żyłę N i przy okazji wszystkie odbiorniki podpięte do gniazdek. Ktoś w końcu wsadził tam nie bez powodu ten iskiernik sumujący zbierający przepięcia z N do PE.

Teoretycznie to TT nawet bez przepięciowki nie może obejść się bez uziomu;-) Proponuję poszukać informacji jak uziemiana jest sieć TN i TT. Punkt neutralny transformatora uziemiony i co potam, TT i TN różnią się na odcinku trafo odbiorca. Dlaczego w TT musi być oddzielony N i PE, może dlatego iskiernik.

To przeanalizuj sytuację układu TT

Masz na myśli taki układ gdzie N jest na dobrą sprawę PENem (jest połączenie z glebą)?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419181

Trochę mało wygodne uziemiać każdy odbiornik w domu. TT jeszcze ma jakiś ZE dla zwykłych ludzi? Czy to tylko lokalne rozwiązanie w zakładach przemysłowych?

Nie ma bata - musisz przepięcie odprowadzić do gruntu.

tt.jpg

Edytowane przez Kaizen