qwertykokos 16.10.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Dzień dobry. Panowie i Panie elektryk będzie przeciągał kabel od skrzynki na słupie do rozdzielki w domu. Mój architekt tak dziwacznie poprowadził kabel na projekcie że przebiega on zygzakiem. Raz w prawo, raz w lewo po prostu bez sensu. Między słupem a domem jest 15m a kabla wejdzie 30m. Nie wiem czy robił to po pijaku czy na trzeźwo, nie wnikam. Elektryk stwierdził że można puścić kabel w linii prostej od skrzynki do domu i nie będzie problemu. Stwierdził że i tak nikt tego nie sprawdzi bo niby jak? Kabel będzie we wtorek zakopany na ok 30cm a w środę przyjeżdża koparka i będzie nawozić tam prawie 50cm ziemi. Czy faktycznie można tak zrobić? Wiem że będzie to niezgodne z projektem ale w okolicy nie ma niczego co by mogło przeszkadzać w takim rozmieszczeniu kabla. Słup i kabel są tylko na mojej posesji. Nie ma żadnych rur z gazem, wodą, innych linii energetycznych. Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.10.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Zadzwoniłbym do architekta i zapytał czym się kierował, może jednak miał jakiś powód, którego na ten moment nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 16.10.2017 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Właśnie nie wiem czym się kierował ponieważ nic między domem a słupem nie ma i niczego w przyszłości tam nie będzie. A jak bym zrobił tak jak sugeruje elektryk to czy muszę to komuś zgłaszać? Czy wystarczy poinformować kierownika budowy, geodetę czy może to jest nieistotne i nikogo nie muszę informować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Nie wiem kogo trzeba poinformować, ale jednak dobrze by było, aby na mapie ostatecznie była naniesiona rzeczywista trasa kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Nie wiem kogo trzeba poinformować, ale jednak dobrze by było, aby na mapie ostatecznie była naniesiona rzeczywista trasa kabla. Oczywista oczywistość - geodeta musi zrobić inwentaryzację powykonawczą każdego przyłącza. Teoretycznie powinien zobaczyć przed zasypaniem, w praktyce różnie to bywa. Dziwna trasa może mieć jakieś uzasadnienie - trzeba pytać projektanta. Każde odstępstwo trzeba dokładnie przemyśleć i sprawdzić ewentualne konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 16.10.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Jedyne uzasadnienie to zapas kablowy. Ja nie widzę potrzeby, żeby taki zapas robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.10.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Wrysowana trasa kabla energetycznego na planie zagospodarowania to nie jest PROJEKT. To proponowana przez osobę wykonującą adaptację trasa (niezobowiązująca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 17.10.2017 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Panowie a sprawa samego kable Czy kabel od słupa do domu może być bezpośrednio w ziemi obsypany piachem czy musi być w peszlu np arot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.10.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 bezpośrednio w ziemi, kabel ziemny typu YKY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.10.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Czy puszczenie w peszlu ma jakieś plusy i/lub minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.10.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Czy puszczenie w peszlu ma jakieś plusy i/lub minusy? Tak ma, większość czasu będzie leżał w wodzie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.10.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 nie peszlu tylko w rurze osłonowej typu Arot.Minus - kosztPlus- nie widzę jeśli kabel jest docelowy chyba, ze nad kablem beda prowadzone jeszcze roboty ziemne typu rozkopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 nie peszlu tylko w rurze osłonowej typu Arot. Minus - koszt Plus- nie widzę jeśli kabel jest docelowy chyba, ze nad kablem beda prowadzone jeszcze roboty ziemne typu rozkopy. Minus - słabe chłodzenie. Kabel ziemny ma leżeć w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts