Muskat 14.10.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 W dniu wczorajszym (piątek) zostały zalane fundamenty Dzień później (sobota) przyjechaliśmy zerknąć na budowę i o to jakie spękania nam się objawiły W wielu miejscach byłem w stanie włożyć w szczeliny spinacz na przynajmniej 3cm bez problemów. Czy jest się czym martwić? Przeraził nas widok tych spękań. Panowie budowlańcy już w poniedziałek chcą zacząć układać izolację i naroża z bloczków. Czy to nie za szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.10.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Pęknięcia typowe dla niewłaściwej otuliny czyli za małej, chociaż sądząc po pierwszym zdjęciu nie widać żeby tak było. Jaką grubość ma ława a jakie wymiary miały strzemiona ? Jaki beton zamówiłeś ? dla betonów wyższej klasy też się tak czasem dzieje. Teraz już nic nie zrobisz poza zabezpieczeniem szczelin przed wnikaniem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.10.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Jaką średnicę drutu głównego masz ? bo jakoś dziwnie cienki mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 14.10.2017 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Zbrojenie główne to fi12mm , strzemiona 6mm. Wszystko żebrowane. Beton B25 wodoszczelny W8. Wysokość fundamentu 50cm, szerokość 60cm. Ława ułożona na papie położonej na gruncie. Spękania takie jak na zdjęciach występują na około 40% całkowitej powierzchni ławy.Zastanawiamy się czy powodem nie jest to że nie wibrowali betonu?Czy uszczelniać to czymś? Czy tylko wystarczy położenie papy? Czy pokryć całość jakąś warstwą cementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.10.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Czemu nie wibrowali ? Jakie wymiary miały strzemiona i jaką otulinę udało się uzyskać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 14.10.2017 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Nie znam dokładnych wymiarów, mamy tylko dane projektowe, które niestety mogą się różnić od wykonanych. Zagęszczenie miało być zrobione, ale przypuszczamy że ekipa tego nie wykonała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.10.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Wymiary strzemion są bardzo istotne bo jak widzisz to one odbiły się w pęknięciach i tu jest przyczyna. Co do naprawy to decyzję podejmuje kierbud co z tym zrobić. Wykonawca po premii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.10.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 na 100 procent zbrojenie w projekcie jest inne niż wykonane a jeżeli takie jest to....o jezu że takich rzeczy doczekałem . Ale to nie istotne w pytaniu. Przyczyną speńkań jest zbyt szybkie wygładzenie powierzchni betonu (to powinien wiedzieć każdy wykonawca) w odniesieniu do jego konsystencji która była mniej zwięzła delikatnie mówiąc. Wibrowanie temu co na zdjęcisch nie zapobiega w 100 procentach (może połowa) Kup na swój koszt czy tam wykonawcy cr90 to krystalizer który można kłaść na młody beton, pędzlem trxeba go rozprowadzić po ławie to jednocześnie dobrą przeponę zrobi i szpary wypełni. no tylko mury we wtorek dopiero a najlepiej w środę (niech rozszalują i zbrojenie najwyżej robią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenner 14.10.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Moim zdaniem przyczyny mogą być dwie:1) jak wyżej napisano za mała otulina - zrób próbne odkucie w 2-3 miejscach i zmierz ile jest otuliny do strzemion2) zbyt dużo wody w betonie - albo ekipa dolała, albo już z betoniarni przyjechał za rzadki - beton z nadmierną ilością wody ma tendencję do większego skurczu Jak wyglądała pielęgnacja świeżego betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.10.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 na 100 procent zbrojenie w projekcie jest inne niż wykonane a jeżeli takie jest to....o jezu że takich rzeczy doczekałem . Ale to nie istotne w pytaniu. Tez obstawiam ze to zbrojenie to wymysł wykonawcy. Do autora pokaż zbrojnie lawy w projekcie, ja takiego jeszcze nie spotkałem. Wg mnie jest ono źle zrobione. Zbrojenie powinno być pod ścianą a nie w całym przekroju ławy. Edit. Naroża źle zazbrojone. Czy kierownik odbierał to zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Zastanawiamy się czy powodem nie jest to że nie wibrowali betonu? Idę o zakład, że to jest przyczyna pośrednia - to znaczy rozwodnili beton, żeby jakoś poszło bez wibrowania. Obydwie rzeczy niedopuszczalne. A jeżeli się mylę, to betoniarnię przemagluj (ale pewnie pokażą Ci WZ czy jakieś ogólne warunki, że deklarują parametry pod warunkiem zawibrowania). Kierbud był jak betonowali? Ty byłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 14.10.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Nie było mnie na budowie, był kierownik i przyklepał. Tak jak piszecie rozstaw prętów był na pewno inny niż w projekcie. Projekt zakładał rozstaw centralnie pod skrajem bloczków odstęp od siebie 25cm.Po zdjęciach widzę że fachowcy rozstawili je bardzo skrajnie...Nauczka na przyszłość rób sam albo sprawdzaj wszystko podwójnie, tylko nie po to człowiek zatrudnia ludzi,, Kierownik na informację o spękaniach stwierdził, że mogą być.Na poniedziałek czekają poważne rozmowy. Teraz pozostaje zastanowić się jak wyprostować popełnione błędy. Może przesmarowanie wspomnianym wcześniej krystalizerem cr90 załatwi jakoś sprawę? Aha, padło jeszcze pytanie o pielęgnację betony. Raczej nie było nic robione, dziś dzwoniliśmy do kierownika pytać się czy nie zmoczyć fundamentu. Dowiedzieliśmy się że jest na tyle wilgotno, że nie ma potrzeby.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Kierownik na informację o spękaniach stwierdził, że mogą być. Na poniedziałek czekają poważne rozmowy. A jakie ma zdanie na temat wibrowania? To, jak wygląda niezawibrowany beton pewnie zobaczysz po rozszalowaniu - na wielu fotka i na FM i w necie zobaczysz braki w otulinie (najczęściej w nadprożach, bo niewielu wylewa ławy do szalunków a nawet jak tak, to wykonawcy szybko starają się schować braki). Na filmie zwróć uwagę, jak uchodzą bąbelki powietrza. Bez tego beton ma dużo mniejszą wytrzymałość. Podobnie jak rozwodnili - znowu osłabili beton. Do tego samowolka w zbrojeniu. Prawdopodobnie ławy były i tak przewymiarowane, więc jest szansa, że nawet te trzy osłabienia nie osłabią go poniżej faktycznie wymaganej wytrzymałości. Ale nie jest to miejsce, gdzie można liczyć szanse - tu trzeba mieć pewność i dlatego warto mieć zapas. Edytowane 14 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.10.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Nie było mnie na budowie, był kierownik i przyklepał. Tak jak piszecie rozstaw prętów był na pewno inny niż w projekcie. Projekt zakładał rozstaw centralnie pod skrajem bloczków odstęp od siebie 25cm. Po zdjęciach widzę że fachowcy rozstawili je bardzo skrajnie... Wiesz co bym Ci doradził? Koszt zakupu tych prętów i ich ułożenie - obciążyć pół na pół kierownika i ekipę. Dlaczego? Ta ława będzie pracować jak ława betonowa bez prętów. Więc wyrzucili Twoja kasę w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.10.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Po zdjęciach widzę że fachowcy rozstawili je bardzo skrajnie... tak skrajnie jak daleko słowo fachowiec upadło od nich .. Kurcze blaszka, toż trzeba fachowca? aby tak ławę za zbroić http://emotikona.pl/emotikony/pic/0bicz.gif a batem .. tak to jest .. nie chce się samemu zawodowa ekipa- która robi kubaturowe, czy nie wiem dużą mieszkaniówkę.. to tak.. tam jest rygor i trzeba posmotret' v kartina Beton B25 wodoszczelny W8. a gdzie taki sprzedają ? chętnie kupię.. z tego co wieść niesie .. takiego betonu nie ma i nie było.. dobrze marketingowo wygląda.. beton wodoszczelny to co najmniej C30/37 (B37) i rozwarcie rys 0,1 max.. a nie jakaś para radziecka mieszanka.. na naddatku wody.. zresztą widać.. jak wuj skurcz obnażył "mieszankę" pęka.. Wibrować też trzeba umieć! aby nie zrobić kuku i zaczynu nie wywirbrować z mieszany Z bardzo dobrym skutkiem - stosuje inną metodę - 'nakłuwania" łatą.. beton wychodzi gładzieńki, bez raków i oto chodzi .. ma jednorodny kolor uprzedza.. bo zaraz a wibrator.. a było- trzeba umieć obsłużyć i mieć dobre czucie.. aby nie przesadzić .. a "szturchać" można ile się chce przemieszcza się i zaczyn i kruszywo.. ha .. a tego "wibrato" nie potrafi Edytowane 14 Października 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.10.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Napisze tak, jakby to byli fachowcy to po kilku godzinach podjechaliby na budowe i zatarli ten beton , rysy zostalyby zamkniete, tak to nuestety jest z tymi mieszankami z naddatkiem wody , wszesny skurcz spowodowany odparowaniem nadmiaru wody, po to np sa zacieraczki na plytach fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.10.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Nie ma "przebacz" kurcze z betniary robiłem beton.. rozprowadziłem i zostawiłem. Później tylko polewanie .. zero pylenia, zero spękań! dla mnie coś powyżej 0,4 W/C ( 10 L i worek cementu) .. to już nie beton.. coś jak czekolada w PRL'u. Normalnie aż chce się ładować i robić taki beton.. tylko wydajność "kiepska" 131 betoniarek na płytę, to trzeba mieć zacięcie ale myślę nad tym SCC muszę zrobić i próbkę na zgnieść zrobioną na bazalcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.10.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 131 betoniarek na płytę, to trzeba mieć zacięcie ale myślę nad tym SCC muszę zrobić Świetny pomysł Swoją drogą SCC na płytę to wygoda w betonowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.10.2017 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Nie było mnie na budowie, był kierownik i przyklepał. Tak jak piszecie rozstaw prętów był na pewno inny niż w projekcie. Projekt zakładał rozstaw centralnie pod skrajem bloczków odstęp od siebie 25cm. Po zdjęciach widzę że fachowcy rozstawili je bardzo skrajnie..... Co to za kierownik ? Zatrudniony czy znajomy wykonawcy ??? Jak może "przyklepać" źle wykonane zbrojenie ? Nie zgodnie ze sztuką ???\ Co będzie później ? Czy złe wykonane zbrojenie nie spowoduje w przyszłości np. pękania ścian przy osiadaniu budynku ? Jak dla mnie KB dupa nie fachowiec , bo nie powinien dopuścić do betonowania jak zbrojenie było niezgodne z projektem. Po to jest KB aby pilnować aby wszystko było zgodne z projektem i ze "sztuką" .. U mnie przed każdym betonowaniem przyjeżdżał KB i sprawdzał zbrojenie i raz musieli lekko modyfikować zbrojenie i dopiero po akceptacji zamawiałem beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts