Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Terriva I a ogrzewanie podłogowe.

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy to dobre forum ale buduję dopiero swój pierwszy dom ;)

Mam zrobiony strop Terriva I. Chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się nad wyborem systemu tj. czy zrobić tradycyjnie wylewkę czy jakiś lekki system ogrzewania podłogowego (bez wylewki). Chodzi głównie o możliwości nośne stropu. Nie chciałbym go nadmiernie obciążać. Może ktoś ma takie połączenie w swoim domu i może się podzielić doświadczeniami.

Pozdrawiam,

Bez przesady. Strop Teriva 1 jest przystosowany nośnością do 150kN/m2 czyli w przeliczeniu ok 150kg/m2

Dotyczy to całości powierzchni stropu a nie jednego wybranego metra.

Jest to tylko i wyłącznie nośność użytkowa poza którą występuje jeszcze obciążenie stałe do którego wlicza się wlewkę, ścianki działowe itp elementy stałe.

Normatywna nośność stropu jest sumą tych dwóch elementów i wynosi 600 - 700kg/m2.

Obawa jest wyolbrzymiona i jeśli strop jest dobrze zaprojektowany z żebrami rozdzielczymi, przebiegu ścianek działowych, prawidłowym wykonaniem zbrojenia oraz doborem rozpiętości.

Pustak wielokomorowy jeśli ten z keramzytobetonu będzie miał bardzo dobre parametry izolacyjne.

Myślę że nic nie pokręciłem.

Jeśli Teriva 1 to:

Rozstaw belek 60cm

Wysokość pustaka 21cm

Grubość stropu 24

Grubość nadbetonu 3 - 4 cm

Nośność całkowita to 6,7kN/m2

Ciężar własny stropu to 2,6kN/m2

http://www.zek.net.pl/files/Stropy.pdf

1,5 kN/m2 to nośność obliczeniowa tego stropu.

Po odjęciu ciężaru stropu, ścianek działowych,wylewek tynków instalacji itp wszystkiego wyjdzie gdzieś w tych granicach.

Edytowane przez Mareks77

Bez przesady. Strop Teriva 1 jest przystosowany nośnością do 150kN/m2 czyli w przeliczeniu ok 150kg/m2

BZDURA !!!!!!!!

Myślę że nic nie pokręciłem.

1,5 kN/m2 to nośność obliczeniowa tego stropu.

1,5 kN/m2 to jest prawda a nie 150 kN/m2.

• 3 weeks później...