Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel elektryczny w ziemi czy można zmienić jego położenie

Recommended Posts

Dzień dobry. Panowie i Panie elektryk będzie przeciągał kabel od skrzynki na słupie do rozdzielki w domu. Mój architekt tak dziwacznie poprowadził kabel na projekcie że przebiega on zygzakiem. Raz w prawo, raz w lewo po prostu bez sensu. Między słupem a domem jest 15m a kabla wejdzie 30m. Nie wiem czy robił to po pijaku czy na trzeźwo, nie wnikam. Elektryk stwierdził że można puścić kabel w linii prostej od skrzynki do domu i nie będzie problemu. Stwierdził że i tak nikt tego nie sprawdzi bo niby jak? Kabel będzie we wtorek zakopany na ok 30cm a w środę przyjeżdża koparka i będzie nawozić tam prawie 50cm ziemi. Czy faktycznie można tak zrobić? Wiem że będzie to niezgodne z projektem ale w okolicy nie ma niczego co by mogło przeszkadzać w takim rozmieszczeniu kabla. Słup i kabel są tylko na mojej posesji. Nie ma żadnych rur z gazem, wodą, innych linii energetycznych. Co o tym sadzicie?

Właśnie nie wiem czym się kierował ponieważ nic między domem a słupem nie ma i niczego w przyszłości tam nie będzie. A jak bym zrobił tak jak sugeruje elektryk to czy muszę to komuś zgłaszać? Czy wystarczy poinformować kierownika budowy, geodetę czy może to jest nieistotne i nikogo nie muszę informować?

Nie wiem kogo trzeba poinformować, ale jednak dobrze by było, aby na mapie ostatecznie była naniesiona rzeczywista trasa kabla.

Oczywista oczywistość - geodeta musi zrobić inwentaryzację powykonawczą każdego przyłącza. Teoretycznie powinien zobaczyć przed zasypaniem, w praktyce różnie to bywa.

Dziwna trasa może mieć jakieś uzasadnienie - trzeba pytać projektanta. Każde odstępstwo trzeba dokładnie przemyśleć i sprawdzić ewentualne konsekwencje.