sagemini 17.10.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Panie i Panowie proszę o radę, Jestem obecnie na etapie wykonywania hydrauliki i wkrótce będę miał rozkładaną podłogówkę. Hrydraulik zamierza na chudziak rzucić jedynie folie budowlaną 0,3mm i to w pojedynczej warstwie. Ogolnie to ten pomysł jest beznadziejny sam w sobie ale po przejściach z elektryką, tynkami i rekuperacją widzę, że wszyscy próbują chadzać na skróty i robić wszystko przy najmniejszym nakładzie robocizny i kosztów. Zastanawiałem się, co mogę zrobić we własnym zakresie by poprawić izolację poziomą bo to, że większość nieskomplikowanych rzeczy najlepiej wykona sie własnoręcznie to już wiem. Na ławach nie mam papy a folie PE, wewnątrz miejscami dość małe zapasy tej folii by ją połączyć dalej z izolacją poziomą na chudziaku. Nie wiem czy byłoby do czego zgrzać pape termozgrzewalną, szczególnie po przejściu hydraulika a wcześniej tynkarzy. W tej sytuacji rozważam zaciągnięcie chudziaka dysperbitem w dwóch warstwach właściwych i jednej gruntującej na początek.Pytanie czy to rozwiązanie w ogóle ma sens i czy jest sens zadawać sobie trudu by go wykonać?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Na ławach nie mam papy a folie PE. A co masz na ścianie fundamentowej? Chudziak jest równo ze ścianą, czy w zagłębieniu? Generalnie najlepiej wysmarować dysperbitem i na to położyć papę termozgrzewalną. Pozgrzewać tylko zakłady i z papą położoną na ścianie fundamentowej. Papy do chudziaka lepiej nie przygrzewać, bo gdyby pękł, to łatwiej się przerwie. Ale to w sytuacji, gdy masz chudziak równo ze ścianą fundamentową. Inaczej trzeba wywinąć papę na ściany. Jeżeli na ścianie fundamentowej nie masz papy termozgrzewalnej, ta opcja raczej odpada. Więc pozostaje droższa - mapelastic albo coś podobnego (nie dysperbit, bo to się nadaje na grunt i daje złudzenie izolacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 17.10.2017 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Chudziak jest równo ze ścianą, na ścianie fundamentowej jest dysperbit lub cos w ten deseń + ocieplenie 10 lub 15cm (nie pamiętam dokładnie) + folia kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 na ścianie fundamentowej jest dysperbit lub cos w ten deseń + ocieplenie 10 lub 15cm (nie pamiętam dokładnie) + folia kubełkowa. Pytałem o izolację poziomą. Jak jest papa pomiędzy ścianą fundamentową murem, to najlepiej zgrzać do niej papę położoną na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 17.10.2017 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Niestety zamiast papy jest folia PE więc za bardzo niema do czego zgrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 18.10.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 u mnie też folia ale będę dawał papę wywiniętą na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.10.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 jak przyziemie masz wysokie (40 cm i wyżej) to nic nie dawaj dodatkowo. Jak niskie to papa jak wyżej opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 18.10.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 ja tam mam wyżej dom ale papę wolę i tak położyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.10.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 u mnie też folia ale będę dawał papę wywiniętą na ściany Standardowy tekst w większości projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.10.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Folia budowlana, ta ze składu miała 0,3 mm, ale złożona na cztery warstwy. Mierzone suwmiarką. U siebie zastosowałem folię do oczek wodnych ze sklepu ogrodniczego za kilkaset zł. Na papę termozgrzewalną wydasz pewnie kilka tysięcy. Folie kleiłem taśmą butylową dwustronną. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 19.10.2017 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Standardowy tekst w większości projektów. ?? a co nie dałeś i żałujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 19.10.2017 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Folia budowlana, ta ze składu miała 0,3 mm, ale złożona na cztery warstwy. Mierzone suwmiarką. U siebie zastosowałem folię do oczek wodnych ze sklepu ogrodniczego za kilkaset zł. Na papę termozgrzewalną wydasz pewnie kilka tysięcy. Folie kleiłem taśmą butylową dwustronną. Pozdrawiam Cezary przeliczyłem wyjdzie mnie około 1600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 19.10.2017 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Widzę, że dyskusja się rozwinęła i dobrze. Generalnie pomysł z papą najbardziej mi się podoba jednak refleksja co do jej zastosowania przyszła mi chyba nieco za poźno bo na chudziaku idzie juz sporo kabli elektrycznych w peszlach wzdłuż ścian. Nie ma zatem teraz specjalnie możliwości na podłożenie papy pod te kable, no i też nie uśmiecha mi się kładzenie papy po peszlach. Idealnym rozwiązaniem byłoby więc zastosowanie jakiegos mazidła, stąd pomysł wysmarowania wszystkiego dysperbitem i na to folia budowlana x2. Mimo wszystko to ponoć nadal jedynie substytut prawdziwej izolacji. Sam już nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.10.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 ^^ Moze pomysl po masach KMB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Widzę, że dyskusja się rozwinęła i dobrze. Generalnie pomysł z papą najbardziej mi się podoba jednak refleksja co do jej zastosowania przyszła mi chyba nieco za poźno bo na chudziaku idzie juz sporo kabli elektrycznych w peszlach wzdłuż ścian. Nie ma zatem teraz specjalnie możliwości na podłożenie papy pod te kable, no i też nie uśmiecha mi się kładzenie papy po peszlach. Idealnym rozwiązaniem byłoby więc zastosowanie jakiegos mazidła, stąd pomysł wysmarowania wszystkiego dysperbitem i na to folia budowlana x2. Mimo wszystko to ponoć nadal jedynie substytut prawdziwej izolacji. Sam już nie wiem co robić A co w tej sytuacji mazidło ulatwi? Peszle i tak trzeba podnieść, wyczyścić pod nimi i wsunąć rozgrzaną papę, żeby się przykleiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 19.10.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) A co w tej sytuacji mazidło ulatwi? Peszle i tak trzeba podnieść, wyczyścić pod nimi i wsunąć rozgrzaną papę, żeby się przykleiła. Różnica jest taka, że mazidło naniesiesz pędzlem a opcja z podniesieniem peszli jest dużo trudniejsza do wykonania. Druga sprawa, że ciężko byłoby wówczas zachować ciągłość izolacji. Peszle mam co ok. 50 - 70 cm przytwierdzone do chudziaka. Każda taka kotwa to miejsce w którym wilgoć może się przedostawać do wyższych warstw... Edytowane 19 Października 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Różnica jest taka, że mazidło naniesiesz pędzlem Ale naniesiesz na co? Na peszle? Co to za trwałość i szczelność - jeszcze przed ułożeniem styropianu spora szansa na rozszczelnienie (o ile w ogóle położysz szczelnie). Co do kotwienia - to jaki ma to sen? Odlecą peszle? U mnie też elektrycy IMO bez sensu wiercili w chudziaki, to im powiedziałem żeby sobie dali spokój bo i tak trzeba będzie odczepić to, co przyczepili. Znasz takie mazidła, to producent dopuszcza do smarowania PVC i podłoży mineralnych? Mazidłem też trzeba posmarować pod, a nie na peszlu, jak ma być trwale szczelne. A żeby posmarować pod, to i tak musisz odpiąć i unieść całość - bo inaczej będziesz miał sito w postaci tych "kotw" od peszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 19.10.2017 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Peszle jestem w stanie odchylić i dotrzeć pod nie pędzlem bez rozbebeszania całej elektryki. Spróbuj zrobić coś takiego z papą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Peszle jestem w stanie odchylić i dotrzeć pod nie pędzlem bez rozbebeszania całej elektryki. Spróbuj zrobić coś takiego z papą... Takie luźne masz mocowanie, że obsmarujesz ten drucik/blaszkę razem z gwoździem tak dokładnie, że będzie szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.10.2017 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Znasz takie mazidła, to producent dopuszcza do smarowania PVC i podłoży mineralnych? Masami KMB np robi sie uszczelnienia przejsc rur pcv przez ścianę, to sie lepi do wszystkiego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts