Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma chudziaka

sagemini

Recommended Posts

Jak zamieszkasz, to napisz, czy cyrkulacja chodzi cały czas :)

Jakieś konkretne wartości czy będziemy teraz gdybać? Wiadomo że straty będą ale jakie?

Żeby wsunąć hydroizolację - nie. Wystarczy wywalić mocowania. Nie bój się, rury nie odlecą.

Można ale wsunięcie folii proste nie będzie. Pomyśle o tym.

Jest. Dobre mazidło z zatopieniem siatki. Czyli produkcja papy na miejscu. Tylko trochę drogo wychodzi.

A, można tez dać pianę ZK natryskowo - ale też cena zniechęca.

Nie rozpędzajmy się :)

Moi rodzice nie zrobili żadnej hydroizolacji a pod posadzką mają tylko trociny z wapnem (nie ma drugiej warstwy betonu). I są zadowoleni. O czym to świadczy?

O tym, że co dom to inny przypadek :)

A gdzie zaczyna się "wewnątrz"? Jak ktoś ma ścianę fundamentową od wewnątrz zaizolowaną papą, to już "zgrzeszył"?

Po co ta złośliwość :) ?

Dla mnie wnętrze zaczyna się tam, gdzie dużą część czasu przebywają ludzie.

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zamieszkasz, to napisz, czy cyrkulacja chodzi cały czas :)

Żeby wsunąć hydroizolację - nie. Wystarczy wywalić mocowania. Nie bój się, rury nie odlecą.

Jest. Dobre mazidło z zatopieniem siatki. Czyli produkcja papy na miejscu. Tylko trochę drogo wychodzi.

A, można tez dać pianę ZK natryskowo - ale też cena zniechęca.

O kurka, a ja robię papę, a na to dopiero piana ZK natryskowo.

Moi rodzice nie zrobili żadnej hydroizolacji a pod posadzką mają tylko trociny z wapnem (nie ma drugiej warstwy betonu). I są zadowoleni. O czym to świadczy?

O poważnym błędzie budowlanym. Radon.

http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Radon.html

U siebie, folię do oczek wodnych na chudziaku sklejałem taśmą butylu do papy oddzielającej ścianę/fundament. Tak samo pasy folii między sobą.

Pozdrawiam

Cezary

Wylewka jest wewnątrz budynku, przestrzeń między ścianą a wylewką jest otwarta (tylko piana dylatacyjna) zatem nie ma szczelnego "zamknięcia" papy pod posadzką. Dlatego uważam że jest to złe rozwiązanie.

Ja na papę dałem folię wywiniętą na ścianę. Styropian i drugą folię. Jest lepiej odizolowana od wnętrza niż papa pod ścianą nośną. Chociaż uważam, że te dwie warstwy folii są zbędne, to nie jest to miejsce, gdzie ryzykowałbym cokolwiek, więc zapalając diabłu ogarek dałem straszących znikaniem styropianu folię na papę i straszących mostkami cieplnymi gdy wylewka wciśnie się między płyty styropianu na styropian.

• 10 months później...

Niestety w moim projekcie znalazła się wtopa - mam chudziak poniżej ścian fundamentowych, a poziom zero na równi z połączeniem fundamentu i ściany, grunt mniej więcej na poziomie chudziaka.

chudziak.jpg

Warunki gruntowe są dobre - piasek, a wody gruntowe dużo poniżej ław. Mam już SSZ i niewiele z tym fantem mogę zrobić. Fundament od ścian odizolowany jest folią, ściany fundamentowe malowane dysperbitem. Na chudziak chcę położyć folię, i wywinąć ją na ściany fundamentowe kilka cm poniżej izolacji poziomej i przykleić taśmą butylową, na nią folię w płynie która pójdzie kilka cm na ścianę z silki. Chudziak 30cm poniżej poziomu 0, będzie 20cm styro i podłogówka.

Ech. Czy to ma w ogóle jakiś sens? Co mogę teraz zrobić?

• 1 year później...
  • 1 month później...

Łączenie folii -to ostateczność i nie prkatykuj tego.

Oficjalna tolerancja grubości folii to +/-20%, z czego zazwyczaj jest ok. -18%, czyli z 0,5mm robi się 0,4mm. Poznać można po wadze.

Jak chesz kłaśc folię to chudziak musi byc wypolerowany bez grudek, albo trzeba byłoby podłożyć jakis podkład aby się nie przebiła.

Ponoć basenowe są dobre, rozeznaj materiał z jakich są zrobione i grubość.

Czy papa na chudziaku to nie jest przesada?

Mam dom powyżej gruntu jakieś 40cm, przy robieniu kanalizy był rozwalany miejscami chudziak, piasek pod nim dosyć suchy. Warunki gruntowe dobre. Ja daję samą folię,czyli tak jak robi 90% budujących. Ja rozumiem jak jest piwnica, trudne warunki gruntowe... myślę, że czasami nie ma co przesadzać.

Zresztą i tak teraz dużo ludzi robi WM, więc jaka może wyjść wilgoć?

Misje, że izolacja pozioma jest najważniejsza między bloczkami A pierwsza warstwa ytonga.

A jak to ma związek? Dom stoi na suchym gruncie, a nie jeziorze.

Suchy to w % jaka wilgotność?

Masz to dane raz na zawsze? tu aktualny temat - niejeden podobny znajdziesz

W zasadzie każdy dom stoi na jeziorze - pytanie, jak ono jest głęboko i jak wysoko podchodzi od czasu do czasu.

Rozumiem, że folię chcesz dać taką grubą, budowlaną?

Edytowane przez Kaizen

W tym temacie jest piwnica i glina.

Tematy też znajdziesz o papie, że jednak idealna nie jest.

Każdy robi jak uważa, ale moim zdaniem czasami nie ma co przesadzać.

Wskaż mi, że wilgoć wyszła w domu, gdzie były dobre warunki gruntowe,folia i WM. Ja takiego tematu nie znalazłem. Może słabo szukam?

Tematy też znajdziesz o papie, że jednak idealna nie jest.

Owszem. Kupiłem domek narzędziowy i domek dla dzieci w markecie. Miał papę tak daleką od idealnej, jak to możliwe (rozpadała się w rękach). Tam, gdzie nie da się wymienić łatwo i tanio trzeba dać lepszą.

Każdy robi jak uważa, ale moim zdaniem czasami nie ma co przesadzać.

IMO nie ma co oszczędzać tam, gdzie błąd jest nienaprawialny albo koszty naprawy wielokrotnie przewyższają oszczędności. Hydrozolacja pozioma to doskonały przykład takiego miejsca.

Wskaż mi, że wilgoć wyszła w domu, gdzie były dobre warunki gruntowe,folia i WM. Ja takiego tematu nie znalazłem. Może słabo szukam?

"Wilgoć na ścianie" czy "grzyb na ścianie" i w googlach, i na FM daje masę wyników. Część z nich to problemy z hydroizolacją.

Warunki hydrologiczne nie są dane raz na zawsze.

Tu masz przykłady pomiarów:

http://www.geotekst.pl/aktualnosci/ciekawostki-i-inne/woda-gruntowa-na-bialolece

Ja trochę mieszkałem w bloku, gdzie deweloper przyoszczędził na hydroizolacji. Bloczek niepodpiwniczony - na parterze garaż i tak to wyglądało po środku bryły budynku:

attachment.php?attachmentid=454161

attachment.php?attachmentid=454162

O ile jakoś mogę zrozumieć dewelopera, który sprzeda i znika to nie rozumiem takiego oszczędzania budując dla siebie.

Rób jak uważasz. Przepraszam, że chciałem uchronić Cię przed błędem.

garaz1.jpg

Klatka1.jpg

Jak może być wilgoć jak jest WM? Przecież, żeby powstał grzyb na scianie to muszą być ku temu warunki.

Są też tematy, że cos śmierdzi w domu i przyczyną jest też papa bądź lepiki.

Zauważ, że żaden producent nie reklamuje żadnej ze swoich pap typowo pod chudziaka. A to byłby strzał w 10, dużo sprzedanego materiału itp. Przecież na chudziak idzie często ponad 100m kwadratowych przy zwykłym domku.

Zdjęcia deweloperów mnie nie przekonują. Może tam wcogole nie ma folii, a na pewno jest już wg.